QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Mezinárodní účast na Trialu

Text: Ollie Roučková | Foto: Offer Dahan | Datum: 13.05.2013 | Zobrazeno: 4336×

Mezinárodní účast na Trialu Jednou v sobotu se konal první letošní podnik trialů seriálu závodů ATV Trial Cup 2013. Pořadatelé využili prostor Kladenské haldy a nabídli jezdcům ideální podmínky pro měření sil. Ačkoliv se závod konal letos poprvé a zprvu panovaly obavy z nízkého počtu startujících, vše se v dobré obrátilo a na ATV Trial Cup přijela solidně obsazená účast a navíc i s mezinárodní účastí, kterou by mohlo závidět i Mistrovství republiky.


Kapitoly článku

  1. Rozhovor
  2. Kompletní fotogalerie

Vše bylo navíc podpořeno krásným počasím i perfektním zázemím. V předvečer závodů se pomalu začalo depo plnit přijíždějícími závodníky, ráno technickou a administrativní přejímkou prošla pěkná řádka závodníků, jako 19 se přihlásil závodník z Izraele. Spousta závodníků se připravuje na začátek sezóny nebo právě dokončili ten úplně první závod. Sezóna Izraelského jezdce Saara je naopak už v plném proudu, nebo že by tomu bylo naopak? Od začátku roku se objevil v republice jen na pár dní a mezi tím o sobě dal hodně hlasitě vědět v Kladně na prvním Trialu datovaném pro tento rok - 2013. K rychlému rozhovoru jsme Saara zastihli doma v garáži, kde připravoval závodního veterána na další Trial. Nenechte se zmást tím závodním veteránem, nejedná se o automobil, ani žádnou super naleštěnou motorku, ono se jedná o Hondu 400, kterou znám snad od prvního šroubku co vyjela z tovární linky Honda, a po třech letech co jsem Saara neviděla mi spadla čelist, když otevřel garáž a tam stála čtyřkolka tak jak si jí pamatuju. I nálepky byly stejné, jen trochu omšelé, ale stále čitelné. V rozhovoru se dozvíte po kolika letech se Saar vrátil do závodních bačkor trialů. Pamatuji si ještě doby kdy Saar dráždil tuhle prastarou hondí bábu na Cross Country okruzích, ale na trialu jsem Saara ještě v podstatě neviděla. Když nepočítám to štenglování na vyjížďkách, srázcích a expedicích, kde nám všem vždy klesaly sáňky když houževnatý Izraelec pokořil fyzikální hranice nemožného.

Rozhovor:

Pojď nám porovnat Trial v Izraeli a Trial v ČR?
V Izraeli jsem se zúčastňoval závodů „Gimikana“, hlavním rozdílem mezi ČR trialem bylo rozdělení závodů do samostatných podniků. Každý závod se jel samostatně, jednotlivé body ze závodů se nepočítaly v součtu celého roku. Každý závod byl samostatný podnik, co závod to jiní pořadatelé, vždy si pořadatelé vymýšleli své tratě, své překážky a jiné parametry. Jednou jsem jel v písečných podmínkách, kde jsem překonával různorodě rozmístěné barely, v dalším závodě jsem jel na kamenitém podkladu s překážkami z panelů. Dalším rozdílem mezi ČR Trialem a Izraelským je náročnost versus manipulace. V Izraeli se nepočítají doteky branek, tam je hodně složité se dostat z bodu A do bodu B, někdy až nemyslitelné a hodně nebezpečné. Přirovnal bych to k Trialu motorek. Naopak v ČR se jezdí zejména na manipulaci mezi brankami, na což nejsem až tak moc zvyklý.

Jak dlouho jsi vlastně nezávodil?
Ježiš strašně dlouho, poslední Trial jsem odjel v Izraeli v roce 1999.

Co tě rozhoupalo k tomu zkusit znovu Trial, proč né znovu MX nebo enduro?
Moje děti. Už jsem starý na motokros nebo na enduro, tak jsem si řekl, že Trialové závody nejsou tolik riskantní, pak jsem se podíval na Quadmanii, a šel jsem do toho.
Byl jsi nervozní před závodem po tolika letech?
No jo, a jak. Před startem jsem nespal celou noc, jestli jsem spal maximálně 4 hodiny. Léta jsem nezávodil, ještě k tomu se šli všichni na mě podívat – děti, manželka, kamarádi…

Ale tys neměl jenom nervozitu ze startování, tys ještě v pátek neměl přezuto, jak to bylo?
Týden před závodem jsem si objednal nové gumy spolu s ráfky, ale ráfky přišly jiné. Poslal jsem je zpět a sháněl nové, nedařilo se, už jsem si říkal, že budu muset jet na starých gumách, což na Trial nebylo až tak optimální. V pátek před závodem jsem našel pána, který prodával ITP ráfky v Písku. Sedl jsem do auta a jel pro ně.

Ale ty jsi jako Izraelský jezdec nejel sám, ještě s tebou závodil další Izraelský závodník?
Přijel jsem s kamarádem Offerem Dahanem, který na čtyřkolce jezdí rok a půl, ale baví ho to a tak se nechal vyprovokovat a šel do Trialových závodů se mnou. Sice se usadil na posledním místě, ale líbilo se mu to a už se těší na další závody.
Jaká sekce se ti líbila nejvíc?
Určitě ta první, tam byl dobrý podklad. Mám rád hliněný podklad, ten mi sedí spíš než kameny.

Pojedeš celou sérii Trialů v ČR? A co v Izraeli taky to tam zkusíš?
Určitě, budu se snažit abych mohl jet všechny. Snad mi to práce dovolí. Doma asi už ne, nemám tam čtyřkolku, a když tam jsem jezdíme džípama.

Je něco co bys trochu pozměnil na Trialech?

Tady není co klukům vytknout, je to perfektní parta lidí, všichni vědí co dělat a závody se jim povedly. Jen možná by bylo dobré rozdělit start závodů po jednotlivých kategoriích, které by se rozmístili na po stanovištích, tak aby se nemuselo tak dlouho čekat než na tebe přijde řada. Ale možná jsem to jen špatně pochopil, ještě nevím jak to chodí. Pak bych přivítal malé závody i pro děti, nějaká malá trať i pro špunty by byla určitě atraktivní. Vždyť dětské závodníky máme doma všichni a moji kluci by se rádi zúčastnili.
Týden je krátká doba na přípravu, ale i tak se tě zeptám připravoval jsi se na Trial?
Ani ne, v podstatě jsem nevěděl co mě bude čekat. Jen tak jsem si v hlavě říkal co a jak. Ale nyní už vím, že musím trénovat manipulaci mezi tyčkami. Na zahradě si natáhnu trať a budu trénovat, Jitka bude mít určitě radost.

Kapitoly článku

  1. Rozhovor
  2. Kompletní fotogalerie

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.00 Známkováno: 4x

Články šampionátu MČR ATV Trial

Gladiator 720 Sport - česká premiéra

25.09.2013, Rozhovory
Na závodech MČR v trialu se objevila letošní úplná novinka, Gladiator 720 Sport, který se brzy objeví i v našem redakční...

Scrambler na Trialu

14.06.2013, Rozhovory
Scrambler na závody ano či ne?! Máme tu dva tábory, které stojí proti sobě, jedni říkají rozhodně ne, druzí zase proč by...

Trialování

23.05.2013, Rozhovory
Po nedávném rozhovoru o Trialu s jedním ze závodníků vám přinášíme další rozhovor o závodech plných trialových sekcí. Te...




English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.24s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce