QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Rozhovor o rumunském Banátu

Text: Ollie Roučková | Foto: ATV Expedice | Zdroj: Vojta Lysenko | Datum: 15.10.2012 | Zobrazeno: 2623×

Rozhovor o rumunském Banátu Před časem jsme Vám přinesli zajímavý rozhovor s Vojtou Lysenkem - autorem expedičního deníku z cesty do Rumunského Banátu. Dnes máme opět příležitost získat informace o další zajímavé cestě do Rumunska ale i o novém projektu, který expediční výlety podporuje.



Ahoj Vojto, můžeš nám v krátkosti říci něco o vaší další Rumunské expedici?
Moc rád. Letos v září jsme vyrazili opět na týden a stejně jako v předchozím případě do Rumunska, konkrétně pohoří Banát. Výprava byla co do počtu účastníků menší (vyrazilo nás jen 6) ale co do projeté oblasti a terénních zkušeností určitě náročnější.

Hned se nabízí otázka, proč jste se rozhodli pro stejnou oblast?
To je jednoduché. Předchozí výprava nás všechny vzala takříkajíc za čtyřkolkářské srdce, a tak jsme se víceméně hned rozhodli, že se do oblasti chceme vrátit. V tu chvíli nikdo z nás nečekal, že to bude takhle brzy. Nakonec jsme se rozhodli, že pojedeme klidně ve dvou, a v tu chvíli se k nám přidali i noví účastníci, které nalákal náš expediční deník. Cílem expedice byla i příprava na velkou zhruba třítýdenní cestu, kterou chystáme na příští rok. Oblast Banátu je pak pro ukázněného čtyřkolkáře pro nějaké seznámení se se zahraničním ježděním takřka ideální. Spousta zajímavých cest nabízí rozličný terén, a pokud se člověk chová ukázněně, tak naráží jen na vlídné a příjemné reakce místních. Tuto cestu jsme navíc vylepšili i o nocleh v divočině a musím opět konstatovat, že se na tato místa budeme vracet.
Můžeš nám tedy v krátkosti přiblížit vaše zážitky a vznikl i tentokrát nějaký deník?
No, přiblížit zážitky v krátkosti je velice těžký úkol, protože zážitků je určitě spousta a všechny byly opět jen pozitivní. Když bych měl vypíchnout to nejzajímavější, tak to byly určitě dva dny, které jsme strávili jízdou víceméně „za šipkou“ a to v tom nejnáročnějším terénu v lesích, kdesi kolem Bígru a Eibentálu. Jinak je ale v tomto krásném kraji zážitkem každá minuta. Denně jsme najeli zhruba 8 motohodin a kolem 100 kilometrů. Deník z akce vznikl a všichni mají možnost do něj nahlédnout na našem nově zřízeném expedičním webu www.atv-expedice.cz, kterého je portál quadmania.cz partnerem.

Slyšela jsem, že se expedice účastnila i příslušnice něžného pohlaví. Je to pravda a jak to zvládala?
No to je určitě pravda :D. Této expedice se zúčastnila i Blaženka z ústecké klubovny a akci zvládla skutečně na jedničku. I přesto, že její stroj nebyl v nejlepší kondici, zvládala obtížný terén a celodenní „záhul“ bravurně. Občas by se dalo říci, že jiné účastníky mně nevyjímaje až překvapovala. No a taky byla zdrojem některých vtipných okamžiků jak už to tak v partě bývá.
Co technika, a čtyřkolky byly poruchy nebo všechno fungovalo na jedničku přeci jen týden v terénu dá strojům asi pěkně zabrat?
Tak na rozdíl od předchozí akce se nám tentokráte technické problémy nevyhnuly. Největším problémem byl prasklý kardan a posléze zlomené zadní rameno. To lze přisoudit tomu, že jsme v inkriminovaný den dali strojům skutečně zabrat. Já jsem tentokrát vyrazil na SMC Jumbo 720R, které mně mile překvapilo, a za celou dobu jsem nemusel řešit sebemenší problém.


Jak to tak pozoruji zkoušíte pořád víc a víc. Co tedy bude dál, plánujete něco na příští rok?
Tak v příštím roce chceme opět vyrazit do Rumunska, tentokrát ale do oblasti blízko ukrajinských hranic. No a pak jak už jsem výše naznačil, chystáme expedici delší. Určitě tě napadne otázka kam, ale to zatím nebudu prozrazovat. Bude to ale expedice náročná s jedním doprovodným vozidlem a nejspíš 3 čtyřkolkami a to do míst kam se na čtyřkolkách ještě moc nejezdí.
To zní dobře, nakonec mně napadá otázka k expedičnímu programu a projektu obecně jak je to s jeho účastníky může se k Vám na cesty přidat kdokoliv, nebo jde o nějakou uzavřenou skupinku?
Přidat se k nám může určitě kdokoliv, koho baví cestování a koho láká někam se vydat se čtyřkolkou. Samozřejmě je to vždy o tom něco společně najezdit tady v ČR, pak dát nenáročnější expedici a pak už asi cokoliv. Další z cílů projektu je pak i sdružovat a veřejně poskytovat všechny praktické informace o zahraničních cestách se čtyřkolkou. Do projektu tedy může přispívat každý, koho cestování baví a kdo nějakou cestu se čtyřkolkou podnikl či se chystá podniknout. Už teď se řada kluků zapojuje a svoje velmi zajímavé zážitky z cest sdílí s ostatními.
Vojto, děkuji za rozhovor a přeju hodně úspěchů za čtenáře pak mohu říci že se těším na další zajímavé zpravodajství z vašich cest.


Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.75 Známkováno: 8x

Další články

Houdkovice lámaly rekordy

10.07.2017, Reportáže
Houdkovická výstava zavedla čtyři tisícovky návštěvníků rovnou do motoristického sedmého nebe. A že výstavy v Houdkovicí...

Jízda s pašíkem 2016

07.01.2017, Reportáže
V některých koutech republiky přišel konec roku dříve než bývá zvykem. V případě čtyřkolkářů to bylo už 17. prosince v B...

Mošna rozhodně neloví Pokémony

16.09.2016, Reportáže
Do každého vystoupení hází nové tríčky, každá akce je jiná. A nejen právě proto se s Richardem setkáváme na nejrůznějšíc...


Nepřehlédněte

Kalendář akcí

  Duben 2024  
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

Novinky a reportáže





English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.51s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce