QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Třetí závod seriálu Amater republika cup

Text: Ollie Roučková | Foto: Ollie Roučková | Datum: 06.06.2011 | Zobrazeno: 7999×

Třetí závod seriálu Amater republika cup Do třetího závodu seriálu Amatér Republika cupu nás pořadatelé pozvali na trať pod lomem Dubičná. Tohle závodiště se těší velké oblibě, trať v Dubičné byla avizována jako trať ve stylu crosscountry s motokrosovými prvky, což bylo pro závodníky příjemné zpestření. O tom také svědčí 100 závodníků, upisujících se na přejímku. Šikovně schovaná trať přilákala i rekordní návštěvnost, tolik fanoušků okolo tratě je radost vidět. Jako vždy nezklamalo ani občerstvení, a proslulá kuřecí stehýnka se grilovala jedno za druhým, až do dokonalého vyžrání všech zásob. Počasí závodišti přálo, od 7 hodiny ranní sluníčko vystrkovalo paprsky, a všem bylo jasné, že nás čeká parný den.


Kapitoly článku

  1. Reportáž ze závodu
  2. Video
  3. Kompletní fotogalerie


Na start se právě štosují ti nejmenší z nejmenších závodníků, hned v prvním momentu jim čtu z očí to, co nevyčtu z knížky. Závodní cink se jim blyští v kukadlech, čekajíc na odmávnutí startu. Zalehnout, motory oroštovat co jen to jde, a jak se pohne startmaršálská vlajka, vystřelit pro co nejlepší umístění.

Kategorie: BJ - Junior quad open
Jezdecké zastoupení pětice jezdců přineslo divákům očekávané souboje. Hned v prvním volném závodě si jezdci rozdali karty, jak kdo vystoupá na stupně vítězů. Jako z praku v druhé rundě vystřelil David Veselý, nesoucí na prsou číslo 99, hned za ním se drželi Matěj Podzemský a Seidl Matěj. Start se nepovedl Honzovi Tučkovi, který s Bashanem 200 sváděl stíhací souboj s poladěnýma dvepáďama Raptorama, ale jeho propad už byl na vedoucí tři jezdce obrovský. Prašná trať první trojici Raptořisek přinášela boje o umístění plné nečekaných dramatických zvratů. První tři kola celé závodní pole vedl Veselý David, ve třetím kole mu ukázal záda Matěj Podzemský. Půl kola se o první a druhou příčku přetahovali, až se tajil dech. Ale Matěj se ukázal jako ostřílenější závodník, svojí Yamahu rozmotal do úprku,tak že v pátém kole už bylo rozhodnuto. Takže do cíle v obou rozjížďkách kluci dojeli takto 1. Podzemský Matěj, 2. Veselý David a třetí cílový prapor roztančil Seidl Matěj. V této kategorii proběhlo i napomenutí jednoho rozvášněného jezdce, za záměrné křížení tratě.

 
Výsledky: 1. Matěj Podzemský, 2. David Veselý, 3. Matěj Seidl


Kategorie: BM - Junior malý quad amatér
Po kategorii BJ ochutná start kategorie BM, rarachové jedni kolik ti mají energie. První dramatická chvíle přišla hned v prvním volném závodě, kde se mladičkému jezdci Jakubovi Nejedlému při výjezdu do kopce nepodařilo dokopnout kvaltík, a jeho Bashan 125 začal couvat. Jakub tuhle situaci vyřešil bravurně, s chladnou hlavou výjezd zcouval, zařadil správnou rychlost a tradá do závodu. Ani v druhé rundě nebyla nouze o dramatické chvíle. O jednu se postaral Adam Tuček, když mu po doskoku z lavice ulítlo kolo i s unášečem. Situace dopadla v uvozovkách dobře, jezdec v klidu slezl ze čtyřkolesa a zbytek závodu už jen sledoval z povzdálí. A že to podívaná byla pěkná - v téhle rundě o první tři místa závodníci sváděli boj kolo na kolo. Hned po startu se dopředu prodrali Adam Veselý s Janem Balšánkem. Honza pořádně zatahal a už v druhém kole se ujal vedení, které navyšoval a do cíle dojel s neskutečným náskokem před zbytkem startovního pole.

Dětské kategorie jsou bezprostřední a dokazuje to  jedna perlička z depa: malá závodnice v tygřím oblečku Anetka, než si navlékla helmu na hlavu, šeptala taťkovi – „maminka říkala, že mám jet pomalu, tati, že můžu jet rychle, že jo?“
Výsledky: 1. Honza Balšánek,  2. Adam Veselý,  3. Fandík Kůtta



Kategorie: BB - Amatér quad ženy a dívky


Tento seriál závodů má striktně dané stanovy, jakmile se nesejde pět závodníků v jedné kategorii, nejsou bodováni do celkového pořadí seriálu. V minulém závodě se holky závodnice sešly jen tři, načež v Dubičné se sjela stará známá garda pětice závodnic. Pro zatraktivnění závodů se Baboletky sloučili s kategorií veteránů. První start se povedl Janě Hůlkové, která za svým Erkem 450, nechala zbytek závodního pole za zády a první kolizi se tím pádem vyhnula. Ollie Roučková se svým SMC RAM 520 už tolik štěstí neměla, přímým zásahem byla sestřelena veteránem Dedem.

"A povím vám, to byla pumelenice. Místo klidného odstartování veterán na zádech, už vím která bije, SMC se válelo na řídítkách, benzín vytékal na trať, co se může stát během mžiku je nevídané. "

Ollie i Dede stojí u čtyřkoles, raz dva tři a obě čtyřkolky jsou na kolech a jde se závodit. Panečku to byla stíhací jízda, během 15 mint se Ollie prokousala na druhé místo, ale síly SMC už nestačily na dominantně jedoucí Janu Hůlkovou, která si v obou rozjížďkách suveréně pohlídala první místo. Druhý závod už byl klidnější, obešel se bez karambolů, ale sestro vražedný souboj mezi závodnicemi Konířovic, byl hodný soubojů mistráků. A aby se diváci nenudili,  Jitka Konířová v urputném souboji se ségrou Janou Konířovou si na čerstvě pokropené trati lupla pár piruetek.

Výsledky: 1. Jana Hůlková, 2. Ollie Roučková, 3. Jana Konířová


Kategorie: BV - Veterán quad open
Slunce pálilo jako čert a trať každým závodem vysychala na troud. Bylo na čase povolat kropící jednotku, v mezi pauze si čtyři veteráni vyhlídli nejlepší pozici pro start. Jak již bylo řečeno, jízda veteránů byla sloučena s kategorií Baboletek. Tak se na start postavilo celkem 9 strojů. Zdramatizovaný první start se stal osudným Janu Dederovi, který svou ztrátu na prvního Marka Šváru už nestáhl. A celkově se prokousal na druhou pozici, kterou si udržel i v druhé rozjížďce. Opravdu pěkně jedoucí Marek Švára, měl se svojí YFZ 450 závodní premiéru, a domů si právem odvezl zlatý pohár. Klouzalo to klouzalo, jako po másle. Po pokropení tratě pár klouzacích variací předvedl i celkově třetí veterán Vlastimil Beneš, ten si v obou rozjížďkách jel své tempo a první dva rivaly si držel pěkně na dohled. Aby se neřeklo, tak i v této kategorii umřel jeden stroj - prasklá poloosa neumožnila Radkovi Šorbanovi dokončit druhou rozjížďku.

Výsledky: 1. Švára Marek, 2. Honza Dedera, 3. Vlastimil Beneš


Kategorie: B2 - Amatér quad open
Jedna z nejpočetnějších skupin se vrhla do závodění s velkou parádou, strojovny se nepodobají amatérské třídě, co stroj to perla. Co jezdec to zkušený matador, 15 minut plus jedno kolo jezdci zvládali bez známek únavy. Pavel Košekl všem hned po startu ukázal jak má pěkné startovní číslo na zádech, jediné komu dovolil spočítat si kolik šroubů má na výfuku byli, druhý Jiří Šumichrast a třetí Pavel Ventura. Amatéři quad open byli vcelku vyrovnanou skupinou, startovní pole se nijak netrhalo, všichni jezdili takřka v jednom chumlu. Bojovalo se i o další cenné příčky ohodnocené bodově, ale pomyslně nejrafinovanější příčku obsadil závodník s číslem 17. Ten si vzal k srdci pokárání komisařů, že nemá startovní číslo na zádech, tak si jej nechal vystříhat ve vlasech.

Výsledky: 1. Pavel Košek, 2. Jiří Šumichrast, 3. Pavel Ventura


Kategorie: B1 - Limit quad amatér
Pro upevnění vedení v seriálu si vyšlápl Tomáš Cívka, v obou rozjížďkách suveréně  zvítězil stylem start - cíl, a  tenhle vystřelený projektil si domu odváží zlatý pohár. Ale pozor na ulitý startík! O zbylé dva podiové stupínky se sváděly boje, do poslední chvíle nebylo jasné kdo vystoupá na druhé nebo třetí místo. Netypická čtyřkolka pro závodění na motokrosových tratích se o fous prodrala na celkové druhé místo, jedná se o závodní speciál EMU 350. Tento  „parostroj“ sedlá Vašek Robert. Škoda jen, že 15 minut plus jedno kolo nebylo delších - ještě dvě kola a Aleš Kencl by místo na třetí stupeň vítězů vyšplhal na druhý, a rázně by shodil druhého Roberta.

Z depa teamu Cívkovic – mechanici pomáhají nejen svým závodním jezdcům, ale i ostatním, píchlé kolo i ostatní opravy jsou na denním pořádku. Tímto bych chtěla poděkovat za záchranu zadního propíchnutého kolesa.

Výsledky
: 1. Tomáš Cívka, 2. Vašek Robert, 3. Kenc Aleš


Kategorie: B3 - Profi quad open

Profíků se sešlo poskromnu, takřka jen tři. První Petr Hrubant ostatní jezdce doslova převálcoval rozdílem třídy, start cíl, polety do nebes a šíkany jako by nebyly. Petr zúročil své dlouholeté zkušenosti a druhého  Pavla Peška ani třetího Aleše Kencla před sebe nepustil. Aleš Kencl si v jednom dni střihl hned dva závody, na což byl jeho Access prvotřídně naladěn a v obou kategoriích si vyjel pro poháry. Na malé účasti závodníků této kategorie měl velký podíl nedělní závod Vizingra. Ale i tak se celý den nesl v duchu pekelných závodů a absence ostatních profíku takřka nechyběla.
Výsledky: 1. Petr Hrubant, 2. Pavel Košek, 3. Aleš Kencl


Hned po dojetí všech kategorií se konalo vyhlášení, žádné zdlouhavé zdržování, ceny stojí na stole. Všechny banery sponzorů visí a co nám tu ještě chybí, no přeci slosování držitelů členských karet. Losovalo se ve dvou kategoriích, dospělácká i dětská byla ohodnocena hodnotnými cenami. Pro helmu LS2 od Martina Lišky, si doběhla Janina Hůlková. Červená kros helma se jí bude k Erku hodit, takže neremcala a helmici si šťastně odnesla. Hned po vylosování dospěláků se losovala dětská cena, tou byla plná taška sladkostí, španělských jablíček a stickerek. Obří tašku si odnesl Ladislav Veselý. Nemýlím-li  se, tento darebák asi uplatil tahače lístků, že on vyhrál i v minulém slosování:-) Ale vše je jen věc náhody, takže celkové shrnutí závodů je, že se celý den vyvedl a co je hlavní všichni závodníci dojeli domu v celku a zdravounký!!!!!

Pokračování článku: Video

Kapitoly článku

  1. Reportáž ze závodu
  2. Video
  3. Kompletní fotogalerie

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.00 Známkováno: 3x

Články šampionátu Amatérské závody čtyřkolek

Fotogalerie - Last Adventure

21.04.2017, Závody
Svou premiéru si Last Adventure odbila v Milovicích u Prahy, Procamping racing teame přináší fotogalerii z dění této cro...

Pískovna Dražetice hostila HandyCup

19.04.2016, Závody
Již tradičně se v jarních měsících objevuje seriál závodů pro vozíčkáře na čtyřkolkách na trati Pískovna Dražetice. Let...

Batti MX Cup první závod

08.04.2016, Závody
Sic je už Duben,ale vraťme se ke dni kdy odtartoval seriál Batti MX Cup prvním závodem ve Světci. I přes rychle se měníc...


Nepřehlédněte



English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:1.31s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce