QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Gladiator X8 EPS vs. Jumbo 850 V-Twin EPS

Text: Ollie Roučková | Autor: TZ | Foto: Pejzl, Kolací, Altner, Brniak | Datum: 03.02.2017 | Zobrazeno: 18081×

Gladiator X8 EPS  vs. Jumbo 850 V-Twin EPS Zimní testování je vždy tak trochu něco „navíc“ a také nikdy nevíte, zda v našich končinách k němu může dojít. Loni nedošlo. Zima si z nás udělala i na horách dobrý den a rok 2016 zůstal bez oblíbených zimních testovaček. To letošní rok se nám ukázal v jiném světle a dal nám na výběr kam, s čím a do kolika. Metrů.


Gladiator X8 EPS vs. Jumbo 850 V-Twin EPS – Journeyman zimní testy s příslušenstvím:

Volba nakonec padla na naše oblíbené místo v Krušných horách, kdy podmínky po letech opět slibovaly hromady sněhu, metrové závěje, dlouhé pláně a zapadané lesní cesty. Z Německa když fouká, tak opravdu fest a není problém pak místy natrefit i na vícemetrové závěje. To mi pak vždy vyvstanou v paměti hlášky z oblíbených českých filmů: „Neber ty rossignoly“…nebo „Nedá si říct a nedá…“. Prostě – bez lopaty ani ránu.


Letošní testy nebyly jen o strojích samotných, ale i o různém příslušenství, které k horskému terénu patří. Prim samozřejmě hrály pásy Camso, dále pak byla možnost zkusit stopovač na úpravu stop, univerzální radlici Cycle Country či kuriózní specialitku SMS Snow Sand Wheels. Jako nezbytnost v horách je funkční naviják, tažné lano, lopata a odolný praktický kanystr GKA na benzín. Vše se hodí. A vše se využilo.

Dvouhrnky v plné parádě!



Jedno je u použití čtyřkolek s pásy jisté. Dvouválec rules. Jinde to zdaleka platit nemusí, ale u profi použití je to prostě tak. Tvrdím to i přes to, že i z vlastních zkušeností bezpečně vím, že i jednoválec o obsahu aspoň 500 ccm pásy bez problémů dává. Ale vše tam dostává podstatně víc zabrat, je to relativně líné, a hlavně to děsivě žere. Dvouválce jsou v tomto ohledu podstatně šetrnější a i úspornější.


SMC Jumbo 850 V-Twin EPS

Letos jsme vzali na testy novinku v nabídce Journeymanu, model SMC Jumbo 850 V-Twin EPS. Stroj, který se zčistajasna objevil na podzim v portfoliu největšího dovozce 4kolek a který po svém uvedení zamotal hlavy nejednomu novináři. Důkladný test aktuálně nejsilnějšího stroje v nabídce Journeyman vyšel mj. před koncem roku v časopise Quad. Pro účely tohoto článku postačí základní technické parametry, vše ostatní se dočtete přímo na stránkách dovozce. Dvouválcové Jumbo nabízí nevídanou kombinaci výkonu, ovladatelnosti a hmotnosti. Lidé často řeší samotný výkon, hlavně kolik koní vám tluče do dvouhrnku.


Ale ono to není tak úplně vše. Pokud máte hodně Hp, ale méně Nm a k tomu moc kg, i zdánlivě slabší motor to může většímu natřít. Jumbo patří do té opačné kategorie. 818 ccm, 73 Hp, 82 Nm, 364 kg. To jsou asi nejpodstatnější údaje, které dělají z Jumba velmi zábavný stroj, který svými jízdními vlastnostmi rozhodně nepatří jen do kategorie „pracovní čtyřkolka“. Na kolech nebývale dobře ovladatelná mašina, která má i přes svou délku neskutečný rejd, kdy se otočíte takřka na pětníku. Stroje SMC vždy patřily mezi jedny z nejlépe ovladatelných strojů, i proto mají za sebou veleúspěšnou závodní minulost (Mistr Offroad Maraton Martin Malát a Mistr Cross Country Václav Hucl).


Novinka dostala rovnou do základní výbavy i základní ceny precizní posilovač řízení, který posouvá ovladatelnost ještě dál. O zapojeném 4x4 prostě nevíte. Dvouválec má nebývale tichý a plynulý chod, velmi elegantně bublá a je z něj cítit, že ho vytočení do vyšších otáček nijak nerozhazuje. V kombinaci s perfektně fungujícím variem s až skoro ostrou motorovou brzdou dostáváte do ruky výborně vyladěné náčiní, se kterým není problém se projet i po zadních. Přestože má stroj délku 2315 cm. Na můj vkus má Jumbo poněkud „jedovaté“ brzdy, musíte si na ně trochu zvyknout, při hutném sešlápnutí skoro flekují. Řazení klasika, P, R, N, H, a silné L. Místa pro jezdce i spolujezdce hromada, odvezete určitě víc, než povolené dvě osoby…Za zmínku stojí určitě i nádrž se slušnou kapacitou 23,5 litru. Jumbo nepatří mezi žíznivé dvouválce, takže kapacita je více než dostačující. Jumbo 850 V-Twin EPS na pásech. Takřka vše, co bylo napsáno výše, platí i při použití s pásy. Testování probíhalo v teplotách od cca -7 do – 17, EFI Delphi se ukázalo jako zcela bezproblémové a brknutí do startéru Jumbo okamžitě nakoplo. Motor má stejné spektrum a uchu lahodící zvuk, dávkování plynu bez prodlevy s okamžitou reakcí z varia.


Sami pak cítíte rozdíl, o kterém bylo psáno v úvodu – tady jedete čtvrt/půl plynu, jednoválec byste drtili na plno. Pod Vámi sněhu, že když seskočíte, zahučíte po prd…, pásy skvěle rozloží váhu, lehce se zaboří a vy jedete v podstatě kamkoliv. Oproti jízdě na kolech se ale objevila jedna nevýhoda. Tak jak perfektně funguje posilovač na silnici (tzn. že funguje tak, že nevíte, že tam je – alespoň na tom jsme se s redaktory shodli – zpětná vazba od povrchu je pořád důležitá, posilovač, který vám vezme všechnu sílu a řídí se podle sebe, není úplně ideální), na pásech takovou sílu nemá. V hlubších kolejích či hlubším těžším sněhu se s řídítky trochu perete. Zde se projevil rozdíl oproti Gladiatoru X8 EPS, který má posilovač naladěný na větší výpomoc. Není to ovšem nic, co by vám mělo bránit si užít opravdu specifický pocit, který vám kombinace pásů a čtyřkolky dává. Navíc, neskutečný rejd zůstává i na pásech, Jumbo otočíte na opravdu nevídaně malém prostoru. Suma sumárum - Jumbo 850 V-Twin EPS se osvědčilo i v extrémním použití. Ke svým velmi příjemným 364 kg za 4 dny přibylo minimálně 100 kg sněhu a ledu a na jízdní vlastnosti či výkon to nemělo žádný vliv. Jumbo se ukázalo jako velmi zajímavá volba pro horaly, horské chalupy nebo i pro záchranné složky. Nabízí velkou dávku výkonu a skvělých jízdních vlastností. Pro někoho může být mínus okoukaný design, ale věřte, uvnitř je to zcela nový moderní stroj, který snese velmi kritická měřítka. Nastavená prodejní cena, ve které je v podstatě vše včetně EPS, ALU kol, LED denního svícení či silného navijáku, je skvělých 234.990,- vč. DPH.

CF Moto Gladiator X8 DeLuxe EPS


Druhý stroj v zimním testu netřeba nijak představovat. Od svého vstupu na trh v roce 2012 si vytvořil nebývalou zákaznickou základnu a jedná se dlouhodobě o nejprodávanější dvouvál vůbec. Samozřejmě tomu napomáhá skvělá cena, která začíná již - na osmistovku dvouválec - těžko uvěřitelných 189.990,- vč. DPH. CF Moto Gladiator X8 je evergreen, používaný napříč všemi a všude, to se nedá popřít. Mají jí mj. hasiči, záchranáři a v neposlední řadě několik desítek speciálně upravených Gladiatorů slouží i u státní Policie ČR.


Tento konkrétní stroj s námi absolvoval už druhé zimní testování, před dvěma lety jako nový, dnes už však řádně zajetý stroj s více než 4000 km na tachometru (2/3 ujeté převážně na pásech). Majitel se o stroj nadstandardně stará, stále je jak nový. Co nového napsat ke stroji, který de facto každý zná? 800 ccm, 63 Hp, 72 Nm, EFI Deplhi, EPS. Ergonomicky vyvážený spolehlivý stroj, naddimenzovaný a vhodný pro jakoukoliv práci i zábavu. Oproti Jumbu působí mohutnějším dojmem, je na něm znát větší orientace na univerzálnost.


Jak je Jumbo na kolech ovladatelnější, tak na pásech zase vyhrává verze Gladiatora s EPS. Pocitově se vodí X8 EPS v těžším a hlubším sněhu lépe. Výkonově jsou na tom oba stroje dost podobně, rozjezdy v hlubokém sněhu na „H“ i „L“ byly v podstatě vyrovnané. Když došlo na úpravu stop, tak nějak jsem automaticky sáhl po Gladovi. I díky lepšímu přístupu k tažnému, které je zde řešeno přívětivějším způsobem.


Gladiator X8 je stálice, a ještě určitě dlouho bude. Přestože CF Moto na výstavě EICMA představilo rovnou dva nástupce svého dlouholetého bestselleru (Gladiator X850 a Gladiator X1000), osvědčený model X8 zůstane dál v nabídce jako cenově stále nejdostupnější osmistovka. V roce 2016 prošel Gladiator povedeným faceliftem, který bude odlišovat verze DeLuxe. Letos naposledy je ještě možné zakoupit modely s původním designem. Je možné, že tento model bude i v nějaké zajímavé akci. Gladiator X8 je nabízen v různých stupních výbavy a barevných variantách, cena ekonomicky nejvýhodnější verze startuje na již zmíněných 189.990,- vč. DPH, plná výbava Gladiator X8 DeLuxe Facelift EPS je pak i s doplňky za necelých 230.000,- vč. DPH. Oba stroje s pásy fungují skvěle, v zásadě se jim nedá nic vytknout. Výkonu je dostatek, místa dost, plasty vydrží neskutečné nánosy sněhu a ledu, stroje bez problémů startují i v takřka dvacetistupňových mrazech. Cenově jsou na tom v dané výbavě v podstatě také stejně, takže je to pak o vkusu a oblíbenosti značky.

Pokračování článku: Zimní příslušenství


Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.82 Známkováno: 11x

Katalog čtyřkolek - kompletní informace o modelu

Journeyman Gladiator X8»
SMC Jumbo 850»

Další články k modelu Gladiator X8

První jízda: CF Moto Gladiator X850

29.01.2018, Redakční testy
Víc v nabídce CF Mota už není. Pět let plnila roli jedničky populární X8, která se nyní dočkala nástupce. Tím je Gladiat...

Pásáci na horách

11.03.2015, Redakční testy
Na horách se můžete dopravovat různými způsoby. Sněžnice, běžky, pes a sáňky, skútr, rolba… a nebo čtyřkolka na pásech. ...

Journeyman Gladiator X8 V-twin EFI EPS

28.07.2014, Redakční testy
V létě nastává ve většině čtyřkolkářských klání příměří. Je doba dovolených a dlouhých výletů. Na dlouhý výlet je nejlep...

Další články sekce Journeyman

CFMOTO Gladiator X625-A: Největší jednoválec

11.11.2020, Redakční testy
Buď jednoválcová pětistovka za 150 tisíc, nebo dvouválcová osmpade o 100 dráž, to byl výběr pro toho, kdo zhruba do půlk...

Tři Mušketýři - KAYO nejen pro děti

17.06.2020, Redakční testy
S koníčky se má začít odmalička, to je jasná věc. No a když chcete svou ratolest naučit jezdit na čtyřkolce, je potřeba ...

Pásáci na horách

11.03.2015, Redakční testy
Na horách se můžete dopravovat různými způsoby. Sněžnice, běžky, pes a sáňky, skútr, rolba… a nebo čtyřkolka na pásech. ...

Další články sekce SMC

SMC Jumbo 720R EFi - model 2015

27.06.2014, Redakční testy
Po dnes již legendárním SMC Jumbo 720 R 4x4 a SMC Gladiator 720 Sport přichází třetí v řadě, kompaktní stříkačková éra ...

SMC Gladiator 720 Sport

27.01.2014, Redakční testy
Tři roky od prvního testu prvního pořádného esemcéčka (SMC Jumbo MAX 720R) se nám do ruky dostala dlouho vyhlížená evolu...

Dvatisícetřináctka Jumbo 720R

12.12.2012, Redakční testy
Od našeho prvního testu uplynuly dva roky, nyní se na trh dostávají 2013 modely s inovacemi týkající se nejen designu. J...

Nejnovější články o Čtyřkolkách

Segway AT5 L EPS Limited: Nebezpečná konkurence ve vlastní stáji

19.03.2024, Redakční testy
Původně americká, dnes už čínská, značka Segway se svými čtyřkolkami vtrhla do světa rázným krokem. Její Snarler AT6...

TGB BLADE 1000 LTX MAX EPS 4x4: Podsaditý manekýn

20.02.2024, Redakční testy
Litrový dvouválcový Blade už je v nabídce TGB nějaký ten pátek, a protože to je slušná mašina, není třeba nic zásadně mě...

Segway Snarler AT6 L: Neúnavný pracant bez posilovače

03.01.2024, Redakční testy
Když vynecháme kratší jednomístnou verzi, máme díky tomuhle testu za sebou svezení na všech provedeních čtyřkolky Snarle...




English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:2.18s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce