QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Rallye Dakar již klepe na dveře a Češi věří v úspěch

Autor: Jakub P. | Datum: 19.12.2016 | Zobrazeno: 2382×

Rallye Dakar již klepe na dveře a Češi věří v úspěch Necelý měsíc zbývá do startu 39. ročníku nejdelšího a nejnáročnějšího dálkového závodu na světě Rallye Dakar. Na startu, který proběhne hned po prvním vyspání v novém roce, se letos představí hned dva tucty českých závodníků. Trojice z nich pak na čtyřkolkách. Velká jména jsou však i v dalších kategoriích. Co můžeme očekávat od čtrnácti dnů, kdy se zraky fanoušků motorsportu přesunou na jihoamerickou půdu?


Dlouhé týdny čekání ohledně konečného rozhodnutí, zda se budou moci dalšího ročníku dakarské rallye zúčastnit, přinesly své ovoce. Kladná rozhodnutí o přijetí žádostí o start rozradostnila hned čtyřiadvacet českých motoristických závodníků. Velký návrat do kategorie čtyřkolek chystá pětinásobný dakarský šampion Josef Macháček. Ten opouští po čtyřech letech volant buginy a již šedesáté narozeniny bude slavit v nelítostných podmínkách písečných dun či pětitisícových vrcholů jihoamerických velikánů na čtyřkolce. Při výběru ze šedesátky jmen, pro ni vsadil na pojmenování Touha. Pro něj se kurzové sázky na premiéru motorsportu v novém roce vyvíjejí více než pozitivně a podporu k zisku šestého titulu rozhodně má.
BARTH Racing však kromě až za hranicemi proslulého velikána, který si na čtyřkolce podmanil závodnický svět v letech 2000, 2001, 2003, 2007 a 2009, osedlá bílo-oranžový povoz ještě jednomu jezdci na čtyřkolce. Premiéru na Dakaru bude mít Zdeněk Tůma, jehož povoz Daky bude hnát k cíli snad alespoň stejně úspěšně, jako stroj jeho týmového kolegy. U konkurence, nicméně stále pod českým praporem, bude závodit čtyřicetiletý Tomáš Kubiena jedoucí v modrobílých barvách týmu Moto Racing Group.

Trať více než náročná

Organizátoři si letos pro závodníky dali s porcí obtížnosti zvolené trasy více než dostatečně záležet. Kromě fyzické náročnosti, která zatlačí jezdce až na pokraj jejich sil, skrývá 7 sekcí s více než čtyřmi sty ostrými kilometry, z nichž jedna dokonce překračuje pěti set kilometrovou kótu. Závodníci začnou v teplém počasí na úrovni moře, aby následně vystoupali až do výše téměř pěti kilometrů nad mořskou hladinou a zase klesli až do přímořského cíle v Buenos Aires. Celých 6 dní budou jezdci trávit ve výšce překračující 3000 metrů nad mořem, tedy v oblasti, kde již běžným smrtelníkům selhávají kompenzační mechanismy z nedostatku kyslíku a dosahují pouze oblasti tolerance.
Náročnost trasy bude mít dva vrcholy, nejprve si jezdci sáhnou do svých rezervoárů s energií před dnem volna, aby znovu přiostřili a do druhého maxima náročnosti se dostali těsně před příjezdem na cílové pódium. Celkem účastníci během 12 etap najedou téměř 9 tisíc kilometrů. Jak ostrou trať jim hostitelské státy Paraguay, Bolívie a Argentina připravily, se jezdci přesvědčí hned 2. ledna místního času.

Favoritů s trikolórou je více

Nejsou to však jen čtyřkolky, ve kterých mají české barvy vysoké ambice. Nelze opomenout ani šestici motocyklistů, kde například Davida Pabišku čeká desátý start na této prestižní akci. Mezi automobily se představí Martin Prokop, jehož navigátorkou bude pro změnu zástupkyně něžného pohlaví Rakušanka Ilka Minor. Vysoko míří také české kamiony, kde velice silnou sestavu poskládal tým Buggyra, jehož Tatry Phoenix budou pilotovat Aleš Loprais a Martin Kolomý, v Liazu pak pojede Martin Macík mladší. Výsledek, komu z českých barev se bude dařit nejvíce, se dozvíme v polovině ledna, kdy snad všichni jezdci ve zdraví dorazí do cíle.

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 3.00 Známkováno: 1x

Články šampionátu Dálkové Rally

Ocenění sportovců DUKLY

16.10.2018, Závody
Do slavnostní síně národního památníku na pražském Vítkově mířila v pátek hvězdná plejáda nejlepších českých sportovců v...

"Ollie" Roučková – první Češka, která absolvovala Dakar na čtyřkolce

04.04.2018, Závody
V rámci pražské a brněnské výstavy mohli návštěvníci po celou dobu potkat členy týmu Moto Racing Group (MRG), kt...

Dakarská startovní čísla

08.11.2017, Závody
Dakarští jezdci mají svá startovní číslo. Včerejším dnem Dakar odtajnil startovní čísla jednotlivých jezdců z moto i qua...


Nepřehlédněte

Nenechte si ujít





English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.43s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce