QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Expedice po stopách Vinnetoua

Autor: Lostdutchman | Datum: 01.12.2012 | Zobrazeno: 11502×

Expedice po stopách Vinnetoua Podzimní čtyřdenní výlet do Chorvatska na začátku listopadu jsme jeli Luboš na King Quadu a Hanne na Can-amu Outlander.


Kapitoly článku

  1. Cestopis
  2. Detaily cestopisu
  3. Kompletní fotogalerie

Příjezd a první den

Původně jsme plánovali velkou podzimní expedici do Rumunska, ale z časových a jiných důvodů jsme museli hledat bližší destinaci a na webu jsme našli kontakt do Chorvatska na Croatian Adventure Tours. Po rychlé výměně e-mailů s Danijelem, který nám sám průvodcoval, jsme se rychle rozhodli pro oblast kolem Zadaru, což je od nás pouhých 700 km po dálnici. Z původních 4 čtyřkolek jsme nakonec jeli dva, ale stálo to i tak za to. Domluvili jsme si 4 noci se třemi celými dny ježdění. Danjiel nám zařídil pohodlné ubytování v apartmánu s vlastní kuchyňkou, parkováním pro auto s vlekem i čtyřkolky přímo u domu ve vesnici Viněrač u moře. Z apartmánu jsme měli výhled na moře i do vnitrozemí na Velebické hory. Po příjezdu a vybalování v neděli odpoledne jsme si dali schůzku s Danijelem a vymysleli plán a trasy na další dny. Danijel jezdí na Enduro KTM a má celou oblast výborně prozkoumanou pro enduro skupiny, ale hned během prvního dne se seznámil a přizpůsobil i potřebám jízdy pro čtyřkolky. První den byl odjezd v 9,30. Jeli jsme po kamenitých a travnatých pláních a po šotolinových cestách, celkem kolem 90 km na severní straně poloostrova. Z toho jsme jeli pouze asi 5 km po asfaltu, takže většina byl skvělý offroad. Jezdili jsme velkou rychlostí a museli jsme hodně hlídat ostré kameny a díry. Na to, že byla tato oblast dost obydlená, nám všichni mávali a zdravili nás, když jsme někoho potkali. Nikomu čtyřkolky nevadily, právě naopak. Po zkušenostech z Čech to bylo velice příjemné. Kolem poledne začalo hodně pršet a po hodině jsme byli úplně promočení, tak jsme zajeli do městečka Nim na výborný oběd a abychom se zahřáli, dali jsme se bylinný likér Bylinkovač. Dál jsme jeli krásným údolím zpět na základnu. Večer po usušení jsme s průvodcem Danijelem zajeli do 15 km vzdáleného Zadaru na prohlídku centra a ochutnávku místních rybích specialit. Byli jsme unaveni z celodeňáku, ale doma jsme si samozřejmě ještě dali panáčka na spaní.

2. a 3. den

Druhý den se počasí umoudřilo a již od rána bylo krásně jasno a na začátek listopadu příjemných středozemních 18 stupňů. Dnes jsme měli v plánu další celodenní túru kolem 100 km v křovinatých lesích, rychlé úseky a šotolinové cesty. Danijel nás také vzal do povrchových dolů, kde se těží zem pro zahradnictví, kde jsme asi hodinku řádili v jámách a výkopech. Poté jsme chtěli projet borovicovým lesem až k moři cestou, kde se jezdí drsně s Endurem, ale pro čtyřkolky to byl příliš úzký a strmý terén. Po hodině adrenalinových zážitků, kdy stačila jediná chybička, a celí jsme se mohli zřítit z útesu do moře, jsme se museli otočit a pomocí 50m navijáků jsme se dostali zpět na šotolinu. Protože jsme se tímto zdrželi, zajeli jsme na pozdější oběd na výbornou pizzu, Bylinkovač a pivko. Pak nás Danijel vzal přes zákaz vjezdu do Národního parku, kde jsme jeli po šotolinových cestách nádherným údolím podél říčky k vodopádům a starému vodnímu mlýnu. Zpět na základnu jsme jeli zkratkou po
kamenitých kopcích, kde jsem bohužel na Can-amu prořízl na kamenech zadní gumu. Zkoušeli jsme ji opravit nastříkáním pěny, ale po dalších 5 km byla guma prázdná, protože ucházela kolem ráfku. Čekala nás ještě 20 km dlouhá cesta domů, ale zvládli jsme to na 4 zastávky na dofouknutí. Kolo jsme ještě večer odmontovali s tím, že ho Danijel odveze do servisu, abychom mohli ráno zase jet. Náš průvodce se pak o nás staral i večer a po pár pivech a panácích bylo na terásce s výhledem na moře pěkně veselo.
 
Třetí den přijel Danijel ze servisu se smutnou zprávou, že guma nejde opravit. Tím jsme se hned poučili na příští expedici, abychom s sebou brali vždy náhradní kola. Navrhoval shánět náhradní kolo, což by mohlo ale trvat 2-3 hodiny, nebo že nás vezme s jeho Landroverem Defender na výlet místy, kde se jinak se čtyřkolkami nejezdí. Byli jsme již dost unavení z celodenního ježdění, tak jsme zvolili projížďku Landroverem. Nejdřív nás vzal do domácí továrny na nejlepší pršut v Chorvatsku, kde jsme si nakoupili zásoby pro rodiny domů. Potom jsme jeli šotolinou ke kaňonu Zrmaně a dál přes benzínku (nákup svačiny do auta - pivo Karlovač) do rezervace Paklenica, kde se natáčel Vinnetou, až k okresu Lika, kde Danijel jezdí také offroad a krajina se ze zcela holé změní naráz v zalesněné území. Poté jsme se vrátili zpět do přímořské oblasti k řece, kde u krásných vodopádů fungovalo malé domácí bistro a paní domácí nám uvařila vynikající oběd – grilované maso podávané s domácím beaujolais. Z hodinové přestávky jsme tam zůstali 3 hodiny a po velice kamarádském pohoštění a s výhodou, že máme vlastního řidiče, jsme nasedli zpět do auta. Paní domácí nám přibalila zásobu vínečka s sebou, což jsme chtěli vzít domů, ale již v autě jsme ochutnávali. Navečer jsme se s Danijelem rozloučili a domluvili si rovnou další expedici na březen, abychom prozkoumali i zbytek tras a oblast Lika pro čtyřkolky. Večer jsme zakončili výbornou grilovanou rybou v místní restauraci. Ráno jsme zabalili čtyřkolky a odjeli spokojeni domů do Čech.

Závěr

Naši expedici jsme si krásně užili a už se těšíme příště do této nádherné země. 
Loňský výlet do Slovinska jsme absolvovali ve 4, také jsme jezdili po horách i ve sněhu, ale Chorvatsko a jeho trasy pro čtyřkolky se nám líbilo ještě mnohem víc.
 
Těšíme se na Vaše připomínky nebo dotazy, které rád zodpovím zde na Quadmania pod nickem lostdutchman.

Pokračování článku: Detaily cestopisu

Kapitoly článku

  1. Cestopis
  2. Detaily cestopisu
  3. Kompletní fotogalerie

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.00 Známkováno: 10x

Další cestopisy z Chorvatsko

Expedice Chorvatsko - 1. díl

29.03.2013, Cestopisy
Je středa 27.2.2013 odpoledne a pro nás nastal dlouho očekávaný čas další expediční cesty, tentokrát na krásné pobřeží ...

Pelješac s Renckem

25.11.2011, Cestopisy
Skončila mi letní sezóna, tak jsem si řekl, že je čas odpálit někam do teplých krajin. První zářijová neděle hlásila 28 ...


Nepřehlédněte

Kalendář akcí

  Březen 2024  
PoÚtStČtSoNe
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:1.23s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce