QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


BQC Floha - závod ala pouštní bouře

Foto: Dušan Padevět | Autor: Alena Míková | Datum: 11.07.2013 | Zobrazeno: 2917×

BQC Floha - závod ala pouštní bouře Bavaria Quad Chalenge, tedy německé čtyřkolkové mistrovství v cross country je v Čechách už docela oblíbeným zpestřením závodního kalendáře. První díl tohoto seriálu se jel dokonce u nás v Jiníně. Ani další závody nejsou daleko od českých hranic. Závod ve Floha je hned za krušnohorskými humny u města Chemnitz. Reportáž Vám přináší úspěšná účastnice BQC ve třídě "Ladies" Alena Míková...


Kapitoly článku

  1. Reportáž ze závodu
  2. Kompletní fotogalerie

Trať ve Floha byla ze začátku moc hezky vymyšlená. Byly na ní pasáže trialové i motocrossové. Byla tam místa, kde člověk dostával do těla, ale pak zas rovnější rychlejší úseky, kde se dalo i odpočívat. Ovšem po volných trénincích se začaly na trialových úsecích vyjíždět hluboké koleje. To byla pro většinu nízkých sportek nepřekonatelná past. Během kvalifikace se tak postupně trať začala zkracovat a na začátku závodů "ladies" zůstala více méně jen rychlá trať bez trialových pasáží. 

Zprvu jsem měla z některých trialových výjezdů respekt, během tréninku jsem ale zjistila, že by pro mě a mou poněkud těžkopádnější Yamahu Raptor 700 mohly být spíš výhodou a dovést mě třeba i na bednu. Průchodnost terénem u mé Yamahy je totiž lepší než u nižších kubatur, které mají velmi nízkou světlost podvozku. 

Trať, která zůstala na závod, byla v sobotu odpoledne už hodně prašná. I přes ten prach a všechny možné nástrahy z tréninků se postavilo na start postavilo na start včetně mne 10 žen a dalších 13 pánů (třída do 300 ccm a starší junioři). V kvalifikaci jsem si vysloužila právo startovat ze 6. místa. Start se docela povedl, prvních pár zatáček jsem bojovala o místo s později dlouho vedoucí Rakušankou Bettinou Kreuzer na výkonné KTM. Po pár kolech jsem zjistila, že některé soupeřky nemají na menších a lehčích strojích takové problémy s rychlými průjezdy v některých zatáčkách a šikanách po trati jako jsem měla já. Pak se přidalo pár komplikací v čím dál hlubších kolejích ve zbytku trialu a nebýt rychlé pomoci přihlížejících diváků, nebylo by to snadné. Nicméně závod byl velice dravý a rychlý, soupeřky přede mnou si několikrát během závodu vyměnily mezi sebou pořadí. Myslím si, že i když jsem se hodně snažila, mám přece jen rezervy. A mé snažení tentokrát nestačilo na tři vedoucí jezdkyně Lisu Helland, Juliane Kolwe a Bettinu Kreuzer. Takže jsem pro české barvy přidala jeden pohár za 4. místo. Spokojená s výsledkem moc nejsem. Vím, že mám ještě hodně co zlepšovat.

Během celého sobotního dne nebyla ve Floha nouze o pády. Mnoho závodníků bylo potlučených, čtyřkolky se ve trialových úsecích stavěly na zadní. Jeden z velmi smolných pádů se stal také českému reprezentantovi v juniorské kategorii Filípkovi Kouteckému. Při svém tréninku si nešťastně najel na jeden ze sjezdů, přepadl čtyřkolku a zlomil si ruku. VIP vůz ho ihned převezl do Chemnitzké nemocnice. Byla to velká smůla, ovšem vzhledem k velmi slibně našláplé sezóně to Filípek určitě zvládne dohnat. Určitou náplast na trable mladšího brášky dal svým rodičům v sobotním závodě třídy do 300 ccm Tonda Koutecký. Přidal pro české barvy už třetí vítězství v řadě.

Pojďme k nedělnímu závodění. Do třídy ATV, která byla v Jiníně bohatě zastoupena z řad českých jezdců se tentokrát na závod ve Floha nedostavil ani Rosťa Plný, ani Ollie Roučková, no a Dušan Padevět se zúčastnil pouze jako fotograf. O to jednodušší to měl pak Jurgen Mohr s novým Scramblerem, který zvítězil s přehledem nad svým hlavním soupeřem Dominekem Apelem na Grizlině.

V kategorii quad se na prvním místě umístil Ronald Hackebell, který je dobře známý i na českých tratích. Kdo ho zná, tak ten ví, že s Ronaldem není nikdy nouze o zajímavé situace. Hned v sobotu při příjezdu se Ronaldovi povedlo pověsit svou dodávku z meze dolů. Ale našlo se dost dobrovolníků, kteří převrácení dodávky nakonec zabránili. Druhým se v napínavém závodě "alla písečná bouře" umístil Michael Grimm. Michael se na českých tratí také čas od času objeví. Naposledy proháněl Martina Miřejovského na offku v Trstěnicích. No a v pořadím třetím, byl opět německý závodník Dostler Marco. České barvy v této kategorii hájil znovu Antonín Koutecký. Díky technickým problémům v cíly skončil na 6. místě, ale i tak mu patří gratulace. Co naplat, technika není nesmrtelná. Posledním z českých jezdců se tady představil v juniorské kategorii quadcrossař Matěj Seidl, který dosáhl ve svém závodě nejrychlejšího kola. Bohužel po 7. zajetém kole byl nucen odstoupit, škoda.

Co se týká organizace závodu, musím organizátory pochválit. Ve chvíli, kdy se někde objevil problém se sjízdností tratě, okamžitě přišli a snažili se problém vyřešit. Většinou rychle skopávali prostředek hlubokých kolejí, nebo v kritickém případě prostě problémový úsek celý vynechali. Závěrem bych jen dodala, že místní německý catering nebyl moc obstojný. Znáte to "teplý pivo, studený párky", no pro Čecha prostě tragédie.. ;-)

Příští závod Bavaria Quad Chalenge startuje od teď už jen za necelé 2 týdny, totiž 20.07.2013 v Meltewitz (cca 20 km východně od Lipska).


Kapitoly článku

  1. Reportáž ze závodu
  2. Kompletní fotogalerie

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.00 Známkováno: 2x

Články šampionátu Německo

Offroad Quad Challenge - vyhlášení

20.11.2016, Závody
V sobotu 19.11. 2016 proběhlo vyhlášení celkové sezony německého šampionátu Offroad Quad Challenge 2016, kde se českým z...

Marvin na bahně umí

19.09.2016, Závody
Máme za sebou předposlední závod seriálu Mistrovství Německa v Cross Country známého pod zkratkou XCC, který se odjel m...

Česko vyzvalo Německo

14.09.2016, Závody
A stalo se tak v KTM-Ring Motodrom Höchstädt, kde o uplynulém víkendu vypukla opravdová válka. Stíhačkové provokace dět...




English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.47s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce