QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Záchranáři v akci

Text: Ollie Roučková | Zdroj: Davepo | Datum: 18.10.2017 | Zobrazeno: 5501×

Záchranáři v akci Největší rizikovou skupinou jsou zavodníci na motorkách a čtyřkolkách. Pády při vysokých rychlostech mají na svědomí mnohočetná poranění. Je trěba si uvědomit, že většina závodů je pořádána v odlechlých místech, kde je zdravotní péče težko dostupná. Často se také setkáváme se záchranáři, ale málo se o andělech strážných mluví, tak jsme udělali rozhovor s Davidem Veselým.


Rozhovor:


Dejve, málo kdo ví že právě ČR záchranáři patří k TOP doktorskému zajištění na dálkových Rally, kde jste letos zajišťovali zdravotnickou podporu?

"Již 7 let zajišťujeme předlékařskou první pomoc v těžko přístupných místech a máme bohaté zkušenosti s jízdou v extrémním terénu - v bahně, na sněhu i v písku. Samozřejmě máme oprávnění k poskytování zdravotních služeb a jsme mj. členy Asociace pracovníků nestátní dopravní zdravotní služby. Poskytujeme lékařské služby v Evropě i Africe např. na těchto akcích: Intercontinental Rally – dálková africká rally, rally seriálu FIA ERC (European Rally Championship) – např. legendární Acropolis Rally, Geocachingrally, Hellas Rally, Bosnian Warrior atd. Rovněž zajišťujeme zdravotní asistenci při natáčení filmů a seriálů, festivalech, koncertech, sportovních akcích, repatriace pacientů atd."



S jakou technikou?

"K dispozici máme speciální záchranářská off road vozidla Toyota Land Cruiser HZJ78 Ambulance - tato vozidla jsou použitelná v nejnáročnějším terénu, proto je využíváme k zásahům přímo na trati. Obvykle se v průběhu rally pohybují přímo po trati, či v její těsné blízkosti, aby byla v případě potřeby na místě zásahu co nejdříve. Dle typu závodu pak tyto off road ambulance, v případě potřeby transportu zraněného, převezou pacienta až do nemocnice nebo na předem dohodnuté místo na silnici. Tam se pacient přeloží do sanitního vozu RZP, které převeze zraněného do nemocnice. Je to z toho důvodu, aby terénní vozidla byla opět akceschopná zpět na trati pro zajištění péče o další případné zraněné. Posádku tvoří vždy 2 osoby. Tato vozidla jsou vybavena veškerým potřebným zdravotnickým materiálem, horolezeckým vybavením, ale i výbavou pro jízdu v terénu, jako je naviják, výjezdové desky, kurty, atd. V našem vozovém parku najdeme i standardní plně vybavená sanitní vozidla záchranné služby Volkswagen Transporter T5 4motion a Mercedes Sprinter, dále pak Volkswagen Tiguan."



Kolik členů čítá váš tým?

"Aktuálně máme v teamu Medical service Davepo 56 pracovníků - řidiče/záchranáře, záchranáře a záchranářky s s vysokoškolkým vzděláním s osvědčením o výkonu povolání bez odborného dohledu a lékaře."

Jsou mezi doktory i nějací specialisté?

"Na všechny naše zaměstnance jsou kladeny vysoké nároky nejen na profesní odbornost se zaměřením na urgentní medicínu, ale i na široké spektrum znalostí. Zejména v Africe musíme být všichni také dobrými řidiči i navigátory. Je však nutné si umět poradit i s případnými tecnickými komplikacemi, tedy i s případnou opravou vozidla. A to ani nemluvím o psychické a fyzické odolnosti."


Kam se nejraději s týmem vracíte?

"Vzhledem k tomu, že nás všechny tato práce skutečně baví, je vlastně jedno, kde pracujeme. Za sebe mohu říci, že si nejvíce užívám práci v přírodě, mimo civilizaci. Krásná je jak Afrika, tak řada míst v Evropě."

Když se ohlédneš za tímto rokem, kde bylo nejvíc práce, a jaké zranění jsou nejčastější?

"Největší rizikovou skupinou jsou zavodníci na motorkách a čtyřkolkách. Pády při vysokých rychlostech mají na svědomí mnohočetná poranění. Je trěba si uvědomit, že většina závodů je pořádána v odlechlých místech, kde je zdravotní péče težko dostupná. Často se také setkáváme, že následná nemocniční péče není na takové úrovni na kterou jsme zvyklí z České republiky. Proto každé, i to nejmenší zranění musí být řádně ošetřeno. I drobné poranění muže způsobit veliké potíže, zejména při dálkových závodech."



Kde vás uvidíme příští rok?

"Již nyní máme pro příští rok potvrzenou účast na celé řadě akcí. Tradičně budeme zajišťovat zdravotní zabezpečení např. v Řecku na Hellas Rally Raid, Acropolis rally atd. Těšit se jistě budeme na další Geocachingrally i Bosnian Warrior. Ale již nyní mohu prozradit, že se jako součást českého dakarského teamu zůčastníme také Rally Dakar 2018."



Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.33 Známkováno: 3x

Články šampionátu Ostatní

Sezona u Juniorů

16.10.2017, Rozhovory
Naposledy jsme se bavili s jezdcem o X generací starším než li je Juniorská třída, nyní tu stojíme u Ričího, který pravi...

Aligátor - slovenský mistr

21.12.2015, Rozhovory
Aligátor je novopečený slovenský mistr po absolvování série závodů ve Starém Tekově. Odkud si Aleš Vajďák (Aliátor) vyje...

Na slovíčko u Šumáka

20.08.2015, Rozhovory
A jdeme na další závodní rozhovor, tentokrát jsme se zastavili u Jirky Šumichrasta. Jirka závodí na Yamaze YFZ 450 v sér...


Nepřehlédněte

Nenechte si ujít





English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:1.59s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce