QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Arctic Cat Wildcat X 1000i H2 PS 4x4

Text: Ollie Roučková | Foto: Jiří Jevický | Datum: 12.08.2013 | Zobrazeno: 11154×

Arctic Cat Wildcat X 1000i H2 PS 4x4 Jen několik měsíců poté, co Arctic Cat představil novou generaci svého bestselleru ARCTIC CAT WILDCAT 1000 H2 EFI PS 4x4, jsme se měli možnost seznámit s nabroušenější variantou X. Wildcatí Xko má oproti předešlému modelu navíc 14 koní, kratší rozvor, Fox Podium® 2.5, TEAM Rapid Response™, zvýšený točivý moment, vylepšené elektronické vstřikování paliva...


Nové Xko je navrženo specificky pro ,,race“ trh, samozřejmě taky aby pomohl naplnit rostoucí poptávku zákazníků po dravějších SidexSide s nesmyslnou hranicí extrému. Díky stoupající poptávce po SidexSide stále roste zájem o litrové modely s pohonem 4x4. Právě ARCTIC CAT WILDCAT X 1000i H2 PS 4x4 na tento trend reaguje mimořádně naloženou kočkovitou šelmou, která ze sebe ždíme nesmysl. O oblíbenosti řady Wildcat vypovídá i vítězství modelu Arctic Cat Wildcat 1000 v anketě „Quad of the Year 2013“, pořádané předním německým čtyřkolkovým časopisem ATV & Quad. Kdy se v kategorii Nejoblíbenější sportovní Side x Side roku 2013 stal právě model Arctic Cat Wildcat 1000.

Vítejte v Xkové lize:

Kombinace vývoje vlastností předešlého Wildcata dostalo nové Xko také zvýšení výkonu o 14 koní (výkon přes 90 koní), nepatrně zkrácený rozvor o 2,5 cm, zapracovalo se i na pérování, které je již v sérii dodáváno na podvozku FOX – jedná se o jednotky Fox Podium® 2.5 s nastavitelným předpětím a 23polohovým seřizováním útlumu komprese. Čeho si můžete na našem testovacím stroji všimnout, je kompletní výfukový systém BIG GUN, který se v sérii opravdu nedodává, (v sérii je Xko osazeno Remusem). Výfuky americké výroby dodávají stroji balanční lištu, co se týká zvukového projevu tady firma se specializací na výfukové systémy od roku 1997 rozhodně ví o čem je řeč. Po nastartování se z Big Gun ozývá burácení, které nelze přeslechnout a to i když budete mít na uších MP3. Až mě ten zvuk při prvním nastartování vyděsil, ale i tak prodejci deklarují, že výfuk kromě přínosu výkonu a točivého momentu splňuje i hlukové předpisy

Wildcatí blues:

Pod plasty testovaného modelu se nachází vysokovýkonný kapalinou chlazený motor 951 cc H2 V-Twin, který má zvýšený točivý moment a o 15 % více výkonu, než původní Wildcat. První sešlápnutí plynu odkrylo karty, motor má celkově sympatický charakter a dominující výkonový projev. I tenhle model má tendence paralyzovat převážnou většinu testujících jezdců. Výbušný motor oplývá hladkým chodem, oproti staršímu modelu je chod motoru kultivovanější a to hned od prvního sešlápnutí pedálu. Novinka opravdu slušně zabírá od nízkých otáček, stačí lehké sešlápnutí a Xko vystřelí jako z praku, matoucí byl doprovodný zvukový projev z Big Gun, který se hlásí na svět hned.
Než jsem si zvykla, často jsem při lehkém popojíždění nervózně ubírala plyn a poskakovala po cestě jako žába. Chtělo to jen chvilku cviku a pak už motor poslouchal všechny vysílané povely a to bez výjimky. I tak při popojíždění stále myslím na to, že se tenhle stroj chce odpalovat ze startovních roštů co nejrychleji. Chvilka nepozornosti může přinést skočení do kufru Wildcata přede mnou. Sílu litrového motoru na kola přenáší  TEAM Rapid Response™ variátor, která je nastavená o něco ostřeji než u staršího modelu, dynamicky zaměřeným jezdcům se tedy její chování bude líbit.
Motor není jedinou věcí umístěnou za sedadly, je tu také chladič a většina přenosových součástí. Trojice chladičů pracuje, jeden po druhém se sepne dle potřeby a i když byl sepnut jen jeden chladič, povím vám, že to byl šrumec. Stejně jak tomu bylo u předchozího modelu, tady by si novinka zasloužila důkladnější zpracování.

TEAM Industries - CVT, je nesporným odborníkem a světovou jedničkou:

TEAM Industries dodává komponenty a sestavy DOV výrobcům originálních zařízení (OEM) téměř půl století. TEAM Industries se stal předním výrobcem CVT systémů v celé Severní Americe a největší CVT výrobcem ve Spojených státech. TEAM Engineering má odborníky, kteří jsou určení výhradně k rozvoji CVT technologií, inženýři navrhují pro jednotlivé modely nejlepší spojky na světě. TEAM nabízí kompletní škálu služeb, od spolupráce na vývoji nových výrobků k vlastním návrhům výroby.

Override:

Wildcat Xkové generace má stejně tak jako předešlé modely jednu specifickou vlastnost, no ne jen jednu, ale tahle Override specifikace se mi hodně líbila, zejména při šplhání do strmého kopce. Přesněji se jednalo o couvání na val pod pilířem mostu, asi si umíte představit jak strmý ten výjezd byl, a ještě si to v klidu vycouvat. Marcel byl průvodcem testovacího dne já jako opice testovala s novinkou kompletně všechno co Marcel vymyslel. Po vyjetí z lesa koukám na Marcela jak stojí nahoře pod pilířem a ještě k tomu čumákem dolu, ani se mi nechtělo věřit jak se tam dostal, lehká instrukce, najeď pod kopec rovně, lehce sešlápni plyn a zmáčkni kouzelné tlačítko vpravo na panelu mezi sedačkou spolujezdce a jezdce.
Kolébkový vypínač mačkám dle instrukcí a pomalu se sápu pozpátku do krpálu, neměla jsem odvahu se otočit a koukat nahoru, jen jsem koukala do země a nechala se navádět Marcelem, no nebyl to pěkný pohled když jsem koukala do země jako netopýr, ale Wildcat jel jako tank, kola na kamenitém podkladu neprokluzovala, neposkakovala, ani na milisekundu stroj nepřestal pracovat jak má. Po chvilce jsem se vyloupla na hraně výjezdu, zašlápla brzdu a s očima na vrch hlavy vydýchávala ten zátah, který rozhodně nikdy nebude pociťovat omezení extrémních výkonových a rázových špiček.

Jízdní vlastnosti:

Na silnici nemá Wildcat sebemenší problém se stabilitou, oproti Marcelovo Wildcatu, který prošel zásahy nejen do rozšíření je naše testovaná novinka nervoznější, což poté poznávám zejména v terénu. Xkové SidexSide rozhodně není přísně neutrální, všechno je u Xka nastaveno na vyšší úroveň, křivka motoru je nadupaná, tam kde si myslím, že nemohu přidávat, tam mám další prostor k dynamice a nemilosrdnému přidání. Zatáčky projíždím driftem, otáčím se na pětníku, díky sériovému osazení elektrického posilovače řízení je novinka snadno ovladatelná a přesná. Posilovač mi usnadňuje práci při jízdě v extrémních podmínkách a hlavně v režimu 4WD s uzamčeným předním diferenciálem se novinka ovládá snadno. Při vyšší rychlosti posilovač působil jako tlumič ran do volantu od předních kol. Při šplhání do kopců kočka lezla s opravdovou lehkostí, aniž bych se bála co bude za horizontem.
Světlá výška 330 mm spolu s nízce položeným těžištěm, radikální novince umožňuje vysokou průjezdnost těžkým a členitým terénem za absolutní kontroly. S podvozkem od Foxe se cítím jako v bavlnce, oproti předešlému modelu, který byl osazen tlumiči Walker Evans, je Wildcat X zkrátka a dobře vymazlenější. Fox Podium® 2.5 s nastavitelným předpětím a 23polohovým seřizováním útlumu komprese mi přináší absolutní komfort, nerovnosti žehlí i při razantnější jízdě po roletách, jakoby podvozek reagoval čím dál líp na rychlejší jízdu. Ohledně brzd je Wildcat na čtýru, při porovnání s Polarisem je motorová brzda jemnější, není až tak průbojná.
Potěší i prostorná sedadla, která stále dobře podpírá tělo posádky v zatáčkách, řidič má k dispozici výškově nastavitelný volant, který padne do ruky i bez rukavic. Trochu zamrzí tříbodové pásy, ty při skocích nedrží tělo v sedačce tak jak tomu je u čtyřboďáků, sem tam jsem si při skocích klofla helmou do rámu. Výhled ze SidexSide vpřed i do strany je v pořádku, však dveře nepůsobí ochranitelsky, hned bych je zaměnila za plnou variantu dveří.

Marceli ty nemáš až tak standardního Wildcata?

"Původní Wildcat prošel běžnými doplňky a úpravami, já osobně mám problém s výškou, museli jsme rozřezat rám a posunout jej o deset cm výš, tím pádem se musela posunout i sedačka. Co vidíš na první pohled je okování, rozšíření na diskách, dveře, přední plexi, naviják vzadu, kapsa na dokladu na střeše… Na motoru se trochu čipovalo, prostě kompletní přestavba je připravená pro expedice. "

Závěrečné hodnocení

Klady
Přední světlomety s LED technikou
LED technologie i v zadních partiích - zadní světla a blinkry
Pod svícený LCD displej
Výškově stavitelný volant
Velká palivová nádrž na 33 litrů
Zadní korba s užitečnou nosností 136 kg
12V zásuvka
Elektronické vstřikování paliva
TEAM Rapid Response™
Fox Podium® 2.5
Lehká trubková základna s propracovaným podvozkem, částečně převzatým z písečných bugin (celotrubkový rám, dlouhá ramena, úzká konstrukce)
Vysoké zdvihy pérování 457 mm vzadu a 438 mm vpředu
Zápory
Brzdy
Tříbodové pásy
Umístění madla spolujezdce

Pokračování článku: Technické parametry a specifikace


Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.00 Známkováno: 1x

Katalog čtyřkolek - kompletní informace o modelu

Arctic cat Wildcat 1000i»

Další články k modelu Wildcat 1000i

Arctic Cat Wildcat 1000 H2 EFI

06.04.2012, Redakční testy
Když přemýšlím o kočkovitých šelmách, přichází mi na mysl několik zřetelných věcí. Kočka vždy přistane na nohou, kočičí ...

Další články sekce Arctic Cat

Arctic Cat XR 700 EFI

21.09.2015, Redakční testy
V poslední době jsme od Arctic Catu viděli především inovace modelových řad Wildcat, na čtyřkolky se ale pár let tak tro...

Arctic Cat Prowler 700i HDX

16.06.2014, Redakční testy
Útévéčka jsou na trhu už relativně docela dlouho, a jak jde jejich vývoj stále dopředu, tak se pořád více a více rozevír...

Arctic Cat 1000 H2 EFI 4x4 Mud Pro

04.05.2012, Redakční testy
Arctic Cat představil svůj model Arctic Cat 1000 H2 Mud Pro EFI 4x4 na americké půdě už před pár lety. V Čechách na kon...

Nejnovější články o Čtyřkolkách

Segway Fugleman UT10 Crew: Budou ho plná horská střediska?

13.04.2024, Redakční testy
Značka Segway se začíná pěkně rozmachovat a na začátku listopadu v italském Miláně v rámci veletrhu EICMA představila da...

CFMoto Z950 Sport: Menší, ale statečný sportovec

29.03.2024, Redakční testy
Přestože mám střechu a dveře, bahno od zubatých kol stejně lítá až na mě. Ani na chvíli si ale během svého řádění nevzpo...

CFMOTO Gladiator UTV625: Chytrý a všehoschopný pracant

23.06.2023, Redakční testy
Už rok a půl se po českých stráních prohání chytré pracovní UTV od CFMOTO. Proč chytré? Chlubí se dvěma motorovými režim...




English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.77s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce