QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo

Když se čtyřkolky srazí a nemají povinné ručení

Autor: PR článek | Datum: 05.10.2017 | Zobrazeno: 4420×

Když se čtyřkolky srazí a nemají povinné ručení Přestože čtyřkolka svým vzhledem připomíná spíše zábavní vozítko než plnohodnotného účastníka silničního provozu, zapomínat na povinné ručení se rozhodně nevyplácí.


Rozhodli jste se pořídit si tento oblíbený vůz, kterým si spousta řidičů obohacuje svůj volný čas? Podívali jsme se na podmínky autopojištění tohoto vozidla podrobněji.
„Pojištění čtyřkolek je rozhodně na místě. V případě, že řidič čtyřkolky někoho na silnici nabourá, musí škodu uhradit, s čímž mu pomůže povinné ručení.“ Tvrdí Zbyněk Laisek z firmy Porovnej24.cz, která se zabývá srovnáním cen autopojištění.

Jaká pravidla vlastně pro čtyřkolky platí? Existují totiž dvě možná využití těchto vozidel. Pokud řidič jezdí pouze po neveřejných komunikacích (například brázdí po polních či lesních cestách), povinnost placení povinného ručení mu nevzniká. Ovšem vozidla, která běžně jezdí po veřejných silnicích, mají povinnost zřídit si povinné ručení. Jejich vozidlo je považováno za běžného účastníka silničního provozu. Čtyřkolky u většiny pojišťoven spadají do kategorie motocyklů, ve které najdete vhodné povinné ručení pro toto vozidlo.

Čtyřkolky, jezdící po veřejných komunikacích, se dělí na typ L (mající bílou poznávací značku) a S (disponující značkou žlutou). Jak se jednotlivá vozidla liší? Většinou výkonem a váhou.
Bílými značkami můžou být označena vozidla typu LB a LE. Skupina LB dosahuje nižší hmotnosti než 350 kg a výkonu maximálně 4 kW. Druhou skupinou bílých značek je skupina LE, která disponuje vyšším výkonem (15 kW) a váží 400 kg.
Čtyřkolky typu R mají poznávací značku žlutou a tvoří samostatnou skupinu čtyřkolek. Jejich váha nepřesahuje 400 kg a maximální rychlost není vyšší než 40 km/h.

Co se však stane tehdy, pokud se na lesní cestě srazí dvě čtyřkolky, které nejsou označené poznávací značkou, a tudíž nemají povinné ručení? V tom případě škodu řidiči budou hradit z vlastní kapsy. Na pojistném trhu v tomto ohledu existuje určitá mezera, protože vozidlo, které nemá poznávací značku, nemůže mít povinné ručení ani havarijní pojištění.
Řidiči, kteří naopak poznávací značku mají, se většinou snaží na povinném ručení ušetřit co nejvíce a získat nejvýhodnější cenu. Někteří majitelé těchto vozidel jsou schopni získat okamžitý přehled o situaci na pojistném trhu a zvolit si výrazně levnější povinné ručení.

Klíčem k výhodné ceně jsou cenové srovnávače, které řidiči zprostředkují okamžitý přehled velkého množství pojistných produktů. Srovnávač Porovnej24.cz dokáže zobrazit nejen ceny, ale i zahrnutá rizika a limity krytí, tudíž uživateli umožní vybrat si to nejvýhodnější pojištění v poměru cena a kvalita.

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: Známkováno: x

Další články

Elektrická koloběžka ke čtyřkolce zdarma

14.10.2022, Články
Zakupte v období 3.10.-31.10. 2022* jeden z modelů čtyřkolky Segway Snarler AT6 a získejte značkovou elektrickou koloběž...

Ke každé čtyřkolce Segway Snarler AT6 vozík zdarma

19.07.2022, Články
Chystáte se koupit čtyřkolku populární značky Segway? Nyní dostanete ke každé čtyřkolce Snarler AT6 vozík Shark Garden v...

5 let záruka na všechny stroje CFmoto

11.03.2021, Články
I vy jste se v tomto roce stali, nebo se stanete, součástí rodiny majitelů čtyřkolek a motocyklů CFMOTO? Máme pro vás vy...





English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.19s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce