QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Oblečení Finntrail: Když chcete být opravdu v suchu

Text: Quadmania.cz | Foto: Finntrail | Datum: 20.01.2024 | Zobrazeno: 7293×

Oblečení Finntrail: Když chcete být opravdu v suchu Nedejte se zmást jménem, tahle značka nepochází z Finska, nýbrž z Estonska. Ovšem za dobu své více než 10leté existence už si stačilo vydobýt pořádné renomé, protože nabízí špičkové oblečení pro čtyřkolkáře. Ti totiž potřebují něco jiného než motorkáři, zejména když se pouštějí do extrémních situací, jako je brodění. Ve Finntrailu si na vás ale voda nepřijde, a to platí i pro nově představenou kolekci.


Bundy

Že bunda pro ATV může vypadat i elegantně, to dokazuje model Mudway 2010. Je vyroben z třívrstvé tkaniny s membránou Hard-Tex a s bojem proti vodě pomáhá i svrchní vodoodpudivá teflonová vrstva od DuPontu, jež je ale zároveň i prodyšná. Vodotěsné jsou manžety, stejně jako dvě vnitřní kapsy, pro pohodlné nošení je tady fleecový límeček. Pokud chcete něco opravdu extrémního, tak si můžete pořídit bundu Speedmaster. Ta je totiž dokonce čtyřvrstvá, také má membránu Hard-Tex a k ní vodoodpudivou úpravu DWR a manžety jsou ještě dále vylepšené. I u téhle bundy si můžete nasadit odnímatelnou kapuci, což se obzvláště hodí, když jste na čtyřkolce třeba v lese za prací, tak abyste si potom nedávali mokrou hlavu do helmy. A pozor, Finntrail má i varianty čistě pro dámy, jak ukazuje bunda Rachel v takové petrolejové barvě a ve střihu lichotícím ženské postavě.

Finntrail ale nemá jenom čistě ATV oblečení. V portfoliu najdete i bundy vhodné pro civilní nošení, jako třeba všestrannou třívrstvou Apex opět s Hard-Tex membránou, která má vodní sloupec 15 000 mm a prodyšnost 7000 g/m2/24 h. Švy jsou podlepené, bunda je dole stažená do gumy. Spíše do mírnějších podmínek jsou určeny bundy Tactic a Nitro, obě z třívrstvého softshellu a s fleecovou podšívkou, přičemž první jmenovaná je dlouhá a druhá spíše pasovka. K té se skvěle hodí stejnojmenné kalhoty Nitro, opět z třívrstvého materiálu a izolačním mikrofleecem.

S končícím rokem se čím dál víc bude hodit něco teplejšího a i v téhle oblasti má Finntrail co nabídnout. Master je teplá pohodlná bunda, vhodná jako hřejivá střední vrstva i pro běžné nošení, s výplní Thermalrate a vrchní vrstvou odolnou proti vlhkosti.

Komplety

Kdo to se čtyřkolkováním myslí vážně, ten se rovnou poohlédne po nějakém kompletu, tedy bundě s kalhotami. Tady bude asi první volbou komplet Thor, dostupný buď v khaki, nebo polárním maskování. Tady dostáváte spolehlivou ochranu proti vodě a blátu, oblečení je z třívrstvé tkaniny s membránou Hard-Tex s teflonovou úpravou, nepromokavost a prodyšnost je těch již zmiňovaných „15 na 7“. K dispozici máte šest kapes, elastické manžety jsou na zápěstích i v nohavicích.

Pokud sháníte něco univerzálnějšího, můžete sáhnout po pánském kompletu GT, případně dámském Sierra Lady. To jsou ultralehké nepromokavé outdoorové komplety z 2,5vrstvé tkaniny s Ripstopem a opět Hard-Tex membránou, doplněnou o svrchní DWR vodoodpudivou membránu. Nošení zpříjemňuje podšívka ze síťoviny, nastavitelné manžety i kapuce a 3D střih v oblasti kolen.

Zajímavým kompletem v nabídce Finntrailu je Stig. Že to zní závodně? Máte pravdu, tohle je totiž kombinéza určená pro buggyny a side-by-side autíčka sportovního ražení. Softshell je tu doplněný o Ripstop na loktech, kolenou a hýždích, ergonomický střih je udělaný na správnou polohu těla při jízdě. Prostě ohoz pro závodníky.

Kalhoty

Specialitou Finntrailu jsou brodivé kalhoty. Tedy takové ty, co vypadají jako rybářské, ale jsou hlavně pro čtyřkolkáře, i když samozřejmě na ryby s nimi můžete také (ideálně na čtyřkolce dojet na ryby). Tam máte na výběr několik možností. Kalhoty nazvané jednoduše Enduro mají integrované neoprenové ponožky, spodní část z odolné pětivrstvé tkaniny s membránou Hard-Tex a horní z lehké čtyřvrstvé tkaniny, na povrchu najdete teflonovou vrstvu DuPont. Vodní sloupec má hodnotu 25 000 mm, prodyšnost je opět 7000 g/m2/24 h. Z praktických věcí potěší velká náprsní kapsa a přidaná kapsa na mobil a taška na uložení kalhot. Pro drsnější používání je určen model Aquamaster, na který jsou použity vlastně stejné materiály, ovšem kalhoty jsou vyztužené na vnitřních stranách stehen, na kolenou a zadku. A pozor, Finntrail má dokonce i brodicí kalhoty pro děti! Jmenují se Airman Kids, mají integrované boty a jsou ze čtyřvrstvé tkaniny s membránou Hard-Tex a trochu nižším vodním sloupcem 20 000 mm.

Boty a rukavice

Pojďme na další prvky (nejen) čtyřkolkářovy výbavy. Neopomenutelné jsou samozřejmě rukavice, a to zejména s chladnoucími dny. Těch má Finntrail v nabídce několik typů. Model Eagle je vyrobený z kombinace neoprenu a syntetické kůže a je určen pro extrémní jízdu, model Enduro má použity vlastně ty samé materiály, ale jedná se o rukavice do mokra a zimy. Specialitou Finntrailu jsou rukavice Neosensor z tenkého neoprenu a syntetické kůže na dlaních s ustřiženými konci ukazováčku a prostředníčku, což přijde vhod při rybaření nebo lovecké střelbě.

Pestrá je i nabídka bot. Většina vypadá jako takové turistické trekovky, ale nedejte se zmást. Urban jsou lehké, měkké a odolné ATV boty s pevnou podrážkou a podporou kotníků, Sportsman zase přidává extrémně odolný materiál vyztužený kevlarem a vysoce adhezní podrážku. Nejvyšší třídu představují boty Speedmaster, jež kombinují maximální ochranu (je tady i vyztužená špička a pata) s velkou odolností díky kevlaru a skvělým komfortem. V portfoliu značky zaměřující se na vodu samozřejmě nemůžou chybět pořádné gumáky, model Outlander je vyrobený z pevného 5mm neoprenu, má vyztuženou patu a špičku, podporu kotníků a speciální vnitřní podšívku zabraňující kondenzaci.

Termo prádlo a oblečení do chladu

Nezbytnou součástí výbavy každého čtyřkolkáře musí být i funkční prádlo, a tady má Finntrail také co nabídnout. A můžete si vybrat, jestli chcete univerzální modely, nebo vyloženě do zimy. Prádlo All Season je už podle názvu ten první případ, hypoalergenní komplet zvládající odvod potu v horkém počasí i fungující jako první vrstva přiléhající přímo na pokožku v chladném počasí. To Subzero je vyloženě zimní prádlo, dokonce dostupné i ve speciálním dámském provedení, které je vhodné do extrémních mrazů až -30 stupňů a je vyrobeno z hřejivého fleecu akumulujícího tělesné teplo.

Kromě velkých kalhot a triček má Finntrail i menší kousky, jako třeba ponožky. Ty jsou k dispozici v pánském zeleném a dámském růžovém provedení a obsahují 60 % Coolmaxu, který skvěle odvádí pot. Ponožky mají speciální střih, takže se neshrnují, ploché švy na prstech potom zabraňují odírání a otlakům. Také úplně opačnou část těla, tedy hlavu, dokáží Estonci ochránit, a máte opět na výběr. Transformerbala je letní kukla z tenkého elastického materiálu, jejíž spodní část lze stáhnout pod bradu a můžete tak ve vedru lépe dýchat, zatímco Thermobala je čistě zimní kukla s WindStop membránou, která je protažená až na hrudník.

Posledními kusy oblečení není tak úplně termoprádlo, i když svým způsobem... Finntrail nabízí i dresy, a to buď v oblíbeném kamuflážovém provedení, nebo v barevném, a to s velkými logy značky, které hodně připomíná českého lva, takže by se u nás mohly dost líbit. Tyhle dresy jsou elastické s vysokou schopností odvádět pot, velmi dobře se nosí i kvůli volnému střihu a kulatému výstřihu.

Chrániče

Při jízdě na čtyřkolce člověk nemůže myslet jenom na pohodlí, ale i na bezpečnost. Proto má Finntrail v portfoliu také chrániče, které se nosí pod svrchní oděv. Vršek těla chrání vesta Trophy, která vás neomezuje v pohybu a díky prodyšné strečové tkanině dobře odvádí pot, a bezpečnost zajišťují pěnové chrániče PoiDesign na zádech a hrudníku. Spodní končetiny vám potom pomohou udržovat v bezpečí kolenní chrániče Trophy, jež však mají daleko větší rozsah od spodní části bérce až na stehno.

Batohy a tašky

Když se umí postarat, aby se voda nedostala k vám, zvládá se Finntrail postarat i o to, aby se nedostala k vašim věcem. Řeč je o voděodolných taškách a batozích. Když začneme těmi největším, do nichž se sbalíte klidně na vícedenní výlet, tak ve verzi s objemem 80 litrů si můžete pořídit buď válcovitý Duffel Bag Trunk, anebo kvádrovitý Big Roll s horním otevíráním. Tohle jsou zavazadla, na které využijete nosiče na své čtyřkolce.

Oproti tomu Trace je 30litrový batoh na záda, který má ale také rolovací zapínání jako všechny lodní vaky. Máte tady ale i postranní síťovanou kapsu třeba na pití, chybět nemůžou anatomická záda i popruhy a hrudní pás. Vyloženě na drobnosti potom je malý 10litrový TenBag, což je vlastně takový mikro-loďák s popruhem přes rameno, do kterého si dáte svačinu, tričko a mobil, když víte, že vás čeká spousta vody, prachu nebo všeho dohromady. Že ve Finntrailu myslí opravdu na všechno, to dokazuje ještě jeden produkt, a tím je MudBag, tedy 60litrová jednoduchá taška, která je však také z voděodolného materiálu, má vodotěsné švy a sloužit má především na přenos špinavého vybavení. Když přijedete ze čtyřkolkového výletu s blátem až za ušima, abyste ty zadělané věci dokázali přenést k pračce, aniž by manželka mohla stopovat každý váš krok od garáže do prádelny.



Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: Známkováno: x

Další články sekce Finntrail

Oblečení Finntrail: Voda nemá šanci

23.10.2020, Představujeme
Nekonečné louže a vylité řeky, kde ještě loni tekl malý potůček, k tomu bláto po nápravy, to je obraz dnešní krajiny. Pr...


Novinky a reportáže





English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:1.60s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce