QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Linhai ATV 500 4x4

Text: Ollie Roučková | Foto: Jiří Jevický | Datum: 16.04.2014 | Zobrazeno: 52024×

Linhai ATV 500 4x4 Linhai dal již dříve najevo, že s nadcházejícími modely představí konečně jiné čtyřkolky. Nyní společnost zveřejnila a do Evropy pustila vůbec první kousek pětistovkového jednoválce, který navazuje na současné modely čtyřstovek, zejména co se týče plastů a náprav.


Kapitoly článku

  1. Redakční test
  2. Video
  3. Kompletní fotogalerie

Máme tu novinku od Linhaie, vůbec první kousek jednoválcové pětistovky, která přistála v Evropě. Karburátor jak vyšitý, jak není motor zahřátý bez sytiče to nejde. Na řídítkách najdete standardní ovladače: přepínače světel, klakson, přepínač pohonu 2x4 a 4x4 a uzávěrky, startovací tlačítko, blinkry, varovky. Při testování jsme z novinky sundali zrcátka, ty na silnici odvádějí prvotřídní práci, ale v terénu jsem se o plácačky obávala, přece jen jsme osedlali sportovnější variantu pětistovkové novinky.

Podvozek se nápadně podobá Polarisu:

Při prvním obcházení okolo novinky vznikly obavy o odpružení, to je na můj vkus až moc postavené, při delším zdvihu to nebude zrovna košér pro ramena. Linhai vsadil na zjednodušení konstrukce - vzpěru od Mac Personu (jasně že se u Linhaie nejedná o nic nového, toto zjednodušení je už patrné i u předešlého modelu).
Během testu mně novinka mile překvapila, ač jsem se setkala s názorem, že se jedná o uskákanou kozu, tak se mi to vůbec nezdálo. Čtyřkolka terén kopírovala dost poslušně a to i když jsem jí protáhla po rozbité polňačce. Je to pracant a tím taky bude a za tlumiče se novinka nemusí stydět, stačí si s nimi jen pohrát a svou práci odvedou tak jak se patří.

Ovladatelnost:

Co dodat tahle novinka je opravdu hodně poslušná, díky jednoválci a menšímu obsahu netahá za ruce, nevykluzuje ze zatáček a i když na ní budete sedět celý den jen tak vás nerozbije. I když se novinka postaví na dvě, stačí jí kopnout nohou a už jí máte zase zpět na čtyřech, při jízdě v pomalých rychlostech a s plně naloženým vlekem se novinka ovládá lehce, neustále je hravá a adaptabilní. Jak se dostanete do kolejí, nepohltí vás a i když se sepne 4x4 stále se jedná o opravdu hladký a přímý chod řízení.
Při natáčení videa jsem zažila pár horkých chvil, kdy jsem musela z ničeho nic změnit směr, při čemž jednovál poslechl aniž bych musela vynakládat větší úsilí. Ve výjezdech je znatelná absence síly, ale na ovladatelnosti to nic nemění. Brzdy jsou na tom hůře, celek neni až tak pružný jak by měl být.

Co já na to:

Co mi však u novinky chybí jsou kaslíky, máme tu jen jedno úložné místo a to je pod sedadlem, které je tak tak na nářadí a moto lékárničku. Příprava na naviják v přední části je k plusu. Ale zadní příprava na kouli se mi až tak moc nezamlouvá. Ovladatelnost dostává 98 procent ze sta, zato brzdy ty by si zasloužily větší péči.
Vzhledově se Linhai hodně propracoval a hlasové ozvučení blinkrů, varovek i zpětného chodu je opravdu nepřeslechnutelné. Vůbec bych se nebála zařadit Linhaie 500 do pracovního procesu: někam k chalupě, baráku či farmě. Odtáhne a přiveze všechno a svým zvukovým projevem zvěř ani sousedy plašit nebudete. Na pětistovku se vejdou dva jezdci, ale celodenní výlet bych ve dvou opravdu absolvovat nechtěla, až tolik místa tu ke komfortním výletům není.
Linhai 500 se bude dodávat ve dvou provedeních, námi osedlanou sportovní variantou a pracantem, který zůstane ve skeletu 550 nebo 600.

Pokračování článku: Video

Kapitoly článku

  1. Redakční test
  2. Video
  3. Kompletní fotogalerie

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 2.54 Známkováno: 13x

Katalog čtyřkolek - kompletní informace o modelu

Linhai ATV 500 4x4»

Další články sekce Linhai

Linhai UTV 1100 Diesel: Traktor s novým zrakem

14.12.2022, Redakční testy
Letošní nástup zimy jasně naznačil, že čtyřkolky jsou jen pro ty opravdu hodně otužilé, a kdo potřebuje pracovní náčiní ...

Test Linhai M570L EPS 4x4: Starý známý s novou homologací

22.10.2022, Redakční testy
Že jsou vám tvary téhle čtyřkolky nějaké povědomé? Jasně, takhle vypadala už M550, kterou jsme testovali před třemi lety...

Linhai 570 T-BOSS EPS: Ještě praktičtější

31.01.2022, Redakční testy
T-Boss je už poměrně známé jméno v oblasti pracovních UTV, tedy vozítek zdánlivě vycházejících ze čtyřkolek, ale vybaven...

Nejnovější články o Čtyřkolkách

Segway AT5 L EPS Limited: Nebezpečná konkurence ve vlastní stáji

19.03.2024, Redakční testy
Původně americká, dnes už čínská, značka Segway se svými čtyřkolkami vtrhla do světa rázným krokem. Její Snarler AT6...

TGB BLADE 1000 LTX MAX EPS 4x4: Podsaditý manekýn

20.02.2024, Redakční testy
Litrový dvouválcový Blade už je v nabídce TGB nějaký ten pátek, a protože to je slušná mašina, není třeba nic zásadně mě...

Segway Snarler AT6 L: Neúnavný pracant bez posilovače

03.01.2024, Redakční testy
Když vynecháme kratší jednomístnou verzi, máme díky tomuhle testu za sebou svezení na všech provedeních čtyřkolky Snarle...




English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:1.25s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce