QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Představení Arctic Cat Alterra 400/450

Text: Láďa Záruba | Foto: Press | Datum: 26.02.2016 | Zobrazeno: 14053×

Představení Arctic Cat Alterra 400/450 Pokud jde o čtyřkolky, bylo u Arctic Catu dlouho ticho po pěšině. V Thief River Falls se – co se offroadů týče – dlouho soustředili na volantové záležitosti, ale pak se začaly dít věci i v átévéčkách: nejdřív nová XR 700, a pak se tenhle nový a povedený design s kompletně novými podvozky kopírovaly i do menších objemů.


Kapitoly článku

  1. Představujeme
  2. Technické údaje

Podle firemních materiálů přichází nová střední řada pracovně-rekreačních čtyřkolek Arctic Cat Alterra 400 a 450 na trh jako dosud nejkomplexnější kombinace perfektního odpružení, vysoké ovladatelnosti, atraktivního designu a funkčnosti. Celá řada se původně jmenovala XR, ale pak to amíci nějak přehodnotili a nová řada dostala jméno Alterra. Jméno vychází z anglického All Terrains, protože nové Arctic Caty by měly být doma všude - ve všech terénech. Obě novinky střední třídy, Alterra 450 i 400, jsou od svých větších sourozenců k rozeznání podle černých ocelových práškově lakovaných kol obutých do pneumatik Kenda Pathfinder, ale od sebe se dají rozeznat snad jen podle samolepek na blatníku.

Pohon


Pohonná jednotka čtyřkila vychází z osvědčeného vzduchem a olejem chlazeného jednoválce 366 ccm, Alterra 450 používá čtyřventilový motor SOHC, který je modifikovaný z modelu XC 450I. Nějaký rýpavý pučmidrát se teď možná zeptá (ostatně oprávněně): proč 450 i 400? Proč dva tak blízké objemy? Důvodem je, že o novou řadu Alterra je ve Státech, v Evropě a vůbec ve světě takový zájem, že to Arctic Cat plně opravňuje vyrábět kompletní modelovou řadu od 400 až po 700 ccm.
Ale zpátky k pohonu. Výkon jde z motoru na automatickou převodovku Duramatic, která je doplněná o odstředivou rozběhovou spojku. Díky tomu může zůstat primární spojka variátoru neustále sepnutá, a to umožňuje minimalizovat opotřebení hnacího řemene, záběr je rychlejší a plynulejší. Převodovka Duramatic má v obou motorizacích polohy L/H/N/R alias dopřednou rychlost, redukci, neutrál a zpátečku, a samozřejmě nechybí motorová brzda pro jízdu z kopce. Co se dalšího přenosu pohonu týče, obě Alterry mají elektricky připojitelný pohon 2WD/4WD.

Podvozek

Podvozek je od základu úplně nový a včetně rámu stejný u obou modelů. Dává Alterrám nižší těžiště a rozvor prodloužený o 5 cm, obě změny přinášejí lepší stabilitu při rychlé jízdě i v zatáčkách, ale i přes delší rozvor zůstala celková délka čtyřkolek stejná jako u předchozí generace. Nový podvozek dává Alterrám také lepší ovladatelnost, vyšší obratnost a lepší jízdní vlastnosti v terénu.
Motor je v novém rámu navíc posunutý o 8 cm víc dopředu oproti předchozím modelům, takže nášlapy vycházejí delší a ve stupačkách je teď více místa. V místě stupaček je Alterra také užší, takže při jízdě nemusíte tolik roztahovat nohy, což přináší lepší cit pro stroj. Na ergonomii se v Thief River Falls při konstruování nové generace čtyřkolek vůbec zaměřili důkladně. Jízdní poloha je nyní vzpřímenější, přirozenější a uvolněnější než dříve, což by mělo opět přispět k lepší ovladatelnosti a snížené únavě z jízdy. K nižší únavě při jízdě přispívá i přepracované řízení se zmenšeným poloměrem otáčení, které vyžaduje menší zásahy řidiče.

Výbava


Velikou a viditelnou novinkou nové modelové řady Alterra jsou úplně nové moderní kompozitové nosiče SpeedRack II. generace vpředu i vzadu. Nosiče jsou vyrobené z odolného, ocelí vyztuženého kompozitního plastu s protiskluzovým povrchem TPE. Tenhle materiál má být kompletně nárazuvzdorný, mrazuvzdorný a rezuvzdorný - pravděpodobně bude i ve vodě nerozpustný.
Uchycovací systém SpeedRack II poskytuje pevnou a stabilní platformu s množností rychlého a spolehlivého upínání příslušenství jako pouzdro na pušku, držáky nářadí, motorové pily, kanystrů a podobně, aniž byste se museli obávat, že cestou něco ztratíte. Přední nosič je dimenzovaný na 35 kg, zadní na 68 kg. I přes podařené ceny mají obě nové Alterry už v základní ceně všechno, co člověk může potřebovat pro normální používání čtyřkolky - elektrický naviják s tažnou silou 3000 lbs, elektricky přepínatelný pohon 2WD/4WD, duální halogenové světlomety a přehledný digitální multifunkční displej. A s homologovaným tažným zařízením, kompozitními nosiči SpeedRack 2 (obojí také v ceně) a tažnou silou 476 kg se s Alterrou 400 a 450 nemusíte bát vzít pořádně za práci.
Obě Alterry 400 i 450 jsou v současné době  už skladem v ČR, takže je můžete koupit prakticky okamžitě. Alterra 400 stojí 155.990 Kč, Alterru 450 pořídíte za 175.990 Kč (ceny vč. DPH).

Video



Pokračování článku: Technické údaje

Kapitoly článku

  1. Představujeme
  2. Technické údaje

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.60 Známkováno: 5x

Katalog čtyřkolek - kompletní informace o modelu

Arctic Cat Alterra 400»
Arctic Cat Alterra 450»

Další články sekce Arctic Cat

Nová Alterra TRV 700i

19.12.2017, Novinky
Sedmistovková čtyřkolka Alterra TRV od amerického výrobce Arctic Cat je ideálním kompromisem mezi prací a zábavou. Dopol...

Jakub Vágner spoléhá na čtyřkolku Arctic Cat TRV 700i XT PS

19.01.2017, Novinky
Jakub Vágner, známý český sportovní rybář a držitel mnoha světových rekordů, a čtyřkolka Arctic Cat TRV 700i XT PS....

Čtyřkolky Arctic Cat pro polskou armádu

26.04.2016, Novinky
Poté, co čtyřkolky Arctic Cat vyhrály výběrová řízení pro české hasiče, se nyní začínají prosazovat i v sousedním Polsku...

Nejnovější články o Čtyřkolkách

Nenechte si ujít Segway Day

10.10.2023, Novinky
Zveme vás do Rokycan na předváděcí akci čtyřkolek Segway Powersports, kde si budete moci vyzkoušet nejnovější modely tét...

Pozvání na Yamaha ATV test den

31.05.2023, Novinky
Prezentace s možností osobního vyzkoušení několika modelů čtyřkolových vozidel Yamaha kategorie ATV a Side-by-Side....

CFMOTO X450/520: Legenda se loučí

26.09.2022, Novinky
Král je mrtev, ať žije král! Tohle heslo se u značky CFMOTO dá krásně vztáhnout na oblíbené modely X450 a X520. Generace...


Novinky





English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:2.40s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce