QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


EMU alltrack ATV 500 Vario

Text: Ollie Roučková | Foto: Jiří Jevický | Datum: 12.10.2012 | Zobrazeno: 16224×

EMU alltrack ATV 500 Vario Pěti vário do práce i na zahradu. Volný styl nebo přísné zařazení? Pro mě se jedná o přísné zaškatulkování do pracovního zatížení. Vodou chlazený jednoválec o objemu 471 ccm za sebe zapřáhl vyvážecí vozík Trolla 2.


Kapitoly článku

  1. Redakční test
  2. Technické parametry
  3. Kompletní fotogalerie

 Design:

EMU alltrack ATV 500 Vario si už v minulé generaci vysloužila svérázné pojetí. Opravdový 4x4 švih zmohutněl a vsadil na výraznější tvary (nejen) zadních partií. Přední partie mi hodně připomínají nápadnou podobu s Yamahou Grizzly. Dvojice kulatých světel, spolu s černou maskou jsou tomuto modelu neopsatelná. Boky nabízejí dojem jednoduchosti, řadící páka evokuje autobus harmoniku. 
Ale co ten zadek? Vždyť se jedná o vrchol nevkusu, zapuštěné hranaté světlo, hodně nepovedené odrazky a nudná koncovka výfuku. Tady si pštrosí slečna vyfasovala komponenty z dob hodně dávných.

Motor:

Vodou chlazený jednoválec o objemu 471 ccm, s maximálním výkonem OFFROAD 17 kW/ 5500 ot., točivým momentem 35 Nm/5000 ot, Vrtání x Zdvih 84,5 mm x 84 mm. Čísla stranou, jde se jezdit. Než jsme otestovali svižný chod pětistovky, zahákli jsme na tažné přívěs TROLLA 1. Pětistovka s prázdným přívěsem cloumala zdatně. Neumím si představit delší přejezd do lesa a natož zpáteční cestu s plně naloženým vlekem.
Asi už jsem rozmazlená, asi už mi klasické pětistovkové agregáty nedostačují, nebo je to tím, že se Emu až tak moc nevytáhlo. Ve spodním pásmu otáčkového inferna si pětikoule lahodí, tam má síly na rozdávání jak s tak i bez zapřažení. Ve vyšším pásmu už stroji chybí grády, které by v jízdě terénem napomohly zejména při otáčecích manévrech. Pomalá rychlost je převodovaná kultivovaně. Ve vyšších otáčkách je jinak kultivovaný motor už hlučnější.

Řídítka, displej, sedačka, úložné prostory:

Řídítka nepřinášejí žádné překvapení, jsou osazena klasickými atributy. Do rukou padnou tak jako sériová řídítka a gripy jsou tvrdší. Na displej vidím i při jízdě ve stoje. Přehledný displej je složen z trojice olympijských kruhů, ve kterých se snadno orientovávám. Stav paliva, otáčky, rychlost, světla, blinkry, stav km, hodiny, zařazená rychlost. Sedačka nabízí místo pro dva jezdce, po sejmutí sedačky nalézáme pod sedačkou místo na nářadí, lékárničku, lano. Ale pozor schránka není voděodolná.

Jízdní vlastnosti:

Standardní pětistovka má lehké ovládání, sem tam se mi stalo, že mi řídítka utekla, jinak ATV 500 Vario nekladlo odpor. Stabilitu také jen tak neztrácím, ale pozor mějte stále na paměti, že se i s pětistovkou musí jezdit na oči. Ve výjezdech motoru nechyběla chuť zatahovat už z těch nejnižších otáček.
Motor
se zbytečně nedusil a přitom mi dovolil využít tiché pásmo mezi nízkými otáčkami, dostatek sil ale testovaný model ztrácel v delších výjezdech kde se opravdu zadýchával. Na rovinkách a volných prostranstvích se s modelem dalo dost slušně blbnout. Rejd není až tak malý. Se zapřaženým vlekem za zády se se strojem manipulovalo v rámci možností. Tlumiče mají měkčí chod, až uskákaný. Řazení zapadalo do chlívků, brzdy na řídítkách se po celou dobu testu tvářily tvrdším chodem.

Vozík Trolla 1:

Sklápěcí přívěs s ramenem pro nakládku, vykládku a sklopení… Jedná se o univerzální vyvážecí vlek vhodný pro transport dřeva. Jeho nosnost čítá cca 1 420 kg. Masivní pozinkovaná konstrukce vyrobená z oceli je hodně těžká, což jsem poznala při manipulaci na místě, bez zapřaženého stroje. 310kg vozík bylo opravdu náročné přešoupat z oběživu fotoaparátu.

Účelové pojetí vyvážecího vozíku je sestavené tak, aby se propletl i v terénu, až na to prokleté homologační „opodběhování“ kol. Variabilitu přívěsu oceníte při jeho víceúčelovém využití. Při jízdě jsme o vozíku ani nevěděli, až na brzdící manévry a na to, že jsme s pětistovkou nejeli svižně.

  • Hodnocení prodejců:
Je vhodný pro všechny typy čtyřkolek a malotraktorů.
Výkyvné nápravy, otočné závěsné zařízení
Bezkonkurenční prostupnost terénem
Vysoká nosnost (1 420 kg) a odolnost
Pozinkovaná konstrukce a ložná plocha
Nízkotlaké, terénní pneumatiky
Dva páry klanic, opěrné kolečko, rameno + korba v ceně !
Cena: 38 900,- včetně DPH
Rozměry: 3 800 x 1 300 x 1 900 mm
Ložná plocha: 2 000 x 1 200 x 540 mm
Váha: 310 kg
Nosnost: 1420 kg
Nízkotlaké pneu: 22 x 11 x 10
Možnost homologace na SPZ pro silniční provoz !!!

Pokračování článku: Technické parametry

Kapitoly článku

  1. Redakční test
  2. Technické parametry
  3. Kompletní fotogalerie

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.50 Známkováno: 2x

Katalog čtyřkolek - kompletní informace o modelu

EMU Alltrack 500 Vario»

Další články sekce EMU

EMU TRACTOR 800 UTV-R

26.03.2014, Redakční testy
Evropský zájem o třídu SidexSide ve sportovnějším provedení stále přetrvává. Vstříc tomuto trendu vychází i Emu, české z...

EMU 800 ATV

20.01.2014, Redakční testy
EMU přišlo s něčím jiným, s něčím co Emicím není vůbec podobné, s něčím co je kompletně přepracované. Má jiné zavěšení k...

Emu Tractor 700 EFI

19.09.2012, Redakční testy
Nový model UTV se sklopnou korbou a automatickou převodovkou je kombinací čtyřkolky a malého traktoru, bez ladu a skladu...

Nejnovější články o Čtyřkolkách

Segway AT5 L EPS Limited: Nebezpečná konkurence ve vlastní stáji

19.03.2024, Redakční testy
Původně americká, dnes už čínská, značka Segway se svými čtyřkolkami vtrhla do světa rázným krokem. Její Snarler AT6...

TGB BLADE 1000 LTX MAX EPS 4x4: Podsaditý manekýn

20.02.2024, Redakční testy
Litrový dvouválcový Blade už je v nabídce TGB nějaký ten pátek, a protože to je slušná mašina, není třeba nic zásadně mě...

Segway Snarler AT6 L: Neúnavný pracant bez posilovače

03.01.2024, Redakční testy
Když vynecháme kratší jednomístnou verzi, máme díky tomuhle testu za sebou svezení na všech provedeních čtyřkolky Snarle...


Nenechte si ujít





English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.97s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce