QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


TGB Blade 550i LT 4x4

Text: Ollie Roučková | Foto: Jiří Jevický | Datum: 06.02.2012 | Zobrazeno: 23803×

TGB Blade 550i LT 4x4 Blade si pro rok 2012 chce ukousnout ještě větší kus z prodejního koláče. Důvody úspěchu tohoto modelu jsou prozaické, jedná se o specifický stroj s lidovou pořizovací cenou a nyní i se stříkačkou v srdci motoru.


Kapitoly článku

  1. TGB Blade 550i LT 4x4
  2. Kompletní fotogalerie

Mimořádně kompaktní rozměry a kvalitní 4taktní motor OHC se stříkačkou pod plasty. To jsou hlavní přednosti Blade 550i LT 4x4, který se přetahuje o početnější rodiny od roku 2007. Tento model charakterizuje designové pojetí, zařazení a hlavně dlouholetá zkušenost výrobce TGB. Hlavní výhodou u tohoto modelu má být motor obohacený o stříkačku, jeho dlouhé pojetí pro příjemnější cestování ve dvou a design opravdu nekolísá, stále drží kamennou tvář a není pochyb o to, že se jedná o jednu z nejpovedenějších masek této rodiny. Masku kryje rám, který je protažen i před přední světla, které brání před návaly větví během vyjížďky. Uzamykatelné víčko nádrže už je tradicí a řadící páka, ta klouže do chlívečků jak se má.

Motor:

Nová varianta se stříkačkou nese označení EFI a šíří se modelovou řadou TGB rychlým tempem. Jako vůbec první redakce jsme měli tu možnost otestovat Blade 550i LT 4x4 s tímto novodobým trendem vstřikového systému. S rozvodem SOHC, chladičem oleje a objemem 503 ccm vás překvapí velkou porcí techniky a dospělých detailů. Nedávno dostal již zmíněnou posilu v podobě stříkačky. V současnosti jsou stříkačky na vzestupu, čímž se Blade opět přiblížil k lámání rekordů prodejů. Křivka největšího točivého momentu vrcholí spíše ve spodních otáčkách, na vrcholu už motor nepřekvapí a zátah už není tak dravý. Motor musím pochválit zejména za perfektní kultivovanost a odhlučnění prakticky při jakémkoliv jízdním režimu. Spojení motoru se střiknou bylo dalším povedeným krokem ke kultivovanému projevu při jízdě. Od variátoru sice nemůžete čekat kdovíjak rychlé změny, jasně však dominuje v oblasti plynulosti a tudíž i komfortu jízdy.

Řídítka:

2 parkovací brzdy, nový přepínač 4x2, 4x4 a uzávěrka diferenciálu, elektrický startér, ovládání navijáku, Override, klakson, tvrdší hefty, komfortnější multifunkční digitální panel ve kterém je zakomponováno sepnutí 4x4 nebo 2x4, (otáčkoměr, hodiny, palivoměm, stav palivar ...), podél krajů displejového rozhranní nalézám všechny hlídáčky, čili kontrolky které hlídají stav stroje a při případném maléru jezdci oznámí vzniklý problém.
Řídítka se na dlouhé verzi drží příjemně, celkově se jedná o pohodlnější posezení za přijatelnými řídítky. Při zatáčení řídítka nepřekážejí a při vynuceném manévru se do řídítek můžete řádně položit. Rázy od podvozku se do řídítek jen tak nedostanou, až na přejezdy příčných prahů, kde se mi řídítka  vysmekávala z rukou.

Jízdní vlastnosti:

Při porovnání spotřeby paliva se EFI zdála být přívětivější. Právě jmenovaný atribut s nezávislým zavěšením zadních kol a elektrickou uzávěrkou diferenciálu jsou velmi dobrými předpoklady pro bezstarostnou jízdu v terénu. Pohon všech kol si hravě poradí s jízdou ve vyjetých kolejích stejně jako s nadměrně podmáčeným terénem, ale řízení již klade větší odpor než bych od tohoto stroje očekávala, řídítka chodila ztuha. Tento problém vychází i z jízdních vlastností při sepnutí 2WD, zde se sice nejednalo o absolutně nejtužší řízení, ale pro jezdce s menším silovým fondem se stane Blade silovým trojbojem, u kterého se trošku zapotí.
Pokud řidič nevystaví v nebezpečí spodní část motorového prostoru a důležité podvozkové prvky zavěšení kol, může si dovolit i rychlou jízdu po polní cestě. Také v těchto podmínkách Blade drží stopu, a zadní zavěšení příjemně stabilizuje záď. Tlumiče jsou u tohoto stroje adekvátní, nastavení předpětí je připravené pro optimální nastavení do zvoleného terénu. Náklony 4kolce vyhovují i při jízdě ve dvou, už jen vyvýšené stupny pro spolujezdce přinášejí lepší zapření nohou, které se hodí při vyvažování. Z kopce se 4kolka ovládala příjemně, nemusela jsem hamtat po brzdových páčkách, kterým by jen tak mimochodem prospělo změkčení. EFI napomáhá při rozjezdech, ale i při výjezdech ve kterých stroji nedochází dech. Sice nenastane ohromující zrychlení, ale konstantní rychlost si pevně udrží i na špici kopce. Tříkotoučový brzdový systém s pancéřovanými hadičkami a novými předními brzdovými kotouči o průměru 230 mm pohotově brzdí. Na sněhu se jedná o hravou hračku.

Doplňky navíc:

Nepřehlédnutelným doplňkem je zadní kufr. Ten se hodí pro delší cestování hlavně ve dvou nebo jednom jezdci, který si sebou potřebuje zabalit polovinu bytu. Záď 4kolky tím neutrpí a vám se bude i s kufrem cestovat pohodlně. Kufr zároveň slouží i jako opěradlo pro spolujezdce s pohotovými madly, které jsou připraveny pro snadné uchycení. Úchyty rukou jsou kryty pružnými plasty, které spolujezdce chrání proti náporům větru a zimy. Během nečekaného pádu se z úchytů spolujezdec dostane na to tata.

Můj názor:

Čtyřtaktní vodou chlazený 1válec OHC má zvýšený kompresní poměr, který optimalizuje a navyšuje chod motoru. V podání stříkačky benzín dávkuje čistěji a pozvolněji, než  je tomu u starších karburátorových verzí. Stříkačka se chovala komorně, dupala do rytmu, který jsem udávala. Prodleva mezi odezvou plynu a motoru nebyla žádná. Avšak si myslím, že s karburátorovou verzí byla větší sranda. Oproti tomu má střikna větší sílu od spoda, což poznávám hned při rozjíždění. Jak sami prodejci tvrdí opravdu se jedná o „ pracovně-rekreační čtyřkolku střední třídy s mimořádným cestovním talentem. Pro zvládání nástrah v terénu je dokonale vybavena. Elektrická uzávěrka předního diferenciálu, elektricky ovládané připojování náhonu předních kol a moderní zadní nezávislé pérování IRS dvojitými A-rameny se stabilizátorem výrazně přispívají k vynikajícím jejím terénním schopnostem.
Brzdy jsou trošku zbytečně přitvrzené, nejedná se o jejich nefunkčnost, ale o přilnutí k páčkám, ty brzdí, ale mozek nepobírá, že se páčka nedoklapne k heftu, schopnost brzdit motorem má Blade dobrou. Co však modelu chybí je dostatečné množství maznic. Prachovky jsou chráněny plastovými odrážely, které snesou nějaké rány od kamenů i zátěž bahna. I přes okapotování se během rychlejší jízdy na jezdce i spolujezdce bahno prokouše.

Pro koho je Blade určený:

Jde o pracovně-rekreační čtyřkolku střední třídy s mimořádným cestovním talentem. V jednom i ve dvou se s Blade vyblbnete jak v terénu tak i na silnici, popojíždění při práci zvládá a tahání nějakého toho nákladu taky zvládne. Začátečníci si se 4kolkou porozumí a naučí se na ní o čem že to 4kolky vlastně jsou, pokročilejší jezdci ocení její všestrannost, trhače asfaltů spíše zklame.

Kapitoly článku

  1. TGB Blade 550i LT 4x4
  2. Kompletní fotogalerie

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 2.07 Známkováno: 15x

Katalog čtyřkolek - kompletní informace o modelu

TGB Blade 550 LT»

Další články k modelu Blade 550 LT

TGB Blade 550 LT IRS

24.06.2013, Redakční testy
Tohohle testu jsem se předem tak trochu obával. TGB Blade, čtyřkolku roku 2010, jsme totiž testovali už úplně ve všech v...

TGB Blade 550 LT

15.09.2010, Redakční testy
Dlouho se na něj čekalo. O jeho kvalitách se mluvilo ještě dřív, než byl vypuštěn do terénu. Teď je konečně tady! Blade ...

Další články sekce TGB

TGB BLADE 1000 LTX MAX EPS 4x4: Podsaditý manekýn

20.02.2024, Redakční testy
Litrový dvouválcový Blade už je v nabídce TGB nějaký ten pátek, a protože to je slušná mašina, není třeba nic zásadně mě...

TGB BLADE 600 LTX MAX EPS 4x4: Příjemný kamarád

21.07.2023, Redakční testy
Kategorie šestistovkových čtyřkolek je obrovsky nabitá a jsou to vlastně ty nejlepší a nejsilnější jednoválce. My jsme v...

TGB Blade 600i LTX EPS 4x4: Konečně s posilovačem

02.07.2020, Redakční testy
Šestistovkový Blade následuje svého velkého litrového bratra a přichází pro letošní sezónu s drobnými úpravami. Jednou z...

Nejnovější články o Čtyřkolkách

Segway AT5 L EPS Limited: Nebezpečná konkurence ve vlastní stáji

19.03.2024, Redakční testy
Původně americká, dnes už čínská, značka Segway se svými čtyřkolkami vtrhla do světa rázným krokem. Její Snarler AT6...

TGB BLADE 1000 LTX MAX EPS 4x4: Podsaditý manekýn

20.02.2024, Redakční testy
Litrový dvouválcový Blade už je v nabídce TGB nějaký ten pátek, a protože to je slušná mašina, není třeba nic zásadně mě...

Segway Snarler AT6 L: Neúnavný pracant bez posilovače

03.01.2024, Redakční testy
Když vynecháme kratší jednomístnou verzi, máme díky tomuhle testu za sebou svezení na všech provedeních čtyřkolky Snarle...


Nenechte si ujít





English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:1.18s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce