QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Gladiátory ve službách zákona

Text: Ollie Roučková | Autor: Daniel Pejzl | Foto: Eduard Šlampa | Datum: 08.01.2016 | Zobrazeno: 11871×

Gladiátory ve službách zákona Informace, že policisté dostali pro potřeby honění motorkářů i čtyřkolkářů speciálně upravené čtyřkolky, asi většinu z nás nepotěší. Nicméně zákony se dodržovat musí a někdo na to musí dohlížet. Pojďme se podívat na to, co si to Policie ČR nadělila k Vánocům.


Kapitoly článku

  1. Gladiátory ve službách zákona
  2. Kompletní fotogalerie

O policejních Gladiatorech jste už leccos slyšeli, proběhlo i několik fotek a informací. Dokud ovšem Policie ČR stroje nepřevzala, nebylo možné informovat víc. Teď už mají jejich budoucí uživatelé za sebou i kompletní výcvik a Glady postupně nastupují do služby! Policisté z Královéhradeckého a Pardubického kraje převzali jako první už v půlce listopadu sedm nových čtyřkolek, které jim mají pomoci při zásazích v těžkém terénu a při mimořádných událostech. Do poloviny prosince policie v ČR převzala celkem 46 strojů s příslušenstvím, v celkové hodnotě 28 520 000 korun. Většinu prostředků policisté získali z Evropských fondů (85 % celkové výše nákladů). Vedení Policie ČR se rozhodlo k nákupu čtyřkolek v rámci projektu „Zvýšení akceschopnosti policie při řešení mimořádných událostí“. Celý projekt je mimochodem financovaný částkou 1 071 690 000 Kč.
Konečným dodavatelem se stala společnost Omnipol a.s., která si nejlépe poradila s výběrem svých spolupracujících partnerů. Celkově se na zakázce podíleli společnosti Journeyman CZ, která dodala čtyřkolky CF Moto Gladiator X8, Systems Technology CZ společně s firmou Praga Export s.r.o. jako dodavatel speciálních nástaveb, 4Racing jako integrátor speciálních úprav, FD Servis dodal policejní vybavení značky Wheelen, Agados přívěsnými vozíky, MariMoto s.r.o. se postarala o sněžné pásy a konečně na čtyřkolkách lze najít i speciální tlumič výfuku Sharon. Zkoordinovat takové množství firem a speciálních nástaveb nebylo jednoduché, ale nakonec se projekt podařil a stroje byly předány dokonce v předstihu před konečným termínem,“ uvádí zástupce dodavatele Jan Žižka.
Čtyřkolky budou nasazeny především v horských oblastech, kde mají nahradit sněžné skútry, které se jim nemohou vyrovnat v univerzálnosti a průchodnosti terénem. Ale to, že je dostávají kraje, neznamená, že nejsou využitelné po celé republice. „Budeme je využívat podle potřeby při řešení mimořádných událostí, například povodní,“ upřesnil náměstek policejního prezidenta Petr Petřík. Čtyřkolky tak nebudou provozovány výhradně v krajích, kam jsou přiděleny, ale bude možné je operativně nasadit v rámci celé České republiky, jak bude potřeba. Zároveň se několik strojů dostalo i do služby u speciálních útvarů Policie ČR.
Přímo v Královéhradeckém kraji se s nimi počítá především pro Krkonoše, Adršpach, Broumovsko a Orlické hory. „Dneska se můžou policisté především z Vrchlabí, Pece pod Sněžkou, Špindlerova Mlýna, Deštné a Police nad Metují těšit na krásný vánoční dárek,“ doplnil při předání krajský policejní ředitel Martin Červíček.
Podle Červíčka hraje pro policii velkou roli kritérium dojezdového času, kterou v horských oblastech a nepřístupném terénu mnohdy doprava auty výrazně prodlužuje. Kromě mimořádných událostí využijí policisté Gladiatory třeba při pátrání po osobách. „Potřebujeme hlídkovou službu dostat do míst, kde se tak často nevyskytujeme,“ shrnul krajský policejní ředitel. Policejní čtyřkolky jsou opravdu speciály, vybavené pro jakékoli mimořádné situace. Mimo úprav zvyšujících jejich odolnost a prostup terénem jako jsou chrániče podvozků nebo navijáky integrované vpředu i vzadu se pozornost při konstrukci soustředila na zvýšení nosnosti a odolnosti strojů. Proto jsou čtyřkolky vybaveny zesíleným předním nosičem, zadním zvětšeným a zesíleným nosičem a ochranným zadním rámem. Někomu možná neunikla podoba čtyřkolek se speciály, které v letech 2007 až 2009 používala v Afghánistánu speciální protiteroristická jednotka SOG. Na vzniku současných policejních strojů se podíleli právě bývalí příslušníci této jednotky, kteří se dále zabývají vývojem speciálních vozidel pro armádu a bezpečnostní složky.

Takhle zakázku hodnotí importér CF Moto:

Journeyman CZ, s.r.o. byl v tomto tendru jedním z více dodavatelů celé zakázky, samozřejmě vzhledem k poptávce dodavatel toho nejpodstatnějšího, tedy celé čtyřkolky s vybraným příslušenstvím, což od nás obnášelo: 46 ks Gladiator X8 EPS Standard, 46 sad pásu Camoplast T4S (Tatou), příslušenství CF Moto, SHAD, Iron Baltic, Moose, Mottobat.
Celé výběrové řízení probíhalo několik měsíců, po následném vyhlášení výsledků a vítězství finálního dodavatele celé zakázky jsme v podstatě ihned objednali celou zakázku. Přestože vzhledem k výrobním plánům není běžné dělat „nečekané” objednávky, továrna nám vyšla maximálně vstříc a „nad plán” nám neskutečně rychle dodala všech 46 kusů stříbrné barvy.
Toto výběrové řízení bylo v jedné věci jedinečné – poprvé v historii byly čtyřkolky poptávány Policií ČR. Navíc se rovnou jednalo o poměrně zajímavé číslo, 46 kusů čtyřkolek se také nepoptává každý den. Samozřejmě už z principu je takový tendr nesmírně prestižní a logicky se ho účastnili velcí hráči na trhu. Jednalo se o velmi rozsáhlé výběrové řízení, předmětem celé zakázky bylo i množství speciální výbavy, oblečení a příslušenství.
Díky našim zkušenostem a partnerství s dalšími firmami jsme společně mohli celou složitou zakázku začít zpracovávat a připravit ji do veřejné soutěže. Rozhodně to nebyl snadný úkol, speciálně zcela nestandardní výbava, která byla předmětem zadávací dokumentace, musela být precizně zpracována, vše muselo mít atesty, dokumentace, potvrzení a v neposlední řadě samozřejmě homologace pro silniční provoz. Zde je asi vhodné zdůraznit, že finální policejní produkt, který v tendru zvítězil, tedy běžně homologovaná čtyřkolka Gladiator X8, je samozřejmě plně „dohomologována”. Musí být, neboť čtyřkolka má na sobě speciální nástavby, rámy, osvětlení, změnila se váha atd… Takže tento Gladiator je opravdu zcela speciální model CF Moto s policejní nástavbou určený pro český trh.
Pro běžného uživatele čtyřkolek může být při pohledu na tento speciál spousta věcí nejasná, takže jen ve zkratce zmíním, že součástí celého tendru nebyla jen samotná čtyřkolka, ale již zmíněné pásy, přepravní vozíky, zcela speciální a samozřejmě běžně nedostupné policejní vybavení včetně homologovaných majáků, sirén, zábleskových světel, úprava elektroinstalace, ochranné prvky, zcela originální, v těžkých podmínkách odzkoušené rámové nástavby a úchyty, kompletní ATV výbava pro 92 policistů atd…
Z celkového pohledu se tedy samozřejmě jedná o velmi prestižní obchod, za kterým jsou stovky hodin práce mnoha firem a desítek lidí, kteří se na celém tendru podíleli – od prvního stisku tlačítka při přihlášení do tendru po nalepení posledního písmena z nápisu Policie. Jsme na vítězství v takovémto výběrovém řízení pyšní, stejně jako náš dodavatel, výrobce CF Moto, který nám tak skvěle vyšel vstříc. Historicky se účastníme výběrových řízení celkem pravidelně, jedno z těch zajímavých bylo určit
ě dodání velkého počtu pracovních Gladiatorů UTV 530 s komunální výbavou do sdružení obcí v Beskydech. Pravidelně jsme se účastnili a stále se účastníme výběrových řízení ve velkých městech na dodávky setů pro komunální úklid, dále pak tendry pro hasiče, dobrovolné hasiče, technické služby atd. Máme za sebou velmi slušný seznam úspěšných výběrových řízení,“ uvádí Eduard Šlampa, obchodní ředitel Journeymanu CZ.

Kapitoly článku

  1. Gladiátory ve službách zákona
  2. Kompletní fotogalerie

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 2.29 Známkováno: 7x

Další články sekce Journeyman

G+G aneb Gladiator X8 v rukou Galaxy4bike

25.10.2015, Představujeme
G+G aneb Gladiator X8 v rukou Galaxy4bike. Originál česká verze XMR Gladiatora se už nějakou chvilku tvoří v šikovných r...

X8 výbava plus kompletní Fotogalerie

13.01.2012, Představujeme
Gladiator CF Moto X8. Už jste o něm jistě něco málo slyšeli. Očekávané fotografie jste určitě také objevily, pár videozá...

Dlouhá verze Jumbo 720 R

16.09.2011, Představujeme
Vedle krátkého Jumba 720R se ukázala rovnou i dlouhá verze z divize Journeyman. Má pořád ten samý design, až na zásadní ...


Novinky a reportáže





English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.53s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce