QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Víkend QTP – večerní orientační závod

Text: Ollie Roučková | Foto: Charline | Zdroj: Quadpoint, Gabča | Datum: 17.06.2013 | Zobrazeno: 3568×

Víkend QTP – večerní orientační závod Asi 2 roky měl v hlavě Tytáč myšlenku nočního závodu. Letos konečně vše dozrálo, a tak jsme se rozhodli uspořádat pro nadšence 4kolek pohodový sraz s večerním (nočním) orientačním závodem v bývalém vojenském tankovém prostoru (VVP Oldřichov) u Písku. Celková rozloha zhruba 10 ha nabízí velice rozmanitý terén, kde si každý najde své oblíbené cesty a necesty.


Kapitoly článku

  1. Závod
  2. Kompletní fotogalerie

Samotný závod byl naplánován na páteční noc, takže bylo potřeba vše připravit již noc předešlou. Proto jsme se vydali (já, tytyty, náš junior a Kačka) společně s dalšími členy realizačního týmu (Fery s Vojtou) a (Kyklop, Claire s Naty) na místo již ve čtvrtek. Po obědě jsme rozložili základní tábor a přípravy mohly začít. Nejdříve bylo potřeba připravit trať. Druhý den jsme akorát doladili jednotlivá stanoviště s úkoly, celé dopoledne tiskli a laminovali kartičky se souřadnicemi, pomocné nápovědy apod. Postupně začali přijíždět první návštěvníci. Přivítání bylo bujaré a to doslova, takže večer by někteří místo startu raději zalezli do spacáku…… Ale to se nestalo a vše mohlo začít. Kolem 21.hodiny Tytáč zahájil závod rozpravou, všech 6 družstev dostalo instrukce a čekalo se, až bude úplná tma. V instrukcích k závodu bylo včas uvedeno, že je potřeba na družstvo baterku, GPS a naviják. Bohužel někteří podcenili tuto informaci, takže ten jednotlivec, který měl vlastní GPS byl velice žádaným, protože bez GPS nebylo možné závod začít. Nakonec se družstva rozdělila tak, aby vždy měli navigaci. Start 1. družstva proběhl ve 22.15 hod a další startovali s odstupem 20 minut. Celý závod spočíval v následujícím: dle GPS postupně dojet k 10 stanovištím a splnit jednotlivé úkoly. Při startu obdrželo každé družstvo sadu obálek s nápovědou a na jednu 4-kolku, která měla přední naviják byla umístěna kartička, která měla sloužit na procvaknutí (označení) na jednom ze stanovišť . Na 1.stanoviště dojeli závodníci pomocí reflexních bodů.
Na místě (vždy označeném třemi reflexními body) nalezli souřadnice následujícího stanoviště a zároveň si měli opsat údaj, označený v kroužku , který potřebovali na dokončení závodu. Aby to nebylo tak „jednoduché“ čekali na závodní týmy ještě různé úkoly. Např. vytáhnout navijákem čtyřkolku na strom a procvaknout kartičku děrovačkou, která visela na větvi a na které zároveň byli napsány souřadnice následujícího stanoviště nebo tyč umístěná uprostřed „velké louže“ a na ní uvedeny souřadnice následujícího bodu (tzn. dojet, popř. dojít….) doprostřed vody a souřadnice opsat nebo souřadnice napsané částečně v morseovce, tzn. vyluštit správně čísla (při tomto si všichni zavařili mobily, popř. totálně vybili než došli ke správné odpovědi). Asi „nejzapeklitější“ byla trubka na které byl údaj „potřebuji H2O“. Ti důvtipnější pochopili a začali trubku plnit (různými svými lahvemi apod.) vodou. Uvnitř trubky byl totiž umístěn pinpongový míček se souřadnicemi další zastávky, který měl po nalití vody vyplavat. Aby to nebylo tak jednoduché, trubka měla 8 dírek. Takže někteří až poté, co dolili celou láhev a nic nevyplavalo, tak si pořádně na trubku posvítili a zjistili, že všechna voda teče po stranách ven. Bylo nutné jednotlivé díry ucpat prsty.
Našli se i takoví, že trubku vytrhli celou z bahna, balónek vyndali a vše dali zpět. Za to jim ovšem byly strženy trestné body. Údaje uvedené v kroužku na každém stanovišti pak mohli všichni využít na doplnění posledních souřadnic. I zde se našel tým, který i přes „velkou“ předzávodní přípravu v depu (pečlivě si četli instrukce, které dostalo každé družstvo…), tak během jízdy asi zapomněli, že údaje mají opisovat. Proto museli na vyplnění souřadnic použít nápovědu. Jak jsem již uvedla, každé družstvo na startu obdrželo nápovědy ke každému stanovišti. Obálka vždy byla nadepsána číslem stanoviště, popř. ještě doplněna písmenem A a B. Jestliže si tým nevěděl rady, popř. nemohl na stanovišti najít kartičku s dalšími souřadnicemi, mohl použít obálku s nápovědou buď k jednotlivým úkolům nebo přímo k dalším souřadnicím. Na každé obálce bylo uvedeno, kolik trestných bodů bude družstvu při otevření strženo z počátečních 350 bodů. Proto se vždy mohli rozhodnout, zda obětují body nebo budou ještě dále hledat. Vzhledem k tomu, že závod nebyl na čas, ale na počet bodů (čas rozhodoval až při shodě bodů), bylo lepší nápovědy nepoužívat. Ovšem v případě, že nevěděli kam jet dál, tak nápověda pomohla k dalšímu pokračování v závodě. 1. tým dorazil v 1.08 hod a poslední ve 3.27 hod, takže po chvilce již začalo pomalu svítat. Během závodu se jezdcům ani strojům nic nestalo – celá akce byla „na pohodu“. Cílem nebylo zničit sebe nebo stroje.
  • 1.místo (vepřová kýta) – BAHŇÁK, ZIKY 16, MICHAL 05 , PS77 – bez ztráty bodů tj. 350b. (celkový čas 2h 53 min.) – zde bych ráda uvedla, že tým najel 22 km……Bahňákova navigace – výborná záležitost (skoro jako kompas…..)
  • 2.místo (soudek Prazdroj) – TOMMY, KARLOS, LÁĎARAZZER, PUŠKA,KORĎAS – 320b. (celkový čas 3h 40 min) – tým se roztrhl a tak dlouho se hledali až se našli v cíli…….
  • 3.místo (plato Monster energy) – JOHANIK, KOŘKA, ELIMEN69, MICK -310b. (celkový čas 3h 49 min.)
  • 4.místo - Jardaquad, RomanPatrol, oťásek1, Lubla – 300b. (celkový nejrychlejší čas 2h 41min.)
  • 5. místoČížek, Brul – 300b. (celkový čas 4 h. 2 min.) – zde bych pochválila výborný výkon při plnění trubky s 8-mi dírkami – ve dvou jim to šlo hodně špatně, ale zvládli to)
  • 6.místoCammouflage, Ledva, Honzin – 230b. (celkový čas 3h 41 min) – bohužel jedna 4-kolka přestala u 7.stanoviště jet, takže zbytek závodu již nedojeli a odtáhli ho do cíle na laně.
Co se týká celého víkendu – na srazu se sešlo 30 čtyřkolek, což je i přes probíhající povodně velký počet. Během soboty jsme se všichni vyřádili v terénu, došlo i na „hecování“ – kdo projede největší vodou s bahnem (boj FERY x ZIKY16), zkrátka výborná parta, super jídlo a pití. Také velké díky JARDAQUADovi za zajištění pitného režimu (i když ještě 1 sud piva zbyl……) Jinak zdravím pana Bombaře (kdo byl ví o kom mluvím……), nikdo z nás netušil tvé skryté atletické schopnosti. Už se těším na další pokračování a jak uvedl tytáč :“Byl to první nástřel, jak by měl vypadat noční orienťák a v září 27.9. - 29.9. 2013 čekejte repete, bude to na tom samém místě, ale trošku složitější. Předem upozorňuji, nepodceňujte potřebné pomůcky na závod !!!!!!!!!!

Kapitoly článku

  1. Závod
  2. Kompletní fotogalerie

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.00 Známkováno: 9x

Další články

Houdkovice lámaly rekordy

10.07.2017, Reportáže
Houdkovická výstava zavedla čtyři tisícovky návštěvníků rovnou do motoristického sedmého nebe. A že výstavy v Houdkovicí...

Jízda s pašíkem 2016

07.01.2017, Reportáže
V některých koutech republiky přišel konec roku dříve než bývá zvykem. V případě čtyřkolkářů to bylo už 17. prosince v B...

Mošna rozhodně neloví Pokémony

16.09.2016, Reportáže
Do každého vystoupení hází nové tríčky, každá akce je jiná. A nejen právě proto se s Richardem setkáváme na nejrůznějšíc...


Nepřehlédněte

Kalendář akcí

  Duben 2024  
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

Nenechte si ujít





English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.63s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce