QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


OffROAD Maraton 2017 startuje v Šiklově mlýně

Text: Ollie Roučková | Zdroj: TZ | Datum: 10.03.2017 | Zobrazeno: 4358×

OffROAD Maraton 2017 startuje v Šiklově mlýně Praha 10. března 2017 - První závod 18. ročníku OffROAD Maratonu se jede v sobotu 25. března v Šiklově mlýně na Vysočině. Na závodníky terénních aut, motorek a čtyřkolek čeká oblíbená trať s rychlými i náročnějšími úseky, například obávanými pařezy na lesním svahu.



Své stroje ladí nejen vítězové automobilových kategorií loňského ročníku RP Interier, Valtr offroad team, KB System offroad team či Lego team Kdyně, ale také čtyřkolkáři a motorkáři v čele s Martinem Miřejovským z Teamu Max 2 a Erikem Mikuláškem z Loras Racing. Ten sice ještě rehabilituje po zranění, ale chce na stroj nasednout co nejdříve. České offroadové tratě „provětrají“ i rallye závodníci Jaroslav Valtr, Josef Macháček, Dušan Randýsek, Rostislav Plný, Rudolf Lhotský a Zdeněk Tůma. Stejně jako v minulých letech proběhne osm závodů na různých místech České republiky. I letos budou absolutně nejlepší motorkář, čtyřkolkář a automobilová posádka nominováni na Intercontinental Rallye, africký závod do Dakaru. „V Šiklově mlýně budeme startovat poprvé v historii maratonů. Tato lokalita nám umožní připravit delší a prostornější trať oproti loňské Mohelnici, která kapacitně už nestačila zájmu závodníků. Speciálně na první závod sezóny vždy vyrazí velké množství po zimě natěšených offroaďáků, což by právě tento prostor měl lépe absorbovat, navíc s větším komfortem. V loňském roce jsme při prvním závodu motorek trhli rekord účastníků, což vedlo ke změně v kalendáři. Věříme, že vše přispěje k většímu zážitku ze závodění,“ předeslal ředitel seriálu Ondřej Nachtigall a dodal: „Na prvním závodu se také změní systém měření časomíry, což závodníkům mimo jiné zjednoduší registrování a zpřehlední on-line výsledkový servis.“


Offroadovou sezonu v Šiklově mlýně otevře v pátek 24. března beseda zkušených rallye jezdců Jaroslava Valtra a Josefa Macháčka. Jaroslav Valtr doveze do westernového městečka i tatru Bonver Dakar teamu, se kterou letos v Africa Eco Race vybojoval druhé místo mezi kamiony. Josef Macháček poslední roky závodí v dresu Barth racing. Oba závodníky pojí nejen dlouholeté přátelství, ale také závodní zkušenosti z Afriky či Ameriky. A bude zajímavé sledovat zážitky z posledních let a zjistit, jakým směrem se jejich cesty budou ubírat v budoucnu.  První závod OffROAD Maratonu v Šiklově mlýně odstartují v 7:30 čtyřkolky. Pojedou dvě hodiny. V 10:00 se do stejně dlouhého klání pustí motorkáři. V obou závodech jedou i starší junioři svou půlhodinu. Mezi 12:30 a 13:30 se na jednodušší trati předvedou děti a mladší junioři. A ve 14:00 zaburácí motory všech automobilů, které svedou čtyřhodinový boj.  V kalendáři závodů se na druhém místě v dubnu netradičně objevily Janovice nad Úhlavou. A vůbec poprvé závodníci vyzkouší trať v Pístovských mokřadech u Jihlavy, kam se přesunou 20. května. Pak již všichni offroaďáci zamíří do legendárních Dobřan.


„Letos slavíme kulaté výročí. V Dobřanech jedeme již 20. ročník 24hodinovky aut. Vždy se jela na této trati. Před dvaceti lety prakticky odstartovala myšlenku na celý seriál OffROAD Maraton. Trať se za ty dvě desítky let změnila, ale stále patří mezi nejoblíbenější. O změnách či tradicích závodu samotného bych mohl povídat hodiny,“ přiznal Ondřej Nachtigall. Závod se jede 17. – 18. června a předchází mu dvouhodinovka motorek a čtyřkolek. Druhá půlka kalendáře se proti loňsku nemění. Na konci srpna závodníci nastoupí do nejdelšího klání 4hodinovky v Milovicích za dvojnásobný počet bodů. Následují pískovna v Drnovicích, měsíční krajina povrchového dolu u Vřesové, a finální většinou zabahněná trať v Ředhošti s vyhlášením sezony. Na OffROAD Maratonu dlouhodobě závodí a testují svoje stroje rallye jezdci známých jmen.


  • Jaroslav Valtr, nejlepší Čech na Rallye Dakar 2016 a stříbrný Africa Eco Race 2017, se chystá na dvojí roli: „V Šiklově mlýně mě uvidíte v roli trenéra a fanouška. Na závodech ale budu určitě i závodit, hlavně na konci sezony, kdy můj starší syn Jarda bude studovat v Číně a já pomůžu mladšímu Míšovi. Už se těším na náš jeep, který jsme celý přestavěli – má nový motor, nové nápravy, nový rám a upravený podvozek.

Mechaniky jsem chodil hlavně psychicky podporovat a chtěl bych jim moc poděkovat, protože odvedli obrovský kus práce a věřím, že všechno bude klapat tak, jak má,“ navázal na svého otce Michal Valtr, který v tandemu s bratrem Jaroslavem vyhrál v kategorii Speciálů nad dva litry. „Mistrovský titul z loňské sezony je obrovský závazek, chtěli bychom ho určitě zopakovat a udělat maximum pro to, abychom byli co nejlepší. Pořád se máme co učit,“ dodal mladý pilot, který by v budoucnu rád startoval také na zahraničním podniku.


Rostislav Plný vyhrál OffROAD Maraton 2016 absolutně mezi auty. V lednu pak vůbec poprvé naskočil do kamionu Jaroslava Valtra jako navigátor. „Offroad maraton je i na tuto roli výborná věc. Sice se nejezdí s navigací, ale člověk se naučí číst terén a když přijdou rozbíječky, pak mnohem lépe volí stopu. Je to dobrá škola,“ zhodnotil Plný s tím, že aktuálně řeší nový stroj na letošní sezonu, protože závodní auta z loňského roku jsou prodaná.

  • Dušan Randýsek má za sebou bohaté zkušenosti z různých světových tratí. A na ty české se stále rád vrací: „Maraton je parádní testovací závod, ale také si ho neskutečně užiju. Je v něm kus nostalgie a má svoji prestiž. Hodně nám urychluje testování, protože po čtyřech, pěti, deseti či 24hodinách zjistíme to, co bychom třeba na Dakaru zjistili po třech dnech. Co přesně budeme letos testovat zatím nevíme, protože není známá trasa Dakaru ani požadavky na naši kategorii tzv. malých bugin. Takže nyní čekáme.“
  • Josef Macháček se letos v Americe zranil a nedojel. „Dvacátého března jdu na operaci s ramenem, takže účast na maratonu vidím až po létě. A také podle toho, jak dopadnou jednání s Yamahou, s jejichž buginou bych rád jezdil,“ uvedl pětinásobný dakarský vítěz na čtyřkolce, která je stále jeho srdeční záležitostí. „Na maratonech chci otestovat buginu. Ale pokud to půjde, tak pojedu i na čtyřkolce. A když se objeví další jezdec jako Zdeněk Tůma, se kterým jsme zvládli celou přípravu a úspěšně odjeli dakarskou rallye, rád mu pomůžu.“

Čtyřkolkář Zdeněk Tůma je na novou sezonu připrav: „Cítím se skvěle, protože jsem si splnil sen, dojel jsem Dakar 2017. Myslím si, že mě tam dostal právě OffROAD Maraton, na kterém jsem závodil pět let. Z něj jsem se pak posunul na Intercontinenal Rally a další zahraniční závody, až na Dakar. Samozřejmě na tom má zásluhu i Pepa Macháček, který měl pro mě připravenou čtyřkolku a když pak se mnou závodil, předal mi spoustu zkušeností a cenných rad. Bylo to skvěle načasované. Neumím si představit, že bych jel a připravoval se sám. To bych nedal.

  • Motorkář Rudolf Lhotský se loni potýkal se zraněním nohy. Letos ale dojel americkou rallye až do konce a zřejmě se mu blýská na lepší časy. „Nohu jsem dal dohromady. Dakar je náročná soutěž a měl jsem před ní obavu, zda noha vydrží. Přesvědčil jsem se, že ano a dojel do cíle. A jsem moc rád, že nemusím na operaci jako loni. Po návratu z Ameriky jsem 14 dní jen spal, ale teď už je vše v pořádku. Snažím se nabírat svaly a těším se na sezonu,“ okomentoval Lhotský, který rád změří síly i na českých tratích a zvědavý je hlavně na „staré známé dobré tváře“: nestora na terénní motorce Lubomíra Vojkůvku a vítěze OffROAD Maratonu 2015 Danielu Galiu, který se na maratony vrací po roční přestávce.

Kalendář OffROAD Maratonu 2017

  • 25. 3. Šiklův mlýn (okr. Žďár nad Sázavou)
  • 22. 4. Janovice nad Úhlavou (okr. Klatovy)
  • 
20. 5. Pístovské mokřady (okres Jihlava)

  • 17. - 18. 6. 20. ročník 24hours Dobřany (okr. Plzeň – jih)
  • 
26. - 27. 8. Milovice (okr. Nymburk)
  • 
23. 9. Drnovice (okr. Blansko)

  • 21. 10. Vřesová (okr. Sokolov)

  • 11. 11. Ředhošť (okr. Litoměřice)


Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.00 Známkováno: 1x

Články šampionátu Offroad Maraton

Kalendář OffROAD Maratonu 2016

04.01.2016, Závody
Kalendář OffROAD Maratonu 2016. Termíny a místa závodů na příští rok jsou tu. Vyznačte si do kalendáře! ...

Poslední letošní Ředhošť

08.11.2015, Závody
Tento víkend se rozdaly poslední body seriálu Offroad Maraton 2015 na závodech v Ředhošti opodál Litoměřic. Celou sezónu...

Svatá čtveřice

31.08.2015, Závody
Prašná, ale ne tak žhavá byla čtyřhodinovka čtyřkolek, nejtěžší závod sezóny. Miřejovský vyměnil pro poruchu stroj a byl...


Nepřehlédněte



English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.81s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce