QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


HandyCup v Kramolíně

Text: Ollie Roučková | Foto: TZ | Datum: 21.09.2015 | Zobrazeno: 2569×

HandyCup v Kramolíně Podzimní část HandyCupu zahájil závod čtyřkolek a terénních motorek v Kramolíně u Nepomuku. Známý areál s veškerým zázemím a bohatými zkušenostmi z pořádání republikových i evropských závodů motorek, čtyřkolek a sidecar se může pochlubit krásnou, ale i poměrně náročnou tratí.


Od pátečního odpoledne již bylo možné trénovat a na trať se vydali hlavně okolní motorkáři, z nichž většina přijela i v sobotu a v neděli na závody. V zázemí závodu již parkoval červený Citroën HY upravený v duchu francouzských tradic na stánek plný dobrot k jídlu i k pití. Vedle něj pak vyrostl bílý stan Race Office, kde bylo možno se zaregistrovat k tréninkům a k závodu. Páteční večer byl ve znamení povídání, pojídání a očekávání. Sobotní sluníčko po ránu rozehnalo mlhu a v 10.00 byly zahájeny tréninky. Mezitím se depo pozvolna plnilo dalšími stroji a natěšenými závodníky. Týden před závodem HandyCupu se v Kramolíně jelo Mezinárodní mistrovství ČR – sidecarcross a čtyřkolky, takže trať byla pro náš závod velmi dobře připravena. Motorkáři raději volili více opotřebené pláště, protože čtyřkolky utáhly a vyžehlily stopu do podoby lepší než je leckterá česká asfaltka. Kolem v 18.00 byly ukončeny tréninky a okolí cateringu se zaplnilo hladovými krky. Vzduchem voněly steaky, guláš a slanina na burgery, sladkožrouti do sebe tlačili palačinky s nejrůznější náplní, a s večerním ochlazováním někteří vyměnili Bernarda za grog. Dlouho se neponocovalo, protože ráno nás čekaly závody.
S devátou hodinou ranní byla otevřena trať pro poslední trénink, v deset byla ukončena registrace. Těsně před plánovanou rozpravou s jezdci, však došlo k nehodě čtyřkolky, kdy na výjezdu do cíle pod lávkou pro přechod trati jeden z jezdců přeletěl řidítka a zůstal ležet. Vedle něj pak jeho stroj s utrženou spojovací tyčí řízení a „osmičkovým“ ráfkem. Traťoví komisaři a záchranáři společně s diváky zajistili první pomoc a transport pilota i stroje mimo trať. Z důvodu vyloučení vnitřního zranění byl jezdec transportován do nemocnice záchrannou službou. Závod začal s mírným zpožděním, které se však v průběhu dne podařilo eliminovat. Úvodní sprint na 15 minut je divácky zajímavá disciplína, kdy na trať tentokrát vyrazilo 12 motorek, v příští 15 minutovce pak 8 čtyřkolek s choďáky a nakonec 3 čtyřkolky s vozíčkáři, k nimž se přidal Hans Málek, který se střídal se synem Lukášem na Raptorovi.
Další disciplínou byly dvě rozjížďky jízdy pravidelnosti, kde bylo třeba projet trať s co nejmenším časovým rozdílem. V kategorii vozíčkářů měl nejmenší rozdíl mezi oběma koly Petr Hurák, před Michalem Vondráčkem a Radkou Krčmářovou. Kategorii choďáků pak vyhrál Hans Málek před synem Lukášem (oba na Raptoru 700) a třetím Vojtou Chalupeckým (CanAm 800) . Z motorkářů vyhrál pravidelnost Michael Moravec (KTM 250), na druhém místě shodně Tomáš Rota (Honda 450 CRF) a Milan Šťastný (KTM 250), těsně třetí se pak umístil Jan Kunzendorfer (KTM 300). Na dvě rozjížďky pokračoval závod i v disciplíně časovka. Nejrychlejším byl v kategorii vozíčkářů Michal Vondráček. Druhý skončil Petr Hurák a na třetím místě Radka Krčmářová. V kategorii choďáků byl vítězem Lukáš Málek, který nadělil svému otci Hansovi Málkovi téměř 2sekundy. O třetí místo se pral David Hadrovský (Raptor 700) s Václavem Žitníkem (Yamaha 450). Nakonec s minimálním rozdílem v tomto souboji zvítězil Václav Žitník.
Závěr závodů patří tradičně maratonu. Tentokrát však dílem kvůli únavě jezdců a dílem kvůli chystané show Richarda Mošny, jsme pro motorky i čtyřkolky maraton zkrátili na desetiminutovku, která byla pro jezdce i diváky tak akorát. Odpolední slunce vysušilo trať a začalo se hodně prášit. Než se Richard pustil do akrobatických kousků na čtyřkolce, vyslovil přání svézt se na trati, což mu pořadatelé rádi umožnili a diváci ocenili potleskem. První kolo se Richard seznamoval, takže čas 2:18 by byl mezi našimi závodníky někde kolem šestého místa, ale jeho druhé kolo s časem 2:09 bylo jen o osm sekund za Lukášem Málkem. Když se k tomu připočte fakt, že Richard jel na sjetých zadních gumách, tak nezbývá, než vyseknout hlubokou poklonu. Všichni jsme se pak přesunuli k asfaltové rovince v depu, kde bylo vše nachystáno na Richardovu akrobacii na čtyřkolce. Tu a tam sice potkáme čtyřkolkáře na zadních kolech, to co ale na čtyřkolce předvedl Richard, doma rozhodně nezkoušejte. Vřele vám doporučujeme jeho show vidět. Diváci i závodníci se hned po show vrátili zpět před Race Office na vyhlášení vítězů jednotlivých kategorií a předání cen, které dodal Ivar.cs (výrobce armatur a systémů pro vytápění) , AM profi (distributor produktů Motorex) a JourneyMan (distributor pracovních čtyřkolek).
Příští závod a zároveň finále letošního seriálu se bude konat na trati MX Krupá u Českého Brodu ve dnech 26.-27.9.2015, kdy stejně jako v Kramolíně bude sobota určena pro trénink, zdokonalovací jízdy a případně svezení přátel, partnerů a sponzorů, neděle pak bude již závodní pro čtyřkolky i motorky, choďáky i vozíčkáře. Přijeďte fandit nebo závodit, ale hlavně se pobavit.


Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: Známkováno: x

Články šampionátu Amatérské závody čtyřkolek

Fotogalerie - Last Adventure

21.04.2017, Závody
Svou premiéru si Last Adventure odbila v Milovicích u Prahy, Procamping racing teame přináší fotogalerii z dění této cro...

Pískovna Dražetice hostila HandyCup

19.04.2016, Závody
Již tradičně se v jarních měsících objevuje seriál závodů pro vozíčkáře na čtyřkolkách na trati Pískovna Dražetice. Let...

Batti MX Cup první závod

08.04.2016, Závody
Sic je už Duben,ale vraťme se ke dni kdy odtartoval seriál Batti MX Cup prvním závodem ve Světci. I přes rychle se měníc...


Nepřehlédněte



English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.43s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce