QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Petros Vasilidis

Text: Ollie Roučková | Foto: Tereza Photo, Petr Vasilidis | Datum: 01.02.2016 | Zobrazeno: 4725×

Petros Vasilidis Populární Quad-crossový závodník a všeobecně výbornej týpek Petr Vasiliadis, se letos zúčastní MČR Amatérů Crossracing Cup, Slovakia MX a Quad Championships a samozřejmě i nějakého toho závodu v MMČR Side a Quad.


Kapitoly článku

  1. Rozhovor
  2. Kompletní fotogalerie

BIO:

  • Jméno - Petr Vasilidis
  • Pochází - Valašské Meziříčí
  • Věk - 31 let
  • Stroj - KTM 505
  • Startovní číslo - 121, 21

Petr se pravidelně účastní MČR Amatérů Crossracing Cup a slovenských závodů Slovakia MX a Quad Championships, v sezóně 2015 poprvé startoval na MMČR Side a Quad. Mezi Petrovo závodní úspěchy patří v roce 2013 - 1. místo v kategorii Quad Hobby Open na Slovensku a 2. místo Quad Hobby na MČR amatérů. V sezóně 2014 měl dva pády i přesto skončil na Slovensku celkově na 5. místě. "Považuji za úspěch, že jsem se vrátil do závodů v roce 2015 a obsadil jsem 3. místo v kategorii Quad Elite na Slovensku i přesto, že jsem nebyl na 100% zdravotně fit." V roce 2008  si koupil svoji první čtyřkolku a první velké závody odjel v roce 2009 v Zábřehu na Moravě. "Nezávodím za žádný tým, ale podporují mě sponzoři jako je VDZ Vizovice a Tažné Tyče Hepos Valašské Meziříčí."
Proč sis vybral KTM a zůstaneš u tohoto modelu i letos?
"V roce 2012 jsem se rozhodl koupit nový stroj. Vybíral jsem mezi KTM a Yamahou. Objevila se skvělá nabídka na stroj KTM, proto jsem neváhal a koupil jsem ji. U tohoto modelu zůstávám i v roce 2016."

Měl jsi možnost jezdit i jinou značku?
"Moje první čtyřkolka byla Yamaha YFZ 450, na které jsem začínal. Tyto modely dle mého nejdou srovnat, protože Yamaha byla vyrobena v roce 2006 a KTM je rok výroby 2012.  Na trénincích jsem se svezl na čtyřkolkách KTM 525, Suzuki LTR a dalších. Každý stroj je osobitý a jedinečný. Jezdec si musí vybrat ten, který mu sedí nejvíc."

Jak je to s náhradními díly na KTM?
"S náhradními díly jsem neměl nikdy problém. V prodejnách mají základní díly skladem, ostatní jsou na objednávku."
Staráš se o servis čtyřkolky ty sám? Jaké má KTM servisní intervaly? Na co si musí u KTM dávat pozor?
"O servis čtyřkolky kromě motoru se starám sám. Motory jsem vždy vozil mechanikům. U své KTM měním olej s filtrem co 5 mth a vzduchový filtr po každé jízdě – to je základ. Vše ostatní má svoji určitou životnost a při závodním užívání stroje se postupně musí měnit za nové nebo repasovat, aby čtyřkolka fungovala."

Má i KTM dětské nemoci?
"Na své KTM mám také vyztužený rám i kyvnou vidlici. Všechny součásti jsou při závodním užívání abnormálně namáhány, takže je třeba na některých místech po určité době tento krok udělat."
A teď k tobě na jaké závodní série se chystáš?
"V sezóně 2016 se chystám na MČR Amatérů Crossracing Cup a Slovakia MX a Quad Championships a chtěl bych absolvovat MMČR Side a Quad. Vše ale bude záležet na financích, času a jestli se mi podaří zajistit dostatek sponzorů na tuto sezónu."

Kdo ti se závody nejvíc pomáhá?
"Nejvíc mi se závody pomáhá moje přítelkyně, která semnou absolvuje většinu závodů a přitom fotí. Musím zmínit i kamarády v depu, kteří jsou oporou, jsou vždy ochotní pomoct s jakýmkoliv problémem, který se během sezóny objeví a jsou to neskutečně pohodoví lidé."
Sleduješ Dakar? Nelákají tě dálkové soutěže?
"Dakar sleduji, ikdyž ne tak, jako dřív. Z dálkové soutěže se postupem času stává normální rally a maratónské a písečné etapy jsou zkracovány nebo úplně rušeny. S původním Dakarem to nemá dnes moc společného. Dálkové soutěže mě zatím nelákají."

Jak bys hodnotil závody spojené se saidama? Není lepší když quadisti závodí sami bez said?
"Závody se saidama se mi líbí. Saidisti jsou stejní blázni, nebo možná ještě větší, než my. Je to skvělé zpestření závodního dne. A je to pořád motokros. Nemyslím si, že bychom se měli rozdělit, naopak, měli bychom zůstat dohromady, protože jak my, tak oni, mají podobné nebo stejné problémy a když budeme spolupracovat dosáhneme lepších výsledků."

Oblíbené tratě, popřípadě kdy se kde u vás dá trénovat?
"Oblíbených tratí mám víc. Z Moravských tratí je to Mohelnice, Bělá u Jevíčka, Přerov, v Čechách Jinín, Kaplice a ze Slovenských Velké Uherce, Beckov a Sverepec (když se o něj někdo stará) U nás se dá trénovat, ale stejně jezdím na velké tratě s ostatními jezdci."
Bez čeho nikdy nevyjedeš do závodu?
"Bez čtyřkolky. Když je semnou moje přítelkyně, tak bez pusy před každou rozjížďkou."

Jaké jezdíš oblečení, helmu, boty a proč?
"Ve značkách oblečení nejsem nijak vybíravý, líbí se mi spoustu modelů, mám rád barevné věci – čím víc barev tím lépe. Dresy si nechávám dělat na zakázku kvůli sponzorům. Helmu požívám značky Kenny, už mám několikátou a jsem s nimi spokojen. Boty Sidi Crossfire, je to jedna z nejkvalitnějších značek na světe."

Co bys doporučil začínajícím jezdcům na KTM?
"Začínajícím jezdcům, nejen na KTM bych přál, aby je to bavilo a aby u tohoto sportu dlouho vydrželi."

Děkuji za rozhovor

Kapitoly článku

  1. Rozhovor
  2. Kompletní fotogalerie

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.00 Známkováno: 1x

Články šampionátu Crossracing

Klíč o sezoně snů:

24.10.2017, Rozhovory
Letošní sezona se mi po dlouhé době opravdu povedla, připadám si jak v krásnem snu. Začal jsem tento rok závodit velmi b...

Přestup na 450

10.12.2015, Rozhovory
Ondřej Salač je další závodník quadcrossových závodišť, se kterým jsme si sedli k rozhovoru. Mladý jezdec jako by byl z...

Daniel Picmaus

07.09.2013, Rozhovory
Daniel Picmaus je čerstvým Mezinárodním Mistrem ČR v družstvech (v týmu jel s Lukášem Studeným a Lukem Cooperem). Daniel...


Nepřehlédněte



English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.46s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce