QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Kam na trénink: Bělá pod Bezdězem

Text: Ollie Roučková | Foto: Ollie Roučková | Datum: 26.03.2011 | Zobrazeno: 5351×

Kam na trénink: Bělá pod Bezdězem Po jinínském brodění ve všudypřítomném bahně jsem si lámala hlavu nad tím, kam vyrazit na trénink, když skoro všude ještě stojí voda. Mrknula jsem proto na google mapy a hledala nejbližší oficiální trať. Lupa se zastavila u Bělé pod Bezdězem.


Zdejší motokrosový areál má pod sebou už dvanáct let místní Sportovní centrum motokrosu a mládeže. Asi víte, že se o této trati dlouho diskutuje a každým rokem někdo slibuje, že se areál zavře. Ochranáři chtějí klid pro zvířátka, golfisti tu chtějí stavět greeny… Trať ale zatím funguje (viz prohlášení na konci článku) a my ji můžeme bez obav využívat. Navíc od Prahy to sem není zas tak daleko, takže můžu směle vyrazit!
Na internetové adrese www.motokrosbela.cz zjistíte, že trať u Bělé je otevřena o víkendech a v úterý od 10 do 19 hodin. Najdete ji celkem snadno, již v Bělé pod Bezdězem je u silnice značení, které vás sem dovede. Jediné, kde musíte dávat pozor, je skoro na konci na cestičce k areálu, jinak se budete vracet jako já. Samotná trať přírodního charakteru se nachází pod gotickým hradem Bezděz nedaleko města Bělá pod Bezdězem (okres M. Boleslav) v bývalém vojenském prostoru v místě zvaném Vrchbělá. Leží asi 20 km od dálnice R10 Praha – Liberec a téměř sousedí se silnicí č. 38 M. Boleslav – Česká Lípa. GPS souřadnice: 50°31'37.994"N, 14°46'19.286"E.

Pojďme do terénu! Jak trať vypadala?
Z pohledu čtyřkolkáře je trať šíleně rozbitá, rolety a vlny všude. Když překonáte počáteční odpor a najdete si stopu, tak se však na téhle trati dá velice slušně potrénovat. Jsou tu jen dvě místa, kde si odpočinete, jinak neustále letíte v tobogánech, stojíte ve stupačkách a vyrovnáváte skoky.


Bylo hodně bahna?
Nebylo, písečná trať má své zásadní plus v tom, že se na trati bahno málokdy udrží. Celý den jsem tak lítala, aniž bych se brodila v bahenním marastu jako předtím o víkendu v Jiníně.

Nepřekážejí si tu motorky a čtyřkolky?
Ne, vůbec, vždy se dá počkat, až se motorkáři vyblbnou. Anebo se bez obav vrhněte mezi ně! Mezi kluky, kteří tu trénují, najdete i českou reprezentaci. Borci tady vědí, co si s motorkou počít, a když vás dojedou a vy máte aspoň nějaký ten přehled, kde kdo je, nic se nestane, ladně vás předjedou a každý si jedete to své.
Jak je to se vstupným?
Přijela jsem na parkoviště těsně nad trať, zaparkovala a hned jsem čekala, jestli mě někdo zkásne. Ale nic, nikde nikdo a po optání se zkušených krosařů mi bylo sděleno, že s placením si nemám lámat hlavu – jdi si zajezdit a pak zaplatíš. Jezdila jsme tedy celý den, poté si mě odchytl pán, co má trať na starost, zaplatila jsem mu 100 Kč, dostala účtenku a ještě jsem šla něco pojezdit. Cena 100 Kč na stroj totiž platí za celý den!

A proč tedy jezdit zrovna v Bělé p. Bezdězem?
  • Jedna z mála pískových tratí v ČR, náročná na fyzičku a techniku jízdy.
  • Je sjízdná i za vytrvalejšího deště, tzn. brzy z jara, nebo na podzim.
  • Nepotřebuje kropení ani při dlouhodobém suchu.
  • Má žebřík pro 33 jezdců a přístřešek pro zapisovatelky nebo techniku.
  • Má prostorné depo.
  • 90% tratě je viditelné ze spodní části depa.
  • Možnost pronájmu tratě pro soukromou i veřejnou akci.
A na závěr ještě oficiální sdělení provozovatele o tom, že letos se v Bělé ještě do října jezdit bude. Po té zřejmě čeká Sportovní centrum motokrosu a mládeže vybudování nové trati…

Trať bude!
01.03.2011 16:55
Pro všechny příznivce motokrosu máme dobrou zprávu. Podařilo se nám vyjednat se Středočeským krajem prodloužení nájemní smlouvy na pozemek, na kterém se nachází současná trať. Jedná se sice jen o dobu určitou tj. do 1.10.2011, přesto nás tato informace velmi potěšila. Již teď jsou v plném proudu přípravy na letošní sezónu. Opět máme v plánu uspořádání několika volných závodů a dalších akcí. Až bude podepsána smlouva a vyjasní se všechny okolnosti, začneme s pravidelnou údržbou tratě.

Další budoucnost klubu SCM a motokrosu v Bělé pod Bezdězem jsme řešili na naší výroční schůzi se starostou města Bělá pod Bezdězem. Městem nám byl vyčleněn pozemek v lokalitě Hlínoviště, na kterém by se dala nová trať postavit. Ovšem nejdříve se tak stane až v roce 2015 nebo 2016, kdy proběhne změna územního plánu. V současné době je pozemek vázán smlouvou o pronájmu zemědělským družstvem.
Toť zatím vše a budeme se na vás těšit.
 


Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.00 Známkováno: 7x

Články šampionátu Tratě a tréninky

Co takhle soustředění v Itálii

14.09.2016, Závody
Doposud jsme byli zvyklý všechny krosové tréninky plánovat zejména v ČR. Plánované trasy zpravidla tečovaly všechny jen ...

Motorsport Club Höchstädt

29.08.2016, Závody
Motorsport Club Höchstädt se ohlíží zpět na dlouholetou tradici, první záznam z trati se datuje ke dni 30. října 1954. M...

Kam na trénink – Dubičná

11.07.2016, Závody
Tvrdá, rychlá MX trať v Dubičné vítá i čtyřkolkáře. Chcete li si zalítat v MX stylu v Dubičné si přijdete na své: odskok...




English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.29s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce