QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Suzuki LTZ 400

Autor: Scigatz.pl | Foto: Scigatz.pl | Datum: 31.08.2009 | Zobrazeno: 23194×

Suzuki LTZ 400 První fotky studie nové LTZ 400 obletěly svět už v září loňského roku. Již tehdy bylo jasné, že se Quadsport dočkal zásadních změn jak v designu, tak samozřejmě i v technice. Co všechno se změnilo se dočtete v redakčním testu, který jsme si vypůjčili od našich polských kolegů.


Kapitoly článku

  1. Technika, design, jízda
  2. Kompletní fotogalerie

Nastal čas na změnu

Japonští fachmani na design se při projektování nového vzhledu QuadSportu nechali silně inspirovat jeho o něco větším bratrem, modelem LT-R450. Je to vidět především na celkovém designu, kde takové prvky jako plastové součásti, přední světlo nebo přední nárazník, jsou téměř identické. Díky tomu získal quad hodně na svěžesti. Silueta stroje je teď agresivnější a bojovnější, čtyřkolka vypadá jako opravdové sportovní žihadlo.
Kromě linií plastů bylo změněno ještě pár dalších drobností. Pro zlepšení stability získal quad 25 mm na celkové šířce a ztratil 15 mm se své výšky. Přepracován byl rovněž rám, který je teď pevnější. Páčka přední brzdy dostala regulaci a šířka stupaček byla zvětšena z 32 mm na 46 mm. Suzuki QuadSport byl přepracován tak, aby čtyřkolka nejen vypadala sportovně, ale aby si také jeho řidiči přirozeně vybírali sportovní pozici. Řídítka quadu „putovala" o 10 mm dopředu a 5 mm dolů. O tu samou hodnotu byly sníženy stupačky a navíc byly přesunuty o 2 mm ve směru zadní osy. Díky tomu teď máme více místa pro kolena při vsedání v zatáčkách.
Největším změnám byla podrobena palivová soustava, ve které byl karburátor značky Mikuni nahrazen vstřikováním paliva Keihin se sytičem o průměru 36 mm a tryskou vstřikovače s dvanácti otvory. Na bezchybný chod čtyřdobého, kapalinou chlazeného jednoválce dohlíží  16-bitový procesor podporovaný pamětí ROM s kapacitou 96 kB.

Síla kladných dojmů

Výsledkem řady změn, kterým byla Suzuki LT-Z400 podrobena, jsou velmi kladné dojmy z jízdy. Vstřikování paliva a nová řídící elektronika vedou k tomu, že motor plynule předává svoji sílu. Můžeme se nechat mile překvapit, když nás bude čtyřkolka po prudším přidání plynu zkoušet shodit ze sedadla. Samostatný kotouč vzadu, stejně jako dva kotouče vpředu se velmi dobře vyrovnávají se sílou motoru a dokáží čtyřkolku stejně rychle zastavit.
Sériové zavěšení se neliší od ostatních sportovních čtyřkolek. Na motokrosové dráze si nezařádíte, ale na lesní stezky a polní cesty bude úplně stačit. Pětistupňová převodovka s dodatečným zpětným chodem pracuje perfektně. Rychlosti zapadají tiše a bez obtíží. Rovněž se zpátečkou nejsou problémy. Stačí zařadit jedničku, pootočit knoflíkem umístěným na pravém blatníku a ještě jednou provést pohyb levým chodidlem dolů. Suzuki LT-Z400 přestože je širší než jeho předchůdce, zůstává i nadále příliš úzký na ostré vymetání zatáček, jestli se již tedy rozhodnete pro tento styl jízdy, musíte pamatovat na větší pokládání těla do zatáček.

Závěr

Nový výrobek koncernu z Hamamatsu je čtyřkolkou pro osoby, které v blízkém budoucnu přemýšlejí o startech v závodech cross country, nebo také v motokrosu, ale nemají ještě tomu odpovídající zkušenosti. Menší síla při srovnání s nejtitulovanějším sportovcem Suzuki, tedy s modelem LT-R450, pracuje ve prospěch QuadSportu. Je předvídatelnější a snadněji promíjí řidičovy chyby. Zatvrzelí příznivci závodů mohou investovat do profesionálního zavěšení, podlahy a vzdálenosti kol, potom již nebude závodní dráha pro čtyřkolku výzvou. Jezdci, pro které závody, dráhy a urputná rivalizace nejsou tím pravým šálkem kávy rovněž naleznou v tomto quadu to pravé. Suzuki LT-Z400 se nádherně hodí na zábavu, rekreaci i turistiku.

Kapitoly článku

  1. Technika, design, jízda
  2. Kompletní fotogalerie

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.00 Známkováno: 4x

Katalog čtyřkolek - kompletní informace o modelu

Suzuki LT-Z 400»

Další články sekce Suzuki

Suzuki KingQuad 500 AXi 4x4 Power Steering

22.02.2010, Redakční testy
Konečne nastala chvíle, kdy si systém posilovače řízení našel cestu také ke královské rodině čtyřkolek Suzuki....

Nejnovější články o Čtyřkolkách

Goes G400S

14.09.2016, Redakční testy
Vyzkoušeli jsme Goes 400S v poměrně pozoruhodném provedení. Tato sportka je standartně dodávána ve sportovní výbavě; od...

Goes G300S

16.08.2016, Redakční testy
Značka Goes přidala do nabídky dvě sportovně koncipované čtyřkolky pro opravdový sportovní zážitek. Čtyřkolka Goes 400S ...

Yamaha Raptor 700

03.12.2015, Redakční testy
Po celá léta byl nejprodávanější model od Yamahy Raptor 700 poháněn silným a spolehlivým kapalinou chlazeným motorem o o...




English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:1.59s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce