QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Jak na polepy

Text: Matěj Oliva | Foto: Matěj Oliva | Datum: 09.08.2010 | Zobrazeno: 17581×

Jak na polepy Občas se podaří zlomit nějaký plast, odřít motorku přes polep, nebo jsou originální polepy už odřené. Stále populárnější jsou také vlastní polepy například s logy partnerů nebo v zajímavých barvách. No a protože jsme potřebovali změnit barvu týmových KTM, rozhodli jsme se s vámi podělit o tom, jak na to.


Rozhodli jsme se zjistit, jak složité je vyrobit vlastní polepy a aplikovat je na stroj. Jako vzor nám posloužila KTM XC 525 teamu K.O. Racing připravená na MČR. Pro výrobu polepů jsme vybrali firmu Samolepy.com. Z té nám byly zaslány šablony polepů, do kterých nebyl problém v Corelu, nebo jiném programu zakreslit vlastní grafiku. Na internetu se dají najít různé motivy, jako jsou repliky originálních polepů, motivy závodních teamů (Monster Kawasaki, Suzuki Makita, atd…), nebo zkrátka jiné zajímavé vzory jako plameny, nebo loga motofirem. Vzhledem k tomu, že jsme potřebovali dostat na polepy především loga našich partnerů, sáhli jsme po vlastním vzoru, který doplňovala čísla.
Protože polepy často měníme, zvolili jsme levnější variantu polepu, který je z tenčí laminované folie a má menší životnost. Jeho cena je pak zhruba poloviční oproti plnohodnotné tlusté folii. Cena kompletu na čtyřkolku se pohybuje okolo 1500 Kč, v případě silnější fólie je to zhruba dvojnásobek. U levnější fólie je pouze třeba počítat s kvalitním lepením, aby se pod polep nedostal proud při mytí wapkou. Po zaslání grafického návrhu jsme obdrželi finální grafický návrh k odsouhlasení a po třech dnech zazvonila PPL s hotovou sadou polepů. Při jejich aplikaci je třeba dodržet několik základních pravidel. Polepy je dobré lepit nejlépe na nové plasty, pokud polepujete starší čtyřkolku, je potřeba plochy odmastit nejlépe toluenem, který plasty neleptá. Před nalepením polepu je dobré plast prohřát fénem. Fólie pak lépe přilne k povrchu a vyhladí se.
Po samotném nalepení většinou pod polepem zůstane nějaká ta bublinka. Většina jich jde vyhladit, ty co zůstanou pak můžete přimět k odchodu opět zahřátím polepu fénem. Pokud i přesto nesedí polep na celé ploše nezoufejte, stačí den ježdění na sluníčku a fólie se vytáhne tak, že zůstane kompletně hladká. Pro případný prodej čtyřkolky není špatné zachovat originální polepy (pokud nejsou zničené) nalepením zpět na podkladový papír od nových polepů. Při prodeji pak čtyřkolka vypadá lépe.

Náš tip

Při jízdě v motokrosových botech dochází k odírání rámu v prostoru stupaček. Při prodeji pak rám vypadá hodně „použitě“. Není od věci tento rám chránit plastovými kryty, popřípadě levnější alternativou v podobě tlusté folie, kterou je možné pořídit v několika barvách včetně průhledné a imitace karbonu. Tyto fólie se hodí k polepu nejen rámu, ale také všech ostatních míst, které jsou "na ráně" jednak při samotné jízdě, ale i při kurtování na vleku či v dodávce. Tím myslím třeba víka motoru, brýle nebo přední vidle. Krom praktické stránky věci působí polepené partie daleko lépe, což platí především o imitaci karbonu. Výbornou zkušenost máme s fólií dodanou od jihočeského Mefo sportu sídlícího v Jiníně.


Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.50 Známkováno: 14x

Další články

Switchback wheelie

01.02.2016, Jak na to
Tenhle tríček neovládá moc lidí, a asi bych ho nikomu nedoporučoval zkoušet sám někde v okolí baráku. Chce to opět pořád...

Co se dá dělat v zimě?

21.12.2015, Jak na to
No tak v zimě se dá dělat spoustu věcí… Já se snažím dát stroj dohromady ve spolupráci s 2Hmoto. A pokud stroj jezdí? No...

Jak vyčistit vzduchový filtr?

04.06.2015, Jak na to
Stejně jako člověk potřebuje i motor k dosažení největšího výkonu dostatek kyslíku. Výkonnost pohonné jednotky je přímo ...


Novinky a reportáže





English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:1.89s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce