QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Žár tentokrát na suchu

Text: Ollie Roučková | Foto: Ollie Roučková | Datum: 10.06.2014 | Zobrazeno: 3718×

Žár tentokrát na suchu Mezinárodní Mistrovství odstartovalo svůj již třetí podnik série Cross Country na nádherné trati Žár u Vacova. Závodní víkend byl odjet 7.6.-8.6.2014. V sobotu i neděli se rozhodovalo o dalších bodech do série MMČR CC, Mistrovská kategorie 4x4 doslova gradovala v neděli, kdy lídr celého šampionátu byl pokořen nováčkem třídy 4x4. Martin Miřejovský opět podlehl bratrům Kadřábkovic. Jiří Vlček v kategorii Hobby prý na půl plynu, i tak si dojel pro 3 místo. Jaroslav Kalný opět dominoval v kategorii Hobby 4x4.


Kapitoly článku

  1. Závody
  2. Kompletní fotogalerie

Nádherná trať se rozkládala mezi pastvinami v členitém terénu a čítala nespočet ostrých zatáček, vraceček, zpomalovacích esíček, skoků, lavic, lesních průjezdů a rolet. Za parného počasí se odehrávaly jednotlivé boje v jednotlivých skupinách. Do Žáru dorazilo 26 Hobby jezdců, kteří již tradičně jako první odpálili závodní víkend. Divák si přišel na své, když z více míst je vidět na větší část dráhy. Už po ránu se trousili první příznivci Cross Country natěšení na adrenalinový zážitek. V poledních hodinách se tak rázem většina vyhrazených míst pro diváky podél trati zaplnila natolik, že se jen stěží našlo místečko ve stínu.
Velice úspěšně vstoupili do kategorie Hobby 4x4 Václav Hucl spolu s Jaroslavem Kalným, oba jezdci jsou si v každém závodě největšími soupeři. Václav s Jardou se hned po odstartování závodu naštosovali za sebe a až do osudového zlomu kdy si Václav Hucl popletl Jumbo se štípačkou na stromy se kluci pěkně vodili za sebou. Jaroslav Kalný si svou čistou jízdou odvezl zlatou medaili, druhé místo tak padlo na Václava Hucla, který manévrování mezi stromky naštěstí ustál, jen maska se mírně pootočila. Třetí nakonec po urputném souboji dojel jezdec sedlající Goese - Jarda Černý.
Nejpočetnější kategorie Hobby Quad byla divácky atraktivní, jezdci jezdili v chumlu až na první trojici, ta se celku odtrhla hned od startu. Na čele lítali Jaroslav Vogl, Jakub Kotrch a Jiří Vlček. Tato trojice si posty vyměňovala jak na běžícím páse, ale vedoucí role nakonec padla lépe Jaroslavu Voglovi. Domácí jezdec Jiří Vlček svou trať zná do posledního stébla, což také potvrdil v lehké jízdě, která mu vynesla 3. příčku. Růžová KTM byla jen na zahřátí do druhého dne, kdy Jirka odjížděl na Quadcrossové závody – Vizinger Cup, který Jirka kompletně vede jako vedoucí jezdec kategorie Veterán. No a druhá příčka jak jinak, než Jakub Kotrch.
Velkou smůlu si vybrali jezdci z Čtyřkolky Bavorovo, kteří týden před CC reprezentovali ČR na Erzbergu, oba dva v Žáru nedojeli. Jeden díky vyčerpání, přece jen bylo 30 stupňů, a Ráďa Žamby doplatil na zadřený motor své Yamahy.
Nejmladší závodník Filip Koutecký posekal nejednoho závodníka a dojel si pro luxusní 15. místo.

Mistráci:

Mistrovská kategorie sportek byla v sobotu velkým překvapením, když jako první proskočil cílem mladší z Kadeřábků – Tomáš, za zády tak nechal lídra kategorie Jana Kadeřábka a třetího Martina Miřejovského. Neděle se odehrávala podobně, až na výměnu prvního místa kdy byl Tomáš sesazen Honzou a celkově výsledky vypadaly takto: 1. Jan Kadeřábek, 2. Tomáš Kadeřábek, 3. Martin Miřejovský. Neopomeneme ani Zdeňka Tůmu, který se v celkovém součtu usadil na 4. příčce. Zdeněk musel bojovat po celých 90 minut s pochroumanou nohou, kterou si vyvrknul pár dní před závody.
V kategorii Mistr 4x4 bylo zjevné, že se i v Žáru pojed na body. Žárovská půda svědčí o tom, že se zde nepotkávají jen tak nějaká ořezávátka, a i v našem závodním víkendu se dělo mnohé. Miloš Syrůček nasadil hodně ostré tempo a v sobotu si dojel pro zlato, neděle byla smolná. Téměř v polovině závodu si SMC postavilo hlavu a praskla zadní poloosa, Miloš se nechtěl vzdát i tak tahal za rohy svého závoďáka, v ostrém výjezdu se stroj postavil a už byli oba dva v saltech. Bohužel jezdec musel odjet do nemocnice, kde bylo diagnostikované potrhané rameno a vazy budou muset pod nůž. Přejeme brzké uzdravení a rychlý návrat na trať. Aby pádů nebylo málo přes řídítka se proběhl Martin Porš, kterého chytlo bahno v potůčku katapultovalo jej ze sedla. Prasklý přední tlumič odvelel z tratě Františka Šímu a rozervaný kardan poslal domu Jana Duška. Dost bylo pohrom, přistoupíme k celkovému vyhlášení: 1. Jakub Šíma, 2. Miloš Syrůček, 3. Tomáš Pázler.
Není třeba nic komentovat kdo si umí představit 50 minut v tropických podmínkách asi ví jak náročné tyto závody byly. Dámská kategorie hostila 4 závodnice. Linda Pázlerová přesedla z variátoru na řadičku, což bylo velké překvapení pro nás všechny, a v sobotu si mladá závodnice prošla doslova peklem. Trať v Žáru byla opravdu náročná a to zejména na lesní pasáže, kde bylo mnoho kamenů a i zkušenějším jezdcům dělaly problémy. Linda si v sobotu sáhla na dno, a ačkoli neustále své LTR 450 tahala z křoví, jela dál a po závodě požádala Majdu zda jí poradí s řazením. Holky skoro celý podvečer řádily na cvičné louce a v neděli toto snažení přineslo ovoce. Sobota, ale dopadla takto: 1. Olli Roučková, 2. Alna Míková, 3. Majda Harudová.
Nedělní závod se odvíjel v rychlejším tempu, motorky skopaly hrany v lese, takže jsme se sportkami nedrhly na každém kameni a 50minutový závod byl opticky kratší. V neděli zazářila Majda Harudová, která rozmotala KTM a dojela si pro 2. místo, Linda Pázlerová si uhlídala třetí příčku a za zády nechala o hodně zkušenější Alenu Míkovou, která se potýkala s technickými problémy. Výsledky druhého dne: 1. Ollie Roučková, 2. Majda Harudová, 3. Linda Pázlerová.

Junioři II::

Mezi Juniory II. panovalo napětí, jezdci si nedarovali ani jeden centimetr tratě. Avšak zásadní moment závodu přišel v nedobrovolném prolétnutí mimo čtyřkolku v podání Radka Porše. Ten v rychlém tempu přejel přes kolík, který držel lýko a následně se mu zpříčil v řetězovce. Radek pád ustál s naraženou rukou a pocuchaným břichem. Druhý ze dvou Juniorů se potýkal s rozvrkočenou čtyřkolkou a sem tam si hodil trojboj – tlačím, skáču, jedu. Takhle nějak jsem mladého jezdec zachytla v lese, kde tlačil 4kolku a jakmile viděl kopec naskočil, zasedl prdel a stroj nakopnul. I tak si Michal Seňko dojel pro zlato. V součtu: 1. Michal Seňko, 2. Radek Porš.


Kapitoly článku

  1. Závody
  2. Kompletní fotogalerie

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.00 Známkováno: 2x

Články šampionátu MČR Cross Country

Zrušená Vysoká Pec

30.03.2017, Závody
Bohužel musím zrušit závod Crosscountry, plánovaný na 1 - 2 dubna ve Vysoké Peci....

Zabahněné Sedlčany

20.03.2017, Závody
S pořádáním prvního mistrovského závodu si opět pospíšila série Cross Country, o uplynulém víkendu připravili dvoudenní ...

První závodní Stels v ČR

30.01.2017, Závody
Stels Guepard 850i V-Twin, se v našich končinách stává realitou. Po loňském představení, nastala otázka jestli se tato r...


Nepřehlédněte



English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.88s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce