QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Novinky na výstavě Motosalon

Text: Láďa Záruba , TZ | Foto: Jiří Jevický | Datum: 06.03.2015 | Zobrazeno: 7075×

Novinky na výstavě Motosalon Výstava Motosalon 2015 přinesla mnoho docela významných čtyřkolkových premiér, které naznačují, že čtyřkolky mají nedávné těžké časy už za sebou, a že se letos máme na co těšit a z čeho vybírat.


Kapitoly článku

  1. Reportáž z výstavy Motosalon
  2. Kompletní fotogalerie

ASP Group

Abecedně první na řadě je firma ASP Group s.r.o., a na jejím stánku je také největší koncentrace novinek. Firma ASP Group s.r.o. se nedávno stala - ke všem svým ostatním značkám - také oficiálním českým dovozcem čtyřkolek Linhai, ale Linhaie nejsou největší novinkou na stánku této firmy. Tou je úplně nový Arctic Cat XR 700, první z nové generace čtyřkolek téhle americké značky. Pracovně-rekreační XR 700 přitahuje moderním agresivním designem s ostrými rysy a uhrančivými LED světly s drzým kukučem, ale všechno je nové i pod tímhle kabátem. Nový rám má o 5cm delší rozvor, což má dávat čtyřkolce vyšší stabilitu, ale celková délka se přitom zkrátila o 2,5 cm. Nový rám má novince dávat i lepší ovladatelnost a nižší polohu těžiště. Motor je posazen víc dopředu, díky čemuž je k dispozici o cca 7 cm více místa pro nohy. Motor zůstal co do konstrukce a výkonnostních parametrů stejný, ale amíci dost hodně zamakali na vstřikování - nový Arctic Cat XR 700 má o 25% nižší spotřebu při současném snížení emisí. V reálném životě určitě oceníte i výrazně sníženou hlučnost, která má být nižší o neuvěřitelných 8 dB (!). Úplně nová je geometrie přední nápravy, která zlepšuje přesnost řízení a ve spojení se sériovým posilovačem EPS dává výrazně snadnější řízení. Za povšimnutí stojí i plastové systémové nosiče Speedrack II druhé generace vpředu i vzadu.
Hned vedle XR 700 stojí „malý“ 50palcový Wildcat Trail s tak trochu vykulenými homologovanými světly, ale budoucí majitelé dostanou i původní, originální, hezká ale nehomologovaná halogenová světla. A k tomu Arctic Cat slibuje i pořádný kopec zábavy v terénu, díky vyššímu výkonu (přes 60 k), lepšímu odpružení (dusíkem plněnými FOXy) a větší stabilitě Trailu oproti jeho 50palcové konkurenci. Pro zajímavost: pohon zadních kol vychází přímo z motoru, což má ušetřit hmotnost a zároveň eliminovat potřebu zadního diferenciálu.
Další významnou novinkou na stánku firmy ASP Group je po letech nový Blade. A TGB si tentokrát vyšlápla opravdu hodně vysoko – až na třídu litrů. Nový TGB Blade 1000i působí o dost sebevědoměji než jeho menší bratři, ale v rámci té stejné filosofie, která přinesla čtyřkolkám TGB značnou popularitu mezi čtyřkolkáři, zůstává i litrový Blade stále takovou tou „normální“ praktickou čtyřkolkou, která by měla být příjemně ovladatelná a která má spoustu užitečných a praktických vlastností a navíc dostatek výkonu, kdykoli ho budete potřebovat. Tou „spoustou užitečných praktických vlastností“ jsou myšlena třeba LED světla pro denní svícení nebo pohon 4x4 se dvěma uzávěrkami diferenciálu, abyste si mohli pro jízdu na silnici zadní rozvodovku „rozpojit“, a šetřili tak v zatáčkách pneumatiky a nemuseli se prát s řízením.
Další ze značek zastoupených firmou ASP je Access Motor. Tady vedle oblíbených sedmistovek MAX 700i FOREST najdete další novinku, cenově výhodnou variantu MAX 650i FOREST, čtyřkolku s identickým podvozkem, o něco menším objemem motoru, ocelovými koly, bez zadního boxu, předního nárazníku a předního nosiče, ale s navijákem a za velmi dobrou cenu.
Co se týče výše zmíněných Linhaiů, tak na stánku najdete pracovně – rekreační LINHAI 400 4WD a pětistovku LINHAI 500 4WD DIFF-LOCK s elektrickou uzávěrkou předního diferenciálu. Tohle, pravda, nejsou úplné novinky, ale novinkou je dieselový LINHAI UTV 800 DIESEL s japonským motorem Perkins. Linhai totiž nespolupracuje pouze s Yamahou, ale vyrábí taky útévéčka pro firmu JCB (stavební stroje) a má taky spolupráci s japonskou továrnou Perkinsu. A z toho všeho vzešel UTV 800 DIESEL, který se chlubí velkým akčním rádiusem, nosností 400kg na korbě a pohonem 4x4 se dvěma uzávěrkami diferenciálu.
Na stánku ASP jsou také vystaveny i dva sněžné skútry Arctic Cat – více jak stošedesátikolová hustokrutá supersportovní potvora do hlubokého sněhu M8000 153" v barvách mistra světa Roba Kincaida, a Bearcat 5000 XT Groomer Special, pracovní skútr pro úpravu běžeckých tratí.

Can Am

Na stánku firmy BCE s.r.o., oficiálního dovozce Can-Amu do ČR, asi nejvíc zaujme nejnovější evoluce tříkolového Can-Amu, Spyder F3-S, která do Letňan přistála ze souhvězdí Aldebaran. Technický popis téhle novinky jste už možná četli, navíc tříválcový motor vyvinutý speciálně pro Spydera už znáte z Ertéčka. A tak budete na výstavě vnímat spíš neuvěřitelnou bohatost tvarů a designérských nápadů. Stylem a posazem je F-3S hodně do motocyklových cruiserů, nohy i ruce máte hodně vepředu, ale posaz je přitom neuvěřitelně příjemný. Řídítka jsou přesně tam, kde vaše ruce předpokládají že budou, navíc stupačky i řídítka jsou nastavitelné do pěti poloh. Přínosem novinky je i přestěhování víčka nádrže zpod sedla před sebe jako u motorek, takže kvůli tankování už nemusíte pokaždé slézat a odemykat sedlo.
Oč je Spyder F-3S bohatší na tvary, o to je Spyder RS bohatší na barvy. Teda tyhle barvy na silnici určitě nepřehlédnete. Ereso navíc dostalo pro rok 2015 i několik technických změn: pod kapotou zůstal stejný vysokovýkonný véčkový dvouválec Rotax se stejnou manuální nebo elektronicky řazenou převodovkou, ale Spyder RS 2015 jezdí na tlumičích Fox a také byla pozměněna celá stabilizace. Ta je nyní velmi utlumená, aby umožňovala rychlejší průjezdy zatáčkou. Celým jménem se tahle verze jmenuje Spyder RSS SS, a abyste se v těch „S“ neztratili, tak to první S je samozřejmě součástí názvu, druhé S označuje sekvenční převodovku s nejvyšší výbavou, a to poslední zasyčení znamená Special Series – ono pestré lakování. A pokud těch „s“ ještě nemáte dost, můžete si nastudovat něco o systémech VSS, SCS, TCS nebo DESS. Třetím vystaveným Spyderem je pak cestovní Spyder RT, který má pro rok 2015 jen jiné barvy - vínovou nebo bílou, obě doplněné záplavou chromu.
Třetím vystaveným Spyderem je pak cestovní Spyder RT, který má pro rok 2015 jen jiné barvy - vínovou nebo bílou, obě se záplavou chromu.
Úplnou novinkou pro rok 2015 je Outlander L 500. Klasický koncernový dvouválcový motor Rotax má v téhle čtyřkolce objem snížený na 499 ccm, plasty jsou šedě (nebo žlutě) pobarvené, v základu není naviják, nárazníky a rychloupínací platforma na nosiči, zadní ramena nejsou z hliníkových odlitků ale jsou ocelová svařovaná, ale dál už je to klasická špičková technika Can-Amu – SST rám založený na firemní platformě G2, zadní zavěšení TTI, pohon všech kol Visco-Lok atd., a už v základu má Outlander L 500 také pohledná litá hliníková kola. Nejmenší z Outlanderů bude (vlastně už je) nabízený v krátké (Outlander L 500 DPS) i v dlouhé verzi (Outlander L 500 Max DPS), a protože má jít o cenově atraktivní model, podle toho vypadají i ceny. Navíc kdo si objedná a zaregistruje Outlandera L 500 do konce března, dostane jako mimořádný bonus 5letou záruku.
Maverick X DS Turbo je další významnou novinkou Can-Amu pro rok 2015. Pohon obstarává nejzběsilejší motor světa sportovních side-by-side, přeplňovaný dvouválec Rotax s turbodmychadlem o výkonu 121 koní. Kvůli 20% nárůstu výkonu musel projít i podvozek velkými úpravami, a navíc je prodloužený asi o 20 cm, takže zadní direfák je nyní o dost víc vzadu. Přepracované bylo i zavěšení kol. V dováženém evropském provedení je Maverick opatřen 12palcovými koly a ve standardu nemá posilovač řízení, ale lze k němu dokoupit jak paket Ready to Race se 14palcovými koly, Maxxisy Bighorny a závodními zadními pružinami, tak i paket DPS, kterým si můžete Mavericka ukradnout na verzi s posilovačem.
Stánek Can-Amu doplňuje vlajková loď Outlander MAX 1000 LTD, na které se toho sice moc nezměnilo, ale něco přece – Can-Am už konečně sjednotil klíče, takže majitelům Can-Amů už teď budou stačit na odemknutí stroje, pro jízdu, tankování a odemknutí do kufrů jen klíče dva. Pro zákazníky je příjemnou zprávou i to, že oficiální český dovozce Can-Amu i po všech těch veletočích mezi korunou a eurem ponechal loňské ceny.

Journeyman

Journeyman představil kompletní řadu pracovních strojů Gladiator v čele s Gladiatorem X8 V-Twin, který v roce 2014 dostal nově do výbavy posilovač řízení (EPS). Letošním největším lákadlem ovšem bezesporu bude novinka v kategorii jednoválců, zcela nový, designově i propracovaností velmi povedený Gladiator X550 EFI!
V posledních letech se i v ČR rozšiřují čtyřkolky kategorie UTV/SSV a i v tomto segmentu mají Gladiatoři své pevné místo. Vidět můžete model Gladiator UTV 830 V-Twin. Novinkou v této kategorii pak je jednoválcový model Gladiator UTV 550 EFI, který jakoby z oka vypadl silnějšímu bratříčkovi.
Pro vyznavače adrenalinu a expedicí je pak připraven nejsilnější z Gladiatorů, model Gladiator Z8 EFI V-Twin, který nejen díky cenové dostupnosti už značně rozhýbal vody v kategorii SSV!
Pro náročné zákazníky společnost Journeyman připravila modely Gladiator X8 a Z8 ve speciální ELKA Edici na špičkových kanadských tlumičích ELKA St.1. Oba tyto modely s tlumiči ELKA budou na výstavě k vidění.


Kymco

Na stánku Kymco je k vidění a k posazení oblíbený dětský Maxxer 50, a jako zástupce střední kategorie užitkáčů MXU 300 R, ale největším čtyřkolkovým tahákem je bezesporu nové sedmikilo MXU 700. Tahle velká užitkově-rekreační čtyřkolka vás na první pohled upoutá bohatě prosklenou přídí s velkými obdélníkovými halogenovými světlomety a LED světly pro denní svícení v novém designovém konceptu čtyřkolek Kymco nazývaným „Diamond design“, který budeme u nových modelů vídat stále častěji. Sedmikilo je klasicky po kymcovsku „jednomístně dvoumístné“, tzn. že na krátkém podvozku je vytvořené místo pro spolujezdce díky samostatnému „sedáku“ na dlouhé sedačce řidiče, spolujezdci k pohodlí nechybí ani opěrka zad ani madlo. Pod kapotou najdete dvouválec 700ccm, stejný motor, který se osvědčil už v náklaďáčku UXV 700i. Motor pohání všechna kola (nezávisle zavěšená, vzadu se stabilizátorem) přes elektricky připojitelný pohon 4WD. Na přední nápravě samozřejmě nechybí elektricky ovládaná uzávěrka diferenciálu, vzadu najdete homologované tažné a to včetně elektrické zásuvky.
Suma sumárum, nové MXU700i neohromuje revolučně novými technickými řešeními, Kymco tady vsadilo spíše na ověřenou techniku, vyvážené vlastnosti a tradiční kvality značky, to vše za rozumné peníze. Nové sedmikilo by mělo být v prodeji zhruba za 14 dnů, neboli někdy v druhé polovině března.

Schuurman

Na stánku firmy Schuurman byla k vidění závodní Yamaha YFZ 450R Goldspeed edition připravená na sezonu 2015 s cenou stavby blížící se k 1 mil. korun. Mašina našlapaná tím nejlepším co v této době lze pořídit a ve spojení s nalazením od firmy pana Willmanna je sen každého quad závodníka.
Dále je na stánku k vidění stroj, se kterým talentovaný holandský jezdec Joe Maessen vyhrál v roce 2013 pohár Evropy, v roce 2014 vyhrál německý pohár i mistrovství národů. Pro quad milovníky asfaltu bude jistě zajímavé omrknout rozestavěnou stavbu KTM Petra Poláka, mistra ČR v supermoto 2012 a vícemistra ČR supermoto 2013 a 2014.
Účastníci cross country nebo offroadmaratonu budou pravděpodobně znát další vystavený stroj KTM XC525 se startovním číslem 14. Ten sedlá Michal Záděra ze Čtyřkolky Bavorov racing teamu a s tímto strojem si vyjel absolutního vítěze posledního offroadmaratonu v Ředhošti 2014, je mistrem PČR crosscountry 2012 nebo se umístil na 3. místě v kategorii čtyřkolek závodu Iron Prolog, který je součástí rakouského Red Bull Erzbergrodeo.

Kapitoly článku

  1. Reportáž z výstavy Motosalon
  2. Kompletní fotogalerie

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.71 Známkováno: 7x

Další články

Čtyřkolky na veletrhu Motosalon 2024

03.03.2024, Novinky
První březnový víkend již tradičně patří zahajovací motocyklové výstavě, letos brněnskému Motosalonu. Oproti minulým let...

Americké stroje Polaris nově v Poděbradech

08.02.2024, Novinky
Závodní bugyna RZR Pro R Factory amerického výrobce Polaris vítězně prolétla Saúdsko-arabskou pouští a fanoušci týmu Séb...

Čtyřkolky CFMOTO nyní ještě dostupnější.

31.01.2024, Novinky
Atraktivní prodejní akce na začátku roku jsou pro značku CFMOTO, resp. jejího dovozce, společnost Journeyman CZ, již sam...




English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.14s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce