QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Premiérový Last Adventure

Text: Ollie Roučková | Foto: Tomáš Prachař | Datum: 31.10.2016 | Zobrazeno: 5627×

Premiérový Last Adventure Last Adventure 2016 je úspěšně za námi. O závěrěčnou tečku sezony se postaral pilotní ročník Last Adventure, který se jel za krásného podzimního počasí na Šumavě, v blízkém okolí Klatov. Na bezmála padesátku soutěžních posádek čekaly 3 ostré měřené rychlostní testy, jedoucích se na erzetách – Nýrsko, Klenová a Pocínovice.


Kapitoly článku

  1. Závody
  2. Kompletní fotogalerie

Všechny vypsané rychlostní zkoušky jezdci absolvovali víckrát až na těžký třetí enduro test v Pocínovicích, kde si jezdci osahali opravdu ostré boční náklony, kamenité výjezdy a kluzké sjezdy.

4x4 Expert:


Za takřka babího léta se po šumavských rychlostních zkouškách nejrychleji prohnal Venca Hucl, který sedlal SMC Jumbo a stal se tak i celkovým vítězem třídy 4x4 EXPERT v rámci kategorie s navijákem. Druhý v cíli byl Josef Stuchlík, který zaostal za vítězem o pouhých 10 vteřin. Bronz míří k Radkovi Švubovi. Tato kategorie byla beze sporu tou nejtěžší, jezdci kromě co nejrychlejších jízd v jednotlivých erzetách se jako jediný museli navijákovat přes příkrý svah a to né jen jednou. Depo s divácky atraktivní erzetou bylo umístěné přímo na okraji městečka v areálu starých kasáren. Diváci skandovali, jezdce popoháněli, trnuli i křičeli "no Hop". A to zejména na posledních kládách, kde jezdci prolítávali cílem. Neuvěřitelná atmosféra, která se vídá na závodech Evropských úrovních.


  • „Ja sem si vlastně jen chtěl zpestřit prodlouženej víkend a otestovat nový nastavení tlumičů a poznat nový lidi. Tohle byla příležitost. Taky se přiznám že sem netušil do čeho jdu, protože přeci jen to byl první závod tohoto druhu od kluků který se snažili něco vymyslet pro spoustu lidí, který mají čtyřkolky a nechtějí jezdit jen pořád dokola po jedný trati. A přesně to se povedlo. Tady si mohou zajezdit jak amatéři tak zkušení jezdci. A to že z toho bylo první místo byla jen taková ta krásná a nečekaná tečka. Klukům moc přeju aby se jim další závody povedly a přijelo spousta závodníků.Venca Hucl

4x4 Challenge:


Účastníky všech kategorií čekaly 3 rychlostní zkoušky v noční a denní etapě v různých částech pošumaví. Každá ze zkoušek byla rozlišná terénem, délkou i pojetím, všechny však spojovalo co nejrychlejší projetí cílem. V kategorii 4x4 Challenge byl nejrychlejší Michal Lamina s Can Amem. Stříbrný dojel ostřílený závodní matador a domácí jezdec David Babka. Umístění na stupních vítězů bylo velké překvapení právě pro Davida, který se přišel jen svézt a užít si pěkný prodloužený víkend za řídítky TGB. Pohár za třetí místo vybojoval další závodní matador, tentokrát tomu je Trialové eso Luboš Stejskal pilotující Yamahu.


Během celého víkendu panovala v depu přátelská atmosféra, jezdci si fandili navzájem, pomáhali si a i když se sem tam jelo na krev přátelství bylo na prvním místě. František Macháček závodil v kategorii 4x4 Challenge na Accessovi 750i a kromě toho, že zapůjčil kompletní výstroj Kazmovi, nám závodní víkend zhodnotil takto:
  • "Ahoj, nejezdim moc dlouho. Ale tohle prozatim byli nejlepší závody na kterých jsem byl. Nasadili super úroveň, samozřejmě že se malé nedostatky najdou, ale to srovná nadšení pořadatelů a jejich srdíčko, co do toho dali. Jsem velmi rád, že jsem se zůčastnil a myslím že mohu hovořit i za mého kolegu z týmu Hec klub Dobřany. Držím pořadatelům palce a pokud se pojede příští rok celý seriál, určiteě se jej zůčastnim." 

V kategorii 4x4 Challenge rozhodovaly vteřiny, ale i technické závady, kteých se v této kategorii našlo víc než dost. V sobotu tak už bylo 10 procentní úmrtí. Jedním z odpadlivších je i Daniel Zelenka, který nám popsal závody hned po závodě:
  • " Vůbec jsem nevěděl o co se jedná, ale hned jak jsem se o závodě dozvěděl jsem se s týmem přihlásil. V průběhu týdne jsem zjistil, že se pojede nějaký noční závod a následující den pět rychlostních zkoušek v Nýrsku. Pár závodů už jsem se zúčastnil buď na trati a nebo jako mechanik Ollie v sérii Baja v Evropě. Ale po příjezdu na místo jsem zjistil že tohle je úplně něco jiného. Práce s navijákem (což se netýkalo mé kategorie) a hlavně jízda v noci. Hned jsem vybalil auto převlékl se a rychle udělat přejímku abych stihl pár kol než se setmí ať vim do čeho jdu. Trať byla hezky připravená a hlavně zajímavá, sjezdy výjezdy třikrát klády a naviják. Je 19:00 hodin tma a stojím na startu. Trať jsem si mohl projet ve dne tak si říkám to bude v pohodě, ale v noci je všechno úplně jiné. Bylo to super!! Jedno kolo na čas v cíli zápis do kartičky a asi 20km přejezd do další RZ. Tam už se jely tři kola, ale už na trati kterou všichni viděli poprvé až tam v noci. Trať opět hezká, dva brody kterým jsem se úspěšně vyhnul a hodně rolet. Jsem v cíli a zase přesun 20km do depa. Super zážitek a žádné kroužení dvě hodiny do kolečka na trati. Bohužel druhý den jsem musel nečekaně odjet takže do sobotních závodu jsem už nenastoupil, ale už teď vim, ze příští rok se zúčastním cele série LAST Adventure. Myslim si že je to pravé tenhle typ závodu co bude lidi bavit."

Sport 4x2:


Po dlouhých 15 letech se do Nýrska vrací extrémní čtyřkolky, do míst konání legendárních závodů Tropher Trophy a Ice Enduro Challenge se vrátil offroadový sport a v rámci Last Adventure mohla nově odstartovat i  kategorie Sport 4x2. V této kategorii se na startu pilotního ročníku sešlo 10 jezdců. Hned u první rozpravy nás pořadatelé potěšili, že se do příští sezony tato kategorie může rozdělit dle kubatur.



Kategorii sportek si podvolil Michal Záděra, který se pravidelně zůčastňuje nejxtrémnějšího závodu planety Erzberg Rodeo, kde se umisťuje v první top TROJCE. Michal sice v nočním prologu ztrácel pár vteřinek, ale v sobotu už si ani jeden test nenechal vzít, až na těžké Pocínovice, kde jsem mu opět nadělila pár vteřinek.Druhé místo tak putovalo do Quadmanie - Ollie Roučková, a třetí příčku obsadil jezdec sedlající LTR 450 - Jiří Kubalík.


Last Adventure závody jsou novou závodní sérií, která se řadí k závodům typu ATV CrossOver, a motivuje jezdce k maximálnímu využití strojů. Pořadatelé pro jezdce všech kategorií připravili opravdu extrémní testy, které byly kompletně zajištěné.Což ocenili zejména sportkaři, už jen při nočním prologu, kde se nemuseli potýkat s nízkou světlostí. Organizátoři připravili opravdu kvalitní tratě. Velkým zpestřením byly přesuny mezi jednotlivými testy, kde jsme se přesouvali v Rally stylu. Dobře značené trasy všechny jezdce dovedly na místo určení, i když já se přiznám, že sem se sem tam ztratila, ale za pomocí místních obyvatel se zase rychle našla. Místní obyvatelé byli přátelští a s úsměve na tváři bleskurychle pomohli s jakýmkoli problémem.


Závodu se mimo jiné účastní i Kazma, který při tréninku ocenil pomoc jezdců, když se mu v jednom výjezdu quad zabejčil a nemohl ho dostat přes hranu. Nakonec mu Venca vytáhnul naviják, dostal ho nahoru a podruhé už dal výjezd s přehledem. A v samotném závodě pak už dosahoval velmi kvalitních jízd se zapůjčeným Linhaiem.


Pořadatelé dost dobře vědí, že je velmi důležité mít podchycená média, hlavně když vzniká nová série, a tak se můžeme těšit na 15 minutový sestřih na ČT 1, nespočet článků v jednotlivých médiích mimo jiné i v časopise Quad, za který se závodů zůčastnil Dan Pejzl, ale také rozsáhlé fotogalerie pořízené fotografy akce. 
  • Fotograf - Prachy na Tripu: “Jedním slovem TOP! Už dlouho tady nebyly závody jako je Last Adventure, protože připravit tak velkou akci ve stylu offroadových rallye je u nás dost těžký. A pořadatel to dal na 5 hvězd. Viděl jsem závody evropský úrovně a tohle bych s tím směle srovnával. Erzety v různých místech pošumaví, peckový přejezdy a depo s divácky atraktivní erzetou přímo na okraji městečka, šikovně umístěný v areálu starých kasáren. Pro závodníky byla připravená hodně kvalitní trať, bylo toho dost co fotit. Určitě se těším na příští rok a na celou sérii, protože letos jsem si to parádně užil. Náhledy fotografií právě připravuji a budou k vidění na adrese prachynatripu.rajce.net, objednávat potom na mailu prachar.tomas@gmail.com"
Kompletní VÝSLEDKY

Další informace o průběhu vysílání/fotografií/článků přineseme v nejbližších dnech. Na své sociální síti takto zhodnotili závody sami pořadatelé:
  • "LAST ADVENTURE 2016 je za námi: Závodu se zúčastnilo 45 jezdců a všichni jsou živí. Bohužel nemůžeme říci, že zdraví :-( Čímž zdravíme Markuse a přejeme mu co nejrychlejší uzdravení. Závod podle nás dopadl velmi dobře a splnil to co jsme od něj očekávali, tzn., ověřit si jesti je koncept zajímavý pro jezdce a diváky a zároveň zvládnutelný organizačně. Takže tímto děkujeme všem účastníkům, pořadatelům a partnerům závodu. Další informace o průběhu závodu dáme dohromady v příštích dnech."

Kapitoly článku

  1. Závody
  2. Kompletní fotogalerie

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.00 Známkováno: 4x

Články šampionátu Ostatní

Výsledky Last Adventure

25.10.2017, Závody
Ještě než se odjede poslední díl v Nýrsku, máme tu pro vás výsledky jednotlivých kategorií. Ti kteří ještě nevědí jaký n...

Jsem Mistr Evropy! KROUTÍ HLAVOU OLGA ROUČKOVÁ

26.09.2017, Závody
Jedna z nejextrémnějších sérií FIM EUROPE pokračovala v Idanha Nova Portugalsko. Což pro zástupce z České Republiky Olgu...

Last Adventure Dobřany

10.07.2017, Závody
V pátek 7.července se na dobřanském Offroad dráze proháněly čtyřkolky a autíčka. Pvní ročník ukazuje, že si i tento netr...


Nepřehlédněte

Novinky a reportáže





English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.47s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce