QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


John Deere Gator XUV 550 4x4

Text: Ollie Roučková | Foto: Jiří Jevický | Datum: 30.05.2013 | Zobrazeno: 9825×

John Deere Gator XUV 550 4x4 John Deere patří bez diskuzí do kategorie UTV pro těžkou práci a dřinu. Pracovnímu nasazení odpovídá robustními profily a hrubým pojetím nároků potencionálních zákazníků. S porovnáním celé škály John Deere Utility vozítek nový Gator XUV 550 4x4 překvapí ergonomií při řízení, jízdními vlastnostmi a vyváženějším designem. Malá kompaktní 550 je další z řady sci-fi vozítek John Deere, ale s tím rozdílem, že se jedná o sportovnější variantu, která pohltí i volnočasové aktivity.


Kapitoly článku

  1. Představujeme
  2. Kompletní fotogalerie

John Deere patří ke značkám, kterou zajímá v první řadě Agro sektor a těžká dřina obecně. Z fabriky vyjíždí hlavně traktory a kombajny, ale najde se tu čas i na komunální a zahradní techniku. Užitková vozidla jsou jednou z podsekcí odvětví komunální techniky a mottem této řady je - "usnadněte si práci". Mezi 4kolkami je John Deere stále velkou neznámou, ale ten kdo se někdy setkal se zemědělskou technikou, hned bude vědět odkud vítr vane. Na vrcholu Side x Side a UTV sekce značky John Deere stojí řada Gatorů, která se neustále rozrůstá o nové přírůstky. John Deere začal vyvíjet vozidla Gator hlavně k přepravě nákladu a i k vojenským účelům, úplně první vozítko Gator byla takzvaná rikša neboli tříkolka s korbičkou, během pár let se model vyvinul ve čtyřkolou variantu, která se označila jako řada T (tradiční řada), ze které během let vznikly modely u kterých stojíme nyní. S více než 500 000 vyrobenými kusy si vydobyly skvělou reputaci pro svoji kvalitu, spolehlivost a praktické použití. Nikde jinde nenajdete širší nabídku užitkových vozidel kategorie UTV.

Všestranný bestseller?

  • Motor 570 cm³, V-Twin, benzín
  • Výkon 12,1 kW při 3600 ot./min.
  • Rychlost 0 - 45 km/h
  • Přepravní kapacita 363 kg
Nový model byl představen na podzim loňského roku, ale do Evropy byl dovezen až nyní. Většina výrobců se snaží oslovit něčím novým, mají snahu si najít svou vlastní cestu ven ze svých slepých uliček, nastražených přílišnou jednostranností nabídky. John Deere zapojil do pracovního segmentu volnočasovější novinku Gator 550 4x4, která překonává jakékoli překážky s velkou jistotou. Oproti ostatním modelům řady John Deere je tento model o poznání živější, ale zůstaňme pevně nohama na zemi a nesrovnávejme jej s jinými známějšími značkami, které zahlcují Side x Side a UTV segment. Tento model se dodává i ve 4 sedačkové variantě, spolu s velkou škálou příslušenství.
Modernizovaný Gator se hlasitěji hlásí k současnému stylu značky, který je patrný už i u této novinky, která je ze všech modelů nejagresivnější. Už od vzhledu je patrné, že se jedná o tah správným směrem. Po nastartování přichází zklamání v podobě zvukového projevu, ten je tlumený a klidný, ačkoli je z řady Gator nejhlasitější. Komorní šveholení vycházející z výfukového komplexu je vhodné jak do lesa tak i na zahradu, sousedům při projíždění okolo oken nenaženete husí kůži a vidle po vás taky jen tak někdo nehodí.
Vibrace motoru přecházející do kokpitu jsou adekvátní, šířkou v interiéru v úrovni loktů a ramen patří Gator 550 4x4 spíše k zlaté střední cestě, oba jezdci mají dostatek místa a navzájem se neutiskují. Místa na nohy je dost. Velké žluté sedadlo jezdce je nastavitelné. Nožní parkovací brzda a ergonomické ovladače umožňují hladkou jízdu a snadné ovládání. Přístrojová deska s sebou nese znaky jednoduchosti a praktičnosti, podobá se automobilovému pojetí, po pravici je řadicí páka a páka zamykání diferenciálu. Diferenciál na předek si můžete přiřadit pomocí kolébkového tlačítka na přístrojové desce. Řadicí páka kromě neutrálu a zpátečky umožňuje volbu L a H, tedy pomalého a rychlého režimu. Díky těmto funkcím máte na výběr širokou škálu nastavení záběru. Do budoucna nám zástupci John Deere slibují dodávání inovovaného displeje.
Terénní užitkové vozidlo Gator XUV 550 je vyrobeno pro zákazníky, kteří požadují pohodlí a pohon 4x4 v naprostém marastu a v pracovním zatížení. S nezávislým odpružením všech 4 kol a možností připojení 4x4 jede kamkoli jej vysílám, neodmlouvá ani v těch nejstrmějších kopcích, které nám nabídla Hummer tvrz, ale je tu znatelný strop výkonu motoru, „jak se říká - objem ničím nenahradíš“. Tank, který se vyškrábe všude, odmítá naklopené svahy, tam jsem se prala s pocitem, že se mi stroj natotata překotí. Při průjezdy hlubšími loužemi se pod pedály dovnitř valí voda a zmáčí vám boty. Co ale může být ještě horší, je třeba průjezd močůvkou spláchnutou z pohnojeného pole, které vám v kabině zanechá pěkný smrádek a nezbude než Gator pomocí pár kýblů vody zase proměnit v kulturní pracoviště.
Tlumiče pracují, odpružení preferuje pracovní zařazení a lehčí blbnutí, při rychlejších změnách jízdy se do volantu ozývají rázy, které mi berou volant z ruky, což je díky nešťastnému modelování volantu o palce. Agro sektor se nezapře, zejména co se týče odkládacích prostor. Velký odkládací kaslík nalezneme před spolujezdcem, poté tu máme sklopnou korbu, která pojme velkou část vašeho nákladu. Na novince jde vidět, že je laděna tak aby vykompenzovala práci i zábavu, obojí se snoubí s dobrým vyústěním. Novinka je „blbuvzdorná“, lehkou údržbu zvládnete snadno.

Klíčové vlastnosti "John Deere":

  • • Nezávislé zavěšení všech kol
Přední a zadní odpružení s vysokými zdvihy nastavuje nový standard pohodlí a zajišťuje mimořádné vlastnosti při jízdě v terénu při současném zachování trakce v jakýchkoliv podmínkách. Přední příčný stabilizátor umožňuje maximální ovládání podvozku.
  • • Plně uzavřená převodovka CVT
Plně uzavřená převodovka a vysoko umístěné sání vzduchu zabraňuje průniku vlhkosti a nečistot a zabraňuje přehřátí.
  • • Větší úložný prostor
Díky velké odkládací schránce na palubní desce a uzavíratelnému úložnému prostoru pod kapotou nabízí vozidlo Gator XUV 550 celkově větší úložný prostor.


  • • Zrychlení a brzdný výkon
Výkonný V-motor umožní okamžitě zrychlit a efektivněji pracovat, zatímco hydraulické kotoučové brzdy všech kol zajistí vždy dostatečný brzdný výkon.

  • • Korba
Kompozitní korba odolná proti promáčknutí a korozi o nosnosti 181 kg má výklopný zadní panel a řadu úchytek pro uchycení nákladu zvenčí i zevnitř.

Kapitoly článku

  1. Představujeme
  2. Kompletní fotogalerie

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.00 Známkováno: 3x

Katalog čtyřkolek - kompletní informace o modelu

John Deere Gator XUV 550 4x4»

Další články sekce John Deere

John Deere Gator TE

01.07.2013, Představujeme
Řada TE zaujme hned z několika pohledů. Gator TE je povedenou variantou pro ty co potřebují stroj s maximálně tichým ele...

USLMRA - nejrychlejší sekačky na světě

06.06.2013, Představujeme
Je jí jednadvacet a spoustě starších pánů se při vyslovení jejího jména se zvedne tlak. Myslím to vážně. Právě píši o am...

Nejnovější články o Čtyřkolkách

Honda Pioneer 500

22.05.2014, Představujeme
Honda představila nejnovější přírůstek Pioneer 500, který otevírá modelovou řadu UTV. Pioneer 500 je poháněn 475 ccm čty...

Arctic Cat Wildcat Trail: konec vlády jedné strany

13.01.2014, Představujeme
50 palců široké sportovní side-by-sidy byly až dosud v podstatě taková one-man-šou. Tady prostě bylo Polarisovo a pro fi...

John Deere Gator TE

01.07.2013, Představujeme
Řada TE zaujme hned z několika pohledů. Gator TE je povedenou variantou pro ty co potřebují stroj s maximálně tichým ele...


Nenechte si ujít





English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:3.96s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce