QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Cesta mezi tři moře - konečně v terénu

Text: Ollie Roučková | Foto: Ollie Roučková | Datum: 14.02.2014 | Zobrazeno: 5127×

Cesta mezi tři moře - konečně v terénu Mnoho zážitků, žádné vzpomínky. Ale kdeže, naše výprava má po obou stránkách bohatě vystaráno, konečně jsme se dostali do terénu a během dvou dní nalítali cca 300 km. Desetičlenná expedice zprvu jezdila kostrbatě, ale po pár nucených zastávkách jsme se sehráli, a ač je nás deset, jede se docela svižné tempo.


Kapitoly článku

  1. Expedice
  2. Kompletní fotogalerie

Břehy u Mrtvého moře jsou na západě a východě skalnaté, komplexně je pobřeží pusté, s výjimkou několika oáz a turistických resortů s plážemi pro koupání. U jižního břehu probíhá těžba soli a dalších minerálů, nachází se zde i rozsáhlý chemický komplex pro úpravu vytěžených surovin. Naše expedice zakempovala na severní části Mrtvého Moře, kde se nachází mnoho malých teplých vřídel o kterých se Saar dozvěděl tři roky zpátky a od té doby je navštěvuje každý rok. Jenže nám zapomněl dodat jaká bude sranda stanovat na kamenité pláži.
Po 200 km jsme do cíle dorazili za tmy, takže naše zděšení gradovalo až když jsme zaparkovali na šutrech. Po hodině vykopávání místa na stan už bydlíme, takže se jde grilovat a plánovat další část expedice. Ráno se probouzíme do dalšího slunného dne, celá pláž se odkryla a nyní vidím, kolik jsme to měli spolubydlících, a že nás tam spalo opravdu randál. Autaři, offroaďáci, motorkáři a naše grupa čtyřkolkářů. Než si balím věci ještě si naposledy skočím do vařící vířivky, pak do Mrtvého moře a nesmím opomenout koupel ve sladké vodě. Protože tu sůl si na těle nechávají jen ti nejodvážnější, hlavně ta teplá koupel opravdu zapáchala.

A zase přijíždíme po tmě:

Dva dny v poušti z nás vysály veškerou energii, co den to necelých 200 km. Včera jsme projeli část pouště Negev, ta se nám předvedla v celé své síle. Všudypřítomné slunce pražilo od rána, a na námi zvolené trase nikde nebyl stín, kdo by si z nás pomyslel, že v polovině února budeme hledat kus stínu. Po 120 km parkujeme u benzínové pumpy v Aradu, kde je polovina města pozavíraná díky stávkám. Podle zvuku se jednalo o opravdové drama, které vzniklo díky nové továrně. Poslední kus prachu je za námi a jedeme do ubytování Shkedi, které padá do sítě Chan, což patří k ubytování připravených přímo pro offroaďáky. O víkendech se poušť proměňuje v ráj offroaďáků, všude se hemží tuny lidí, a když už jsou v terénu, jen tak domů nikdo nejede. A kde jinde se ubytovat než v zařízení, kde nikomu nevadí, že z vás odpadává bahno.

Nyní sedíme u snídaně, tak si kluky trochu vyzpovídám:

  • Charlie Yamaha Raptor 700
Jak se ti líbí Izraelská mentalita?
Je úplně neuvěřitelné kolik mají času, rádi si povídají, nic není problém a nikam nespěchají. Všichni jsou neskutečně v pohodě a neustále se usmívají.

A co holky?

Když jsme opravovali Yamahu v servise, málem mi frajer ze servisu prodal dceru. Neustále mi jí vnucoval, jestli jí nechci. Jinak holky dobrý.

Zvolil jsi Yamahu Raptora 700 pro tuto expedici, jedná se o dobrou volbu?
Já si myslím, že Raptor je jedna z nejlepších voleb od sportovních čtyřkolek. Ale není kam co dát.

  • Tomáš Can Am Renegade 800
Jedná se o tvou první expedici?
Byl jsem již dvakrát v Rumunsku, ale toto je o úplně něčem jiným.

V čem je to jiné než v Rumunsku?
Nejenom prostředí, to Rumunsko je více méně evropské. Ale hlavně o té mentalitě lidí, tady v Izraeli je to o úplně jinak.

Jak snášíš tyhle vedra?
Osobně mi vedra nevadí, spíše mi vadí zima.
  • Richard – Can Am Outlander 800
Co tvá volba čtyřkolky zvolils dobře?
Ano, myslím si že dlouhá vyrianta Can Amu je tou dobrou volbou. Rozhodně jsem vybral dobře.

Jak nahlížíš na místní ceny?
Ceny jsou překvapivě vysoké, čekal jsem že tu bude levněji, hlavně co se týká jídla. Benzín je zhruba na stejno, ale ceny jídla jsou zarážející. V přepočtu je Šekel 5,75 kč a třeba Ledovej čaj 1,5 litru – cena činila 11 Šekelů. Jogurt mezi 7 – 8 Šekelama. Coca Cola 1,5 litrů – 10,5 Šekelů.

  • Honza Can Am Renegade 500
Zatím jsme v polovině, jaký terén se ti nejvíc líbil?
Osobně preferuji techničtější věci, tady co jsme jezdili se mi zatím líbila poušť.

Ježdění v tak velké skupině, jo - ne?

Rozhodně Ne.

  • Venca Goes 650 long
Jsi poprvé v poušti co na to říkáš?
Pecka, rozhodně se to nedá s ničím srovnat. Ty výhledy, sjezdy, výjezdy a kupa prachu. Hlava ti nebere: jedeš v nesmyslném terénu, naproti tobě jede osobák naložený celou rodinou, všichni vysmátí, mávají a chtějí si povídat.
Goes a expedice, jak si stojí?
Je to dobrá mašina, zatím nemáme žádné technické problémy. Co se týká jízdních vlastností tak si vede výborně a hlavně jak se jedná o dlouhou variantu tak na ní navěsíš nesmysl věcí.

Takže jsi absolutně samostatný?
Co se týká naložení, tak rozhodně. Ale bez Saara bych v Izraeli netrefil nikam. V poušti mají zvláštní značení, které vidí snad jen místní.

Kapitoly článku

  1. Expedice
  2. Kompletní fotogalerie

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.29 Známkováno: 7x

Další cestopisy z Izrael

Expedice Izrael 2014 - už nikdy více nebo kdykoli znovu?

17.04.2014, Cestopisy
Tak o čem vlastně psát, když už toho bylo tolik prozrazeno. Asi zkusím napsat něco hlavně za sebe, tak jak jsem si to pr...

Izrael ve videu

12.03.2014, Cestopisy
Říká se, že vzpomínky z expedic ožívají i u videí, a je tomu tak. Už víc než týden jsme z Expedice Izrael v teple domova...

Cesta mezi tři moře Izraele - dolítáno

22.02.2014, Cestopisy
Jeruzalém je, co do rozlohy a počtu obyvatel, největší město Izraele. Ve skutečnosti je to stejná špinavá díra jako větš...


Nepřehlédněte

Kalendář akcí

  Duben 2024  
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345


English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.43s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce