QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Čtyřkolkářský slovník zkratek

Text: Láďa Záruba | Foto: archiv | Datum: 23.11.2010 | Zobrazeno: 16421×

Čtyřkolkářský slovník zkratek U čtyřkolek se setkáváme doslova s lesem zkratek, protože skvěle šetří místo. Většinou pocházejí z angličtiny, některé jsou důvěrně známé, jiné jsme někde slyšeli a máme jen matnou představu, co znamenají, a u některých jsme úplně v lese. Abyste se v té houštině zkratek neztratili, zde vám přinášíme nejpoužívanější zkratky, a nejen zkratky, přehledně na jednom místě včetně vysvětlení jejich významu.


Aftermarket

Příslušenství nebo díly vyrobené jiným výrobcem, než je výrobce vlastní čtyřkolky

ATC - All-Terrain Cycle

Motorové tříkolky, vratké sportovní stroje, předchůdci dnešních čtyřkolek. Nejdříve byly opatřené malými motory do 200 cm3, ale když se do nich začaly montovat ostré motokrosové motory, v USA se na nich stalo mnoho zranění včetně smrtelných. Následovaly nákladné soudní procesy, které znamenaly konec ATC tříkolek. V nastalé situaci Suzuki vymyslela čtyřkolku, která problém nestability vyřešila.

ATV - All Terrain Vehicle

Označení užitkových čtyřkolek. Původně se takto označovaly všechny čtyřkolky, ale poslední dobou se stále více ctí rozdělení na ATV (užitkové) a quady (sportovní čtyřkolky).



AWD – All Wheel Drive

Systém pohonu všech kol

CVT - Continuously Variable Transmission

Plynule měnitelný převod. Většinou se takto označuje variátor.





DOHC - Double OverHead Camshaft

Dvě vačkové hřídele v hlavě válců. Rozvod DOHC je obvykle známkou vysokovýkonných moderních motorů.




DOT - Department of Transportation

Homologace podle amerického homologačního systému. Díly a příslušenství schválené pouze podle normy DOT nejsou evropskými předpisy většinou akceptované.

EBS – Engine Braking System

Schopnost variátoru brzdit motorem při sjíždění prudkých svahů.

ECU - Engine Control Unit

Řídící jednotka motoru. Ovládá zapalování, vstřikování, imobilizér a některé další systémy.




EFI - Electronic Fuel Injection

Elektronické vstřikování paliva. Moderní způsob přípravy směsi, který umožňuje snížit emise, obejít se bez ručního sytiče, a také zajišťuje automatickou reakci na změnu teploty a nadmořské výšky bez nutnosti rozebírat nebo seřizovat karburátor.

EPS - Electric Power Steering

Elektrický posilovač řízení. Jedna z nejvýznamnějších modernizací poslední doby. Posilovač jednak snižuje sílu vynakládanou na řízení, a jednak funguje i jako tlumič nárazů do řídítek.

FWD – Four Wheel Drive

Systém pohonu všech kol

Holeshot

- V závodění znamená holeshot být první po první zatáčce. Zejména v Americe
je na holeshot dokonce vypsána speciální finanční prémie.
- Řada čtyřkolkových pneumatik americké firmy ITP.


HP – Horsepower

Koňská síla, jednotka výkonu. Zavedl ji James Watt, když chtěl na konci 18. století prodávat své parní stroje a potřeboval pro zákazníky srovnání s výkonem běžně užívaných zvířat. 1 kůň je 0,735 kW.


IRS - Independent Rear Suspension

Nezávislé zavěšení zadních kol. Kola jsou zavěšena samostatně na dvojitých A-ramenech a poloosách, takže se mohou vykyvovat nezávisle na sobě. Tento systém zajišťuje nejvyšší možnou trakci v náročném terénu. Protipólem nezávislého zavěšení zadních kol je tuhá zadní náprava.

LC – Liquid Cooled

Kapalinou chlazený motor

McPherson

Zavěšení předních kol, které sestává ze spodního trojúhelníkového ramene a horního závěsu, který je tvořen přímo teleskopickým tlumičem s pružinou. Je to levnější verze zavěšení s dvojitými A-rameny, používaná nejčastěji u čtyřkolek nižší až střední třídy.

OEM - Original Equipment Manufacturer

Originální doplňky a příslušenství výrobce. Neoriginální díly a příslušenství – viz. Aftermarket.

OHC – Over Head Camshaft

Uložení vačkové hřídele v hlavě válců. Pokud je použita jedna vačková hřídel, označuje se systém jako SOHC (Single Over Head Camshaft), pokud jsou použity dvě vačkové hřídele, označuje se systém jako DOHC (Double Over Head Camshaft),


OHV - Overhead Valve

Typ ventilového rozvodu, u kterého jsou ventily umístěny v hlavě válců a vačková hřídel je v bloku motoru.



Override

Tlačítko pro zvýšení rychlosti při jízdě se zařazenou zpátečkou. Některé čtyřkolky mají z bezpečnostních důvodů na zpátečku omezený výkon, a tudíž i rychlost. Avšak pokud jste například zapadli v bahně, potřebujete i na zpátečku plný výkon, abyste se dostali ven. Pro tento účel je čtyřkolka vybavena tlačítkem Override, při jehož stisknutí se výkon krátkodobě zvýší na plnou hodnotu.

Quad

Označení sportovních čtyřkolek.




RPM - Revolutions per Minute

Otáčky motoru za minutu.




Side-by-side

Označení terénních vozidel se dvěma sedadly vedle sebe a korbou vzadu. Příkladem vozidel Side-by-side je například Yamaha Rhino, Polaris Ranger nebo Arctic Cat Prowler. Viz též UTV.


SNELL

Americká norma pro testování přileb. Helmy schválené podle této normy musely projít dokonce přísnějšími testy, než helmy schválené podle evropské normy ECE22/05. Norma Snell vyžaduje, aby helma vydržela dva dopady na stejné místo, zatímco evropská norma hodnotí pouze jeden zkušební náraz na jedno místo.

TDC - Top Dead Center

Horní úvrať pístu. Poloha, ve které je píst nejblíže hlavě válce.




TPS - Throttle Position Sensor

Snímač polohy škrticí klapky. Je to poměrně důležitý senzor, v podstatě potenciometr umístěný na karburátoru nebo tělese se vstřikovači, který posílá do řídící jednotky informaci o aktuální poloze škrticí klapky. Na základě této informace vypočítává řídící jednotka správné nastavení předstihu ev. parametrů vstřikované dávky.

TRV - Two Rider vehicle

Označení čtyřkolek, které jsou konstruovány pro dva jezdce, tudíž na prodlouženém podvozku. U značky Arctic Cat znamená TRV zároveň možnost sejmout sedadlo spolujezdce a vyměnit jej za zavazadlový box nebo nosič zavazadel.


TTI

Varianta nezávislého zavěšení zadních kol, u které jsou kola zavěšena na vlečených ramenech. Používá ji zejména firma Can-Am. Kola chodí pouze nahoru a dolů, nikoli po kružnici jako u dvojitých A-ramen, čímž se při propérování zachovává stále stejný rozchod. Tím se méně rozrývá terén a šetří se pneumatiky.

Two up

Jízda se spolujezdcem

Utility ATV

Označení užitkových čtyřkolek




UTV - Utility Task Vehicle

Označení terénních vozidel se dvěma sedadly vedle sebe, vzadu s korbou. Viz též Side-by-side.

2WD

Pohon pouze zadních kol

4WD

Pohon všech kol

2WD/4WD

Volitelný náhon buď jen na zadní, nebo na všechna čtyři kola. Připínatelný pohon předních kol.

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.84 Známkováno: 38x

Další články

Switchback wheelie

01.02.2016, Jak na to
Tenhle tríček neovládá moc lidí, a asi bych ho nikomu nedoporučoval zkoušet sám někde v okolí baráku. Chce to opět pořád...

Co se dá dělat v zimě?

21.12.2015, Jak na to
No tak v zimě se dá dělat spoustu věcí… Já se snažím dát stroj dohromady ve spolupráci s 2Hmoto. A pokud stroj jezdí? No...

Jak vyčistit vzduchový filtr?

04.06.2015, Jak na to
Stejně jako člověk potřebuje i motor k dosažení největšího výkonu dostatek kyslíku. Výkonnost pohonné jednotky je přímo ...


Nenechte si ujít





English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.62s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce