QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Podvodné inzeráty ze zahraničí

Text: Filip Tichý | Autor: Pavel Konečný | Datum: 25.01.2008 | Zobrazeno: 37856×

Podvodné inzeráty ze zahraničí Při koupi ojetého motocyklu ze zahraničí si zapamatujte základní pravidlo: Neposílejte předem žádné ani malé platby na požadované zálohy, úhrady přepravy či pojistky, které by po vás prodávající mohl chtít, dokud neuvidíte na vlastní oči nabízený motocykl. Možná vám to přijde jako samozřejmost, ale věřte že v okamžiku odpovědi na podvodný inzerát čelíte propracovanému systému solidně vyhlížejících prezentací, dokladů a logicky se tvářících argumentů, kterým je těžké odolat! A nabízená motorka na fotkách je tak krásná vysloveně vás láká k nasednutí a otočení plynem.... tak že bych přeci jen poslal tu malou zálohu... třeba to není podvod...?


Kapitoly článku

  1. Podvodný inzerát a prodejce
  2. Příběh o koupi Yamahy R1

Buďte si jisti, že to podvod je. Už se o tom párkrát mluvilo v pořadech televizi, přesto se i letos objevilo v našem diskuzním Fóru několik dotazů na tyto inzeráty - naštěstí zkušenější tazatelům hned otevřeli oči, ale stále zůstává mnoho potenciálních obětí, proto se podívejte na jeden případ dovedený téměř až do konce, ať pak můžete třeba poradit ostatním.

Základní princip těchto zlodějin je vždy stejný - lákavá cena a nabízený motocykl v nedostupné cizině, obvykle v Anglii nebo na jihu Itálie. U aut ještě navíc bývala historka o tom, že dotyčný pracoval v Německu a auto tedy má pravostranné řízení, u motorek tato výmluva není potřeba. Prodávající nabízí, že vám jej zašle prostřednictvím renomované a specializované spediční firmy. Vy jej pak převezmete a po jeho vyzkoušení teprve zaplatíte. Jakmile na takový inzerát odpovíte, dostanete mnoho "věrohodných" odkazů, potvrzení a ujištění a chce se po vás zaplacení jenom menší částky pár set Euro za dopravu (nebo zálohu nebo pojistku... těch triků je více. Pokud byste požadovanou menší platbu zaslali - obvykle je k tomu využívána anonymní peněžní služba Western Union - už se vezete. Podvodníci vědí že nachytali kavku a mají vás na lopatě - můžete si být jisti, že z vás vytáhnou ještě pár desítek tisíc, protože když vás umluvili k odeslání prvních peněz, vždy se najde další záloha nebo pojistka. Sice už si nejste tak jisti, ale nechcete přijít o zaslané peníze a navíc ta motorka už prý je na kamionu, prý už je v celním skladu v ČR a vy musíte zaplatit clo, prý, prý, prý...
Podvodníci pravděpodobně vůbec nepocházejí z Anglie ani Německa, mnohem spíše si svoji falešnou internetovou identitu vytvářejí z jiné země, klidně třeba z Česka (ale spíše bych to tipoval dál na východ).

Abychom nemluvili jen teoreticky, podívejme se společně na jednu podvodnou nabídku a v druhé kapitole článku na příběh našeho čtenáře, který si s podvodníky dopisoval - jen tak ze zvědavosti, prý aby zjistil, jak tento podvod funguje, aby nakonec málem také pod tíhou argumentů a lákavé nabídky zaplatil. Všechny webové stránky jsou zde uvedeny formou snímků obrazovky, protože zloději je po odhalení většinou hned odstraní, proto v tomto článku nenajdete žádné odkazy. Podívejme se společně na web www.mobile.de, kde najdete asi největší inzerci ojetých motocyklů z Německa a příležitostně i z celé Evropy. Ale pozor, s těmito inzeráty už jsme se setkali i v našem bazaru http://www.motorkari.cz/bazar a podvodník zájemcům sliboval zaslání motorky prostřednictvím „zajištěné spediční služby Motorkari.cz Transfer“ ;-)
Na serveru Mobile.de mě uhodila do očí nabídka Suzuki SV650S z roku 2002 s najetými 16 500 km za lákavou cenu, která po přepočtu vyjde na 65 000 Kč. Přitom obvyklá cena této mašiny na serveru mobile.de je minimálně o 20 tis dražší. Prodávající hned v popisu vozidla uvádí: "...we can deliver within the Europe for a low cost!" (Motorku vám za nízký poplatek dovezeme všude po Evropě). Motocykl nabízí firma Fly Motorcycles Ltd. z Plymouthu na jihu Anglie a na Mobile.de se zaregistrovala teprve před měsícem.

Tak se na ně podíváme - tváří se jako slušná firma, tak snad budou mít nějaký web - a opravdu na adrese www.flymotorcycles.com je pěkná jednoduchá webová prezentace zmiňující 25 let úspěšného fungování firmy. Podle fotky dokonce mívají na skladě přes stovku motocyklů! Dále jsou zde webové stránky offer (nabídka) motocyklů, kde sice většina strojů je bez fotek, ale naše Suzuki SV650S tam figuruje. Pak tu máme stránku delivery (dodání), kde se chlubí svou službou dodání motocyklu všude po Evropě do 14 dnů. Poslední stránka je contact (kontakt) s adresou a telefone,m a dokonce i odkazem na existující ulici v Googlemaps. Na všech stránkách je uváděn kontaktní mail office@flymotorcycles.com, jen na kontaktním formuláři je mail zkomolený jako office@flymotrcycles.com. Na celé webové prezentaci už sice je pár věcí podezřelých, například pramálo podrobností o hlavním zaměření firmy - hovoří se obecně o brzdě, servisu a dealerství, aniž by byla zmíněná jediná značka, dále se zde propaguje hlavně nesmyslná služba dodávání motorek po Evropě- ale zase nic tak vážného, aby návštěvník bez podezření narazil na nějakou zásadní nesrovnalost.

Drsná pravda se ovšem ukáže poté, co zadáme tuto firmu do mocného internetového nástroje Google. Velká firma, která podle svých slov funguje již 25 let a nabízí desítky a stovky motocyklů, se na internetu vyskytuje na pouhých dvou místech - na svých webových stránkách O KTERÝCH ŽÁDNÉ JINÉ WEBY NEVĚDÍ, a na několika inzerátech na mobile.de, jinak se NIKDE neprezentuje. Každá větší opravdová firma by měla stovky odkazů, inzerátů, prodávala by nějaké značky zboží!
Zajímá vás, jak vypadají detaily? Jak fungují propojené podvodné weby spedičních firem a co vše vám jsou schopni podvodníci v mailech vypsat a doložit? Přečtěte si v další kapitole příběh motorkáře, který si s podvodnou firmou dopisoval a přestože tušil, že jde o podvod, málem jim nakonec poslal první platbu.

Pokračování článku: Příběh o koupi Yamahy R1

Kapitoly článku

  1. Podvodný inzerát a prodejce
  2. Příběh o koupi Yamahy R1

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.00 Známkováno: 4x

Další články

Switchback wheelie

01.02.2016, Jak na to
Tenhle tríček neovládá moc lidí, a asi bych ho nikomu nedoporučoval zkoušet sám někde v okolí baráku. Chce to opět pořád...

Co se dá dělat v zimě?

21.12.2015, Jak na to
No tak v zimě se dá dělat spoustu věcí… Já se snažím dát stroj dohromady ve spolupráci s 2Hmoto. A pokud stroj jezdí? No...

Jak vyčistit vzduchový filtr?

04.06.2015, Jak na to
Stejně jako člověk potřebuje i motor k dosažení největšího výkonu dostatek kyslíku. Výkonnost pohonné jednotky je přímo ...


Novinky





English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.13s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce