QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Jak na transport malého Quadu

Text: Ollie Roučková | Foto: Ollie Roučková | Foto: Jan Perníkář | Datum: 14.01.2013 | Zobrazeno: 9316×

Jak na transport malého Quadu Máte malého závodníka? A nevíte jak s ním na vyjížďky, kde se jezdí v terénu i po silnici? Malou čtyřkolku si přece jen tak nenaložíte na rámy a prcka nepřikurtujete k ní. Jak na dlouhé přejezdy po silnicích a v těžším terénu? Na tohle všechno má odpověď Honzíkův táta, který pro svého pětiletého syna vymyslel vlečné zařízení na přepravu mini Quadu. V terénu i na silnici si na malou čtyřkolku ani nevzpomenete. Po dojetí na místo srazu malou čtyřkolku odháknete a dravec může jezdit zvesela sám.


Kapitoly článku

  1. Transport malého Quadu
  2. Kompletní fotogalerie

Na Novoroční vyjížďce jsem potkala malého Honzíka, který měl na parkovišti nastartovanou malou 110, tam jsem si říkala jak asi malej pojede, když je celá vyjížďka naplánovaná po silnicích a rušných komunikacích… Jak se kolona rozjela koukám a koukám a malého Honzíka najednou vidím na sedle X8, mrňavou čtyřkolku zaháknutou na jakémsi zařízení. Přibržďuji a pečlivě sleduji jak se vlečné zařízení po vzoru odtahových služeb bude chovat. Na silnici nenastal sebemenší problém, v terénu taktéž. Jediné kde jezevčík ztrácel byly zatáčky, do kterých jezdec musí najíždět pomaleji, samozřejmě i u skoků se jezdec musel krotit. Velkou nevýhodou bylo počasí, bylo mokro a bahnivo, což zapříčinilo to, že se z malého quadu stala velká bahnivá koule, od zadních kol X8 všechno bahno lítalo přímo na malý quad.
Ahoj, jak tě napadlo udělat vlečné zařízení na malou čtyřkolku?
Potřeboval jsem vyřešit transport malé kolky a nebavilo mě všude tahat dodávku. A při potížích odtah na laně s malým nejde. A dále jsem potřeboval vyřešit jízdu v silničním provozu.

Jak dlouho ti trvalo vymyslet jak na konstrukci, nebo si čerpal u někoho inspiraci?
Moc dlouho ne, konstrukce voje je poměrně jednoduchá. Jsem zvyklý u mé práce vymýšlet různé vychytávky na náklaďáky a bagry, tak to pro mě nebyl žádný problém. Je to můj vynález, nikde jsem to neokoukal.

Z čeho je vlastně celé vlečné zařízení zhotoveno?
Je vyrobeno z jeklu 30 x 30 x 3 a pouzdro které je pevně přivařeno, k malé kolce je z jeklu 50 x 50 x 3 a tažné spojky 40 x 40 mm 800 kg.
Nežs vyjel s tímhle modelem do terénu, předcházelo několik nepodařených pokusů?

Ne.

Při sestavování celého zařízení bál si se něčeho, ačkoli se to zdá být na lehkém principu, asi to zas taková hračka nebude viď?
Ne nebál, jen jsem potřeboval vyřešit správný úhel zavěšení pouzdra, aby při zapojení byly přední kola 100 mm nad úrovní vozovky a ještě je potřeba mít správnou délku voje, aby při otočkách nebo při couvání se nedotýkaly přední kola male kolky zadních kol velké kolky.

Po celodenní vyjížďce se mi zdálo, že máš systém pečlivě odzkoušen, jak dlouho s ním jezdíš?
Samozřejmě jsem to otestoval. Jezdím s ním asi měsíc a je to super.
Kolik je vlastně malému jezdcovi let a jakou čtyřkolku na vlečňáku taháš?

Honzíkovi je 5 let a na kolce jezdí od 4 let. A má kolku Hummer 110 která prošla řadou úprav, aby zvládala nějaký ten terén a nebála se vody.

Jak si se zařízením poradí tvá čtyřkolka, jsou tam nějaká omezení?
Prakticky o ní ani nevím jen se občas podívám jestli tam ještě je. Samozřejmě je potřeba do zatáček najíždět trochu pomaleji ale v terénu bez omezení, voj to vše podrží.

Jízdní vlastnosti, jak se pozměnily, nebo je to srovnatelné s jízdou s vlekem?
Skoro žádná změna, tím že voj je co nejkratší a kolka má malý rozchod, je to snadnější než z vlekem.

Na kolik tě celý systém vyšel?
Tažná spojka 380 Kč, 1m jeklu 30x30x3 200 Kč, 0,2m jeklu 50x50x3 50 Kč , pevnostní šrouby 80x12mm 100 Kč a trocha sváření.
A co homologace, to už asi bude těžší?

Homologace naco?

Máš v plánu ještě další vychytávku pro malého závodníka, přece jenom ti bude růst a bude růst i malá čtyřkolka....?
Vychytávek není nikdy dost, mladší sestra Karolínka už chce taky kolku,takže budu mu muset koupit nějakou vetší.

Kapitoly článku

  1. Transport malého Quadu
  2. Kompletní fotogalerie

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.45 Známkováno: 11x

Další články

Switchback wheelie

01.02.2016, Jak na to
Tenhle tríček neovládá moc lidí, a asi bych ho nikomu nedoporučoval zkoušet sám někde v okolí baráku. Chce to opět pořád...

Co se dá dělat v zimě?

21.12.2015, Jak na to
No tak v zimě se dá dělat spoustu věcí… Já se snažím dát stroj dohromady ve spolupráci s 2Hmoto. A pokud stroj jezdí? No...

Jak vyčistit vzduchový filtr?

04.06.2015, Jak na to
Stejně jako člověk potřebuje i motor k dosažení největšího výkonu dostatek kyslíku. Výkonnost pohonné jednotky je přímo ...


Novinky a reportáže





English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.57s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce