QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Journeyman Gladiator UTV830 EFI V-Twin

Text: Ollie Roučková | Foto: Jiří Jevický | Datum: 14.03.2013 | Zobrazeno: 19305×

Journeyman Gladiator UTV830 EFI V-Twin Na domácím trhu komunální sféra UTvéček slaví úspěchy a potencionální průzkum poukázal na to, že by se také v Evropě mohlo osmistovkovému modelu dařit. První dvouválcový kus jsme mohli okouknout minulý rok na výstavě EICMA 2012, kde tahle novinka demonstrovala odlišnost od svých předchůdců (Gladiator UTV 530, UTV 630 EFI).


Kapitoly článku

  1. Redakční test
  2. Technické parametry
  3. Kompletní fotogalerie

Podle všech předpokladů nový model nechce šlapat v zajetých šlépějích komunální a pracovní sféry, model jako by chtěl zasáhnout i do trochu toho sportovna. První UTV z asijské provenience továrny CF Moto s dvouválcovým motorem 800 ccm, 4-taktní, 8-ventilový dvouválec, SOHC, vysoká světlá výška, sklopná korba, LED světla, 4x4 uzávěrka, silniční homologace pro dvě osoby.

A co cholerické zařazení mezi nudné pracáky?

Gladiator UTV 830EFI s osmistovkovým agregátem je dobrým kompromisem mezi zábavným dravcem a praktickým pracantem, sílu má, design je také na povedené úrovni, tlumiče ty i na to, že byly poněkud ztuhlé zimou chodily mnohem líp, než jsem očekávala od sériových tlumičů. Určitě se nejedná výhradně o cholerického pracáka, agresivní přední maska s LED světlomety dotahuje barevná linka, která ledabylou lehkostí zelených linek tříští zajetost pracovních UtVéček.

Pod povrchem:

V kokpitu se cítím jako bych zasedla za volant automobilu, prostorné sedadlo řidiče je plně nastavitelné, spolu s nastavitelným volantem, ale zase ten nešťastný tříbodový pás, jako by se sportovní chutě lámaly s nudným automobilovým pojetím. Sedačky mají ergonomii poměrně dobře navrženou i pro Evropany. Povrch sedaček je ze speciální gumotextílie, pro odtok vody mají sedačky ve spodní části připravené odtokové jamky. Když už se jedná o pracovní stroj, počítá se s větším odběrem elektřiny, v zimních měsících tomu můžou být přídavné kartáčové čističe, sypače atd… CFko počítalo i s touto variantou a pod haupnou má volné místo pro možnost přidání druhé baterie. Tím pádem se zvýší kapacita a vás už jen tak nic nepřekvapí.
Aby novinka oproti svým sourozencům vyrostla ještě více máme tu vedle voděodolné pojistkové skříni připevněný trychtýř na vodu i s hadicí. Ke všemu je dostatečný přístup. Další změnu vidím v tankování, už tu nemusíme lozit pod sedačku, tankovací víčko je pěkně tam kde má být a u stojanu s benzínem už nemusím nesmyslně zahazovat sedadlo. Ale jo, i ve světlech se novinka poučila, trendem vyhnaná LED světla jsou jak v přední tak i v zadní části, nechybí tu LED blinkry. O ty se jen tak mimochodem bojím, protože jsou na ráně hned jako první.

Doba dvouválcová:

Zřejmě nejzábavnější Utvéčko z Gladiátoří řady přistálo v Journeymanu až letos, přiznejme si že CF Moto nemá prakticky žádnou tradici ve třídě dvouválcových Utvéček, tato vlaštovka v sobě ukrývá již mnohokrát popsaný model Gladiator X8 EFI.
Po otočení klíčku se z výfukového systému ozývá dospělý zvuk, který je jen zdánlivě podobný modelovým řadám Gladiátorů, ačkoli stroj testujeme v nekřesťansky zimním období, tak si to přede pěkně zostra. Agregát s výkonem 63 koní a maximálním krouťákem 72 Nm se střiknou od Delphi rozhodně není k zahození. Převodovkou CVT se snaží udržovat otáčky pod kontrolou, při náhlém přidání plynu převodovka dokáže velmi rychle zareagovat a vytočit okamžitě motor do vysokých otáček. Véčko má pružný zátah a to i na takového mastodonta.

Ledoborec:

Model je absolutně jiný než li tomu je u menších bráchů, robusní šasí dostalo prodlouženější rozvor téměř o 4 centimetry, ale pozor do délky dostal jen jeden centimetr, což je hodně znatelné při nájezdech a přesnějším žehlení zatáček.
Stroj je posazen na 14 palcová kola, k tomu docela slušná světlost 280 mm, to už do terénu může být. Všude zima až praští, tůně jsou zamrzlé, ale jen na oko, jak se s 62 koňmi pod kapotou dostávám za břeh, ledy se propadají a UTV klesá, ještě že výrobcem udaná doporučená brodící hodnota je 65 cm. Dvouvál poškádlím plynem, ten všech 62 koní zaktivoval a z ledové břečky jsme byli natotata.

Sklápěčka:

Ač se s novinkou vyblbnete dosyta, stále se tu jedná o pracovní stroj. Odlehčená korba je upevněna do ocelové konstrukce. Uvnitř prostorné (300 litrové) korby jsou připraveny záchytná očka pro snadnější převážení nákladu, který nechceme aby se nám šmrdlal ze strany na stranu. Sklopná korba s vyklápěcím čelem pojme cca 130 kg.

Shrnutí:

Novinka je osazena adekvátním motorem, ovládací prvky jsou intuitivní, těm přijdete na chuť hned, jen snad klakson, na ten si snad nezvyknu nikdy, do toho sem strkala furt a UTVéčko řvalo jako protržené. Jízdně si na závěr budeme muset ještě počkat, vzhledem k tomu že byla zima a stroj nebyl tak rozhýbaný jak by se u testu mělo, na závěry si opravdu ještě pár měsíců počkáme. Zatím se model jevil jako poslušný společník pro volný čas i pracovní zatížení. Na místě spolujezdce jsem se držela dobře navrženého madla, ale při ostřejších zatáčkách na mě přední kola házela sněhovou nadílku, být o deset dvacet cm víc asi bych domů přijela jako sněhulák.
Co se týče pracovního využití tady bych UTV dala A plus, ohledně sportovnějšího módu to už by bylo na dvě mínus. Na polety mašina není stavěná. Co mě hodně pobavilo bylo dobré brzdění motorem při jízdě z kopce, aniž bych hamtala na brzdu, stroj si jel klidným tempem až jsem se bála že se mi zaflekuje na místě. Zpřevodování do pomala je perfektní, při tahání těžkého nákladu z extrémních podmínek si Lko oblíbíte. V lese nebudete plašit zvěř, motor neburácí natolik, aby jste se museli dohadovat s hajnými o tom, že ten váš traktor je slyšet na hony daleko. Model je osazen navijákem s dálkovým ovládáním, které je umístěno v kabině řidiče a to v kaslíku u spolujezdce, snadno se k němu dstávám, ovládání je rychlé. Nezvykem jsou podivně vypadající koberečky, jsou vyjímatelné a omyvatelné, po pravdě půvabu moc nepobraly, snad budou užitečné hlavně v zimě.

Tato novinka je nominována na Motocykl roku 2013 ve třídě - Čtyřkolky s volantem:

  • JOURNEYMAN GLADIATOR UTV 830 EFI V-TWIN
Ohromný osmiventilový dvouválec pohání poctivou vlajkovou loď, ATV kategorie Side-by-side. Poměrně mladá kategorie užitkových čtyřkolek s volantem se rychle rozmáhá, Journeyman samozřejmě nespí a připravil pro rok 2013 svůj největší model se zmíněným dvouválcovým agregátem. Stroj má tradiční korbu, pohon 4x4, uzávěrku diferenciálu, počítá se se sněžnými pásy, které ATV přemění ve sněžného muže, jenž se nezalekne žádného povrchu ani kopce. Další informace o modelu naleznete ZDE.

Pokračování článku: Technické parametry

Kapitoly článku

  1. Redakční test
  2. Technické parametry
  3. Kompletní fotogalerie

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.57 Známkováno: 7x

Katalog čtyřkolek - kompletní informace o modelu

Journeyman Gladiator UTV 830»

Další články sekce Journeyman

CFMOTO Gladiator X625-A: Největší jednoválec

11.11.2020, Redakční testy
Buď jednoválcová pětistovka za 150 tisíc, nebo dvouválcová osmpade o 100 dráž, to byl výběr pro toho, kdo zhruba do půlk...

Tři Mušketýři - KAYO nejen pro děti

17.06.2020, Redakční testy
S koníčky se má začít odmalička, to je jasná věc. No a když chcete svou ratolest naučit jezdit na čtyřkolce, je potřeba ...

Gladiator X8 EPS vs. Jumbo 850 V-Twin EPS

03.02.2017, Redakční testy
Zimní testování je vždy tak trochu něco „navíc“ a také nikdy nevíte, zda v našich končinách k němu může dojít. Loni nedo...

Nejnovější články o Čtyřkolkách

Segway Fugleman UT10 Crew: Budou ho plná horská střediska?

13.04.2024, Redakční testy
Značka Segway se začíná pěkně rozmachovat a na začátku listopadu v italském Miláně v rámci veletrhu EICMA představila da...

CFMoto Z950 Sport: Menší, ale statečný sportovec

29.03.2024, Redakční testy
Přestože mám střechu a dveře, bahno od zubatých kol stejně lítá až na mě. Ani na chvíli si ale během svého řádění nevzpo...

CFMOTO Gladiator UTV625: Chytrý a všehoschopný pracant

23.06.2023, Redakční testy
Už rok a půl se po českých stráních prohání chytré pracovní UTV od CFMOTO. Proč chytré? Chlubí se dvěma motorovými režim...


Novinky a reportáže





English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:2.50s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce