QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Rallye DAKAR 2016 byla zahájena úvodním prologem

Text: Ollie Roučková | Foto: Barth Racing | Zdroj: Barth Racing | Datum: 03.01.2016 | Zobrazeno: 2782×

Rallye DAKAR 2016 byla zahájena úvodním prologem V sobotu 2. 1. 2016 byla zahájena Rallye DAKAR 2016. Jezdci týmu se konečně dočkali tolik očekávaného zahájení. Na startovní rampu postupně vyjeli Rudolf Lhotský, David Pabiška a Josef Macháček.


Kapitoly článku

  1. Rally Dakar 2016
  2. Kompletní fotogalerie

Rudolf Lhotský se nemohl dočkat zahájení a již dlouhou dobu před startem své první Rallye Dakar byl kompletně nachystaný na cestu do parc fermé, kde si měl vyzvednout motorku před cestou na zahajovací podium a následně na start prologu. Cestou na parkoviště ještě žertovali s manažerem týmu Michalem Burkoněm, který pronesl poznámku o tom, aby hlavně nastartoval motorku. Tento vtip se ovšem o chvíli později stal skutečností a prověřil běžecké schopnosti nejen Michala Burkoně, ale hlavně mechaniků, kteří v této těžké zkoušce obstáli a Rudolf Lhotský tak stihl svůj první výjezd na zahajovací rampu i start prologu Rallye Dakar. Důvodem nenastartování motorky byl zapnutý Iri track, který vybil baterii. Iri track slouží pro bezpečnost jezdců při nehodě a vysílá signál pozice jezdce při nehodě.
Zkušený David Pabiška vše bere již trochu jinak. Přece jen se jedná o jeho jubilejní desátý start na Rallye DAKAR a zkušenosti jsou na něm znát. Ovšem to samozřejmě nesnižuje jeho koncentraci na start prologu, který určuje pořadí v první etapě a již se započítává do celkové pořadí. David svůj start zvládl bez zaváhání. Josef Macháček s Martinem Plechatým vyrazili pro buginu do parc fermé jako poslední z týmu. I na Josefu Macháčkovi je znát jeho zkušenost a vše řeší s klidnou hlavou. Jejich bugina byla na start prologu perfektně připravena, a proto neměli problém se startem do prologu. Všem jezdcům týmu BARTH Racing se prolog, který měřil pouhých 11 závodních kilometrů, povedl. David Pabiška si udržel své startovní číslo a na start se v úvodní etapě postaví na 37. místě. Rudolf Lhotský poskočil startovním polem oproti svému startovnímu číslu hodně dopředu a zítra se na start úvodní etapy dle neoficiálních výsledků postaví na 82. místě. Josef Macháček s Martinem Plechatým dojeli na 44. místě a také pro ně to měl být posun startovním polem směrem vzhůru. Bohužel jejich kategorii poznamenala smutná událost, kdy jeden ze závodníků jedoucí za nimi vjel do diváků. Na místě podle zatím dostupných informací zůstalo několik zraněných, kterým pomáhali záchranáři organizátora. Doufáme, že se tato nešťastná událost obejde bez obětí na životech. Z tohoto důvodu byl prolog pro kategorii vozů a kamiónů zrušen a pořadí na startu bude zřejmě stejné jako v dnešním prologu.
Pocity jezdců z prologu byly víceméně velmi pozitivní. Rudolf Lhotský dle jeho slov zvolil opatrnější tempo a ještě si trochu zvykal na nastavení motorky, ale celkově byl spokojený. Velmi si užíval i atmosféru podél trati, kterou tady vytvářejí skvělí fanoušci. David Pabiška je z celkovým nastavením motorky také spokojený. Jediné co po dojezdu prologu řešil se svým mechanikem, bylo odvzdušnění přední brzdy a preventivní výměnu svíčky, protože motorka ze začátku špatně chytala. Prolog vnímá jako rozcvičku před startem ovšem je si vědom letošní obrovské konkurence. Atmosféru během úvodních kilometrů vnímá prý čím dál více, přece jen kolem trati bylo během prologu 50 000 fanoušků. Josef Macháček a Martin Plechatý chtějí postupně ještě doladit společnou navigační komunikaci, ovšem žádné větší chyby se nedopustili. Josef Macháček popsal prolog v některých úsecích jako lehce zrádný, ovšem díky jeho zkušenostem ho nic nepřekvapilo.
První závodní etapa pro motorkáře začíná v neděli již v brzkých ranních hodinách a čeká na ně 227 závodních kilometrů. Bugina Josefa Macháčka vyráží na start o něco později a má před sebou 258 závodních kilometrů. K závodním kilometrů přibyde ještě 405 kilometrů přejezdů.


DEN 1 - 1. ETAPA - Rosario - Villa Carlos Paz:

  • Motorkáři / čtyřkolky
  • Rychlostní zkoušky: 227 km
  • Celkem: 632 km
Barth Racing "AKTUALIZACE: Rychlostní zkouška byla zrušena kvůli přívalovým dešťům! Start rychlostní zkoušky byl z důvodu silného deště a větru zatím odložen. Fotka pořízena nedaleko startu rychlostní zkoušky."

Kapitoly článku

  1. Rally Dakar 2016
  2. Kompletní fotogalerie

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: Známkováno: x

Články šampionátu Dálkové Rally

Ocenění sportovců DUKLY

16.10.2018, Závody
Do slavnostní síně národního památníku na pražském Vítkově mířila v pátek hvězdná plejáda nejlepších českých sportovců v...

"Ollie" Roučková – první Češka, která absolvovala Dakar na čtyřkolce

04.04.2018, Závody
V rámci pražské a brněnské výstavy mohli návštěvníci po celou dobu potkat členy týmu Moto Racing Group (MRG), kt...

Dakarská startovní čísla

08.11.2017, Závody
Dakarští jezdci mají svá startovní číslo. Včerejším dnem Dakar odtajnil startovní čísla jednotlivých jezdců z moto i qua...


Nepřehlédněte



English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.44s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce