QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Žlutí už vědí – Can-am odhalil modely 2011

Text: Matěj Oliva | Datum: 16.06.2010 | Zobrazeno: 7911×

Žlutí už vědí – Can-am odhalil modely 2011 Vývoj čtyřkolek není nijak závratný, takže když někdo přidá pár kubíků, vymění podvozek, nebo osadí motor vstřikováním, dlouho se o tom mluví. To, co letos odhalil Can-am, ale všem vytřelo zrak. Na trh se dostane nové UTV ve dvou objemech a hned dva nové modely Outlanderu.


Can-am Commander 800/1000

Sportovní UTV jsou čím dál populárnější záležitost a Can-amu už v modelové řadě pořádně dlouho chyběly. Přes několik fotomontáží, které se objevovaly po internetu, jsme se konečně dočkali oficiálního představení. No a stojí to za to. Nový „velitel“ je k dispozici hned se dvěma motorizacemi, 73 koňovým V twinem o objemu 800 kubíků známého ze stávajících modelů a litrovým véčkovým dvouválcem, který má 83 koní! To je bezkonkurenčně nejsilnější motor v této kategorii. U osmistovky si můžete vybrat ze dvou a u litru hned ze tří verzí.
Obě motorizace jsou samozřejmě vybaveny vstřikováním. Přísun paliva je doplněn systémem inteligentního ovládání škrtící klapky (ITC), který by měl zaručovat plynulý přísun směsi i při jízdě v terénu, kde jsou velké rázy.

Vynikající řešení nabízí nákladový prostor. Pod klasickou korbičkou najdete ještě jedny dveře do prostorného boxu, který je vodotěsný. V korbičce najdete drážky pro umístění různých přepážek například pro převoz kanystrů, nebo krabic s vybavením. Dostatek odkládacích prostor je i v samotném interiéru. Pod sedačkami najdete boxy na nářadí a další drobnosti. Opět vodotěsné. Za zmínku stojí pevná ocelová ochranná klec, světla s výkonem 240 W a tříbodové bezpečnostní pásy. Můžete si navíc nastavit sedačku podle sebe. To ale není nic proti nastavitelnému volantu! Dámy pak jistě ocení držák na pití.
Podvozek Commanderu je vybaven dvojitými A rameny se speciálními stabilizátory zabraňujícími potápění podvozku při prudkém brzděni. Na zadní nápravě je speciální systém zavěšení vycházející ze závodních bugyn. Měl by zaručovat větší komfort jízdy a dobrou trakci. Stejně jako čtyřkolky je i Commander vybaven diferenciálem s visco lock systémem, který dokáže uzavřít diferenciál až na 100 %. O brzdění se starají dvoupístky zakusující se do 214 mm velkých kotoučů.
Commander můžete koupit také v prémiových verzích. Ta první má označení XT a mimo jiné obsahuje 14“ ráfky, naviják, palubní desku z modelu Spyder s analogovým otáčkoměrem a tachometrem, heavy duty přední nárazník a luxusní kožený volant.
Poslední variantou je sportovní model X. ten má ještě o něco vyladěnější interiér, dvoubarevné sedačky, ale především podvozek od FOXu, který je plně nastavitelný. Dále k verzi X získáte sportovní sítě na bocích. Verze X je nabízena pouze s litrovým motorem.


Can-am Outlander X xc

Can-am vyrábí cestovní Outlander a jako sportovní variantu model Renegade. Ptáte se tedy, proč vznikl tento „prasopes“ s podvozkem Renegadu a plasty Outlanderu? Odpověď je jednoduchá – GNCC. V amerických Cross Country závodech smí v kategorii 4x4 startovat pouze stroje, které mají v sérii namontované nosiče. Ty pochopitelně Renegade nemá. No a tak se vyrobila tato verze, která spojuje jízdní vlastnosti Renegadu se vzhledem pracovní čtyřkolky.
Outlander dostal kola s badlocky, pneumatiky ITP Holeshot, plně nastavitelný podvozek KYB, spodní ochranný rám a přední nárazník. Brzdové kotouče se od diferenciálu přesunuly do kol.

Can-am Outlander 800R X mr

Poslední novinkou je speciál pro bahenní závody. Už na první pohled jsou vidět obrovská kola s šípovitým vzorkem. Ta jsou na zvýšeném podvozku. Před pracovištěm řidiče je umístěna kaplička s chladičem, který je na vzduchu, i když se čtyřkolka koupe celá v bahně. Nemůžou samozřejmě chybět šnorchly. V bahně se jezdí předkem navrch a to není zrovna pohodlná poloha. Jezdci pomáhají k udržení na čtyřkolce hliníkové ozubené plotny. Nesmíme samozřejmě zapomenout na čtveřici plnně nastavitelných tlumičů FOX. Čtyřkolka samozřejmě není homologovaná pro provoz na pozemních komunikacích a SPZ k ní opravdu nedostanete. No, a pokud máte na bahenní radovánky zálusk, vězte, že na jaře bude tahle hračka k dostání i u nás!
Ostatní modely se dočkaly více méně kosmetických změn. Renegade dostal nové barvy a stejně jako Outlander novou palubní desku s upravenými funkcemi.

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.20 Známkováno: 5x

Další články k modelu Outlander 800

Fox Utility Series 1.5 Podium RC2 - Špičkové pérování pro Outlandery a Renegady

20.08.2014, Novinky
Fox Racing Shox je v celosvětovém měřítku jednou z, ne-li vůbec nejoblíbenější značkou závodních tlu...

Lucka a Can-am Outlander 800 LTD

23.10.2008, Novinky
Dívka s čtyřkolkou....

Další články k modelu Outlander 800 XT

Fox Utility Series 1.5 Podium RC2 - Špičkové pérování pro Outlandery a Renegady

20.08.2014, Novinky
Fox Racing Shox je v celosvětovém měřítku jednou z, ne-li vůbec nejoblíbenější značkou závodních tlu...

Další články k modelu Renegade 800 X

Fox Utility Series 1.5 Podium RC2 - Špičkové pérování pro Outlandery a Renegady

20.08.2014, Novinky
Fox Racing Shox je v celosvětovém měřítku jednou z, ne-li vůbec nejoblíbenější značkou závodních tlu...

Další články sekce Can-Am

Can-Am Ryker, tříkolový bobber

27.09.2018, Novinky
Americká značka Can-Am je čtyřkolkářům dobře známá. Ovšem víte, že její produkty nemají vždycky jenom dvě stopy a čtyři ...

Nový a lepší Can-Am Spyder F3-S s „driftovacím“ módem

01.07.2016, Novinky
Kanadský Can-Am přichází s novou, o kousek hezčí a o kousek vyspělejší verzí svého modelu Spyder F3-S. Patrně největší n...

Nová centrála Can-Am v Mníšku

16.05.2016, Novinky
Společnost BCE s.r.o., která již od roku 1991 zastupuje značku BRP a dováží stroje SKI-DOO, LYNX, CAN-AM ATV, COMMANDER ...


Nenechte si ujít





English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:3.00s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce