QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Oblečení Finntrail: Voda nemá šanci

Text: Jan Rameš | Foto: Finntrail | Datum: 23.10.2020 | Zobrazeno: 2780×

Oblečení Finntrail: Voda nemá šanci Nekonečné louže a vylité řeky, kde ještě loni tekl malý potůček, k tomu bláto po nápravy, to je obraz dnešní krajiny. Pro čtyřkolkáře svým způsobem ráj, ale jak se říká, čeho je moc, toho je příliš. A příliš vody okolo znamená i to, že tu vodu dříve nebo později máte až na kůži. Tedy pokud na sobě nemáte oblečení Finntrail.


Značka Finntrail, kterou u nás zastupuje společnost ASP Group ze západočeského Letkova, pochází z Estonska, kde mají s divokou přírodou a jejími rozmary své zkušenosti. Před více než 10 lety ji založili offroadoví nadšenci, kteří si dali za úkol vyvinout to nejlepší oblečení pro čtyřkolkáře, ve kterém můžete klidně zalézt po hrudník do vody a bláta a zůstanete v suchu. Cílem vlastně bylo předělat rybářské oblečení, které je skvělé po stránce odolnosti proti vodě a blátu, ale naprosto nevhodné pro jízdu na čtyřkolce, protože na to není dostatečně pevné a trhá se při první příležitosti. To se podařilo a dnes je značka Finntrail jednou z nejlepších voleb do opravdu náročného terénu, kdy už začínáte přemýšlet, jestli jste si místo čtyřkolky neměli vzít radši ponorku.

Udělat oblečení, které bude „jen“ nepromokavé, je vlastně jednoduché. Vezmete vhodnou gumu a máte to. Jenže v takovém ohozu moc dlouho nevydržíte, aniž byste si z toho odnesli nějakou nepříjemnou kožní záležitost. A za chvíli jste stejně víc mokří zevnitř než zvenku. Finntrail ale používá vysoce kvalitní voděodolné a prodyšné látky s membránovou technologií HARD-TEX, které vydrží i brodění v hluboké vodě, a přesto jsou prodyšné a dostatečně odolné, aby vydržely i v těch nejdrsnějších podmínkách. Například u kalhot jsou všechna místa se zvýšeným namáháním jako kolena, zadek, stehna nebo lýtka navíc vyztužená a tím ještě trvanlivější a odolnější proti roztržení a prodření. Bundy zase nabízejí nepropustné manžety na zápěstích, které zabraňují pronikání vody do rukávů, 100% vodotěsné značkové zipy TIZIP atd. Kromě toho, že je oblečení Finntrail robustní, pevné, a funkční, tak taky dobře vypadá a je designově propracované.

Produktem, který je pro Finntrail nejtypičtější, jsou brodicí kalhoty. Těch estonská značka nabízí nepřeberné množství, buď i s botami, nebo s integrovanými neoprenovými ponožkami. Pánské, dámské, dětské, buď čtyřvrstvé nebo pětivrstvé s vodním sloupcem 20 000, resp. 25 000 mm a prodyšností 7000 g/m2/24 h a teflonovým zátěrem proti zažírání špíny. V nabídce jsou různé barvy a designy, velikosti u pánských začínají podle typu už od XS a končí shodně na XXL. Samozřejmostí jsou nepromokavé kapsy na mobil a doklady, některé typy nabídnou i vyjímatelné chrániče. Kromě klasických vysokých „rybářských“ kalhot se dělá i celá jednodílná kombinéza nebo kalhoty čistě z neoprenu.

Pojďme na bundy, opět pánské i dámské. Ty doplňují brodicí kalhoty a jsou vyrobené ze troj- nebo čtyřvrstvého materiálu s vodním sloupcem od 15 do 20 tisíc milimetrů. Jsou trochu kratší než běžné dlouhé čtyřkolkové bundy, nemají podšívku a kapsy jsou až na hrudníku, to vše z jednoduchého důvodu – abyste mohli klidně zalézt do vody a neřešili nasáklou podšívku nebo mokré kapsy zevnitř. Zapínání légy zipu je na magnet, což je v blátě nejspolehlivější, sucháč nebo druk vám snadno přestanou fungovat kvůli nánosům bláta. Malou vychytávkou jsou odepínatelné kapuce u většiny bund, velkou potom vodotěsné neoprenové manžety, můžete klidně sáhnout do vody a do rukávů se vám nedostane.

Pokud neplánujete podvodní expedice a stačí vám „jen“ hodně kvalitní nepromokafvé čtyřkolkové oblečení, můžete sáhnout po některém kompletu. Ty sestávají z delších bund a klasických kalhot do pasu bez ponožek nebo bot, mají vodní sloupec od 12 do 17 000 mm, nabízejí více kapes, ale ponechávají si elastické manžety. Ať už pod brodicí kalhoty, bundu nebo komplet můžete použít speciální termoprádlo Finntrail, značka vyrábí i teplé bundy a mikiny.

A co ruce a nohy? Také na ně má Finntrail co nabídnout. Boty opticky vypadají jako klasické trekovky, jsou ale vyrobené pro kombinaci s brodicími kalhotami (vhodnost pro neoprenové ponožky) s důrazem na fixaci kotníku a vysokou odolnost proti poškození. Na ruce si potom můžete vybrat rukavice čistě neoprenové, u nichž jde především o odolnost proti vodě, nebo s dlaňovou částí ze syntetické kůže, které jsou vhodné na ostrou jízdu v terénu. Specialitkou jsou rukavice z tenkého neoprenu, které mají první tři prsty otevřené, ty se hodí pro rybáře či lovce.

Od značky Finntrail si můžete pořídit i další produkty, jako třeba vodotěsné vaky, pouzdra na mobily apod. Vše potřebné se dozvíte na webové stránce společnosti ASP Group věnované značce Finntrail, produkty potom zakoupíte buď u dealerů, nebo zde na eshopu.



Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: Známkováno: x

Další články sekce Finntrail

Oblečení Finntrail: Když chcete být opravdu v suchu

20.01.2024, Představujeme
Nedejte se zmást jménem, tahle značka nepochází z Finska, nýbrž z Estonska. Ovšem za dobu své více než 10leté existence ...


Redakční testy





English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:1.04s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce