QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


IR 2016 - Tůma

Zdroj: Zdeněk Tůma | Datum: 16.02.2016 | Zobrazeno: 3230×

IR 2016 - Tůma Abych začal od začátku. Přílet do Almerie proběhl v pohodě. Tam jsem se připojil k našemu týmu “Machaček”. Složení bylo- jezdci Pepa a Zdeněk, mechanik Tomáš a kuchař Pavel. V neděli přes den jsme prošli administrativní a technickou přejímkou, s Pepou jsme probrali co mě může čekat za záludnosti na trati a dal mi pár cenných rad.


Kapitoly článku

  1. IRC 2016
  2. Kompletní fotogalerie

Večer jsme převzali data do první etapy. První etapu jsme startovali na nedaleké pláži brzo ráno, ještě za tmy. Pak jsme trajektem přepluli Středozemní moře a po celních kontrolách jsme pokračovali do místa prvního bivaku v Guercifu. Večer jsme dostali data do další etapy, která končila v Merzouge. V úterý nás čekala etapa o dvou speciálkách. Od této etapy až do konce jsme jeli volným terénem, kde se střídalo kamení, šotolina a písek. Večer jsem zjistil, že jsem dostal 4hodiny penalizace za nepřesně projeté CP body. Za jeden bod CP jsou dvě hodiny penalizace. Tak jak jsem se stále učil pracovat s navigací , tak v dalších etapách jsem si dával větší pozor na přesnost průjezdů CP bodů.

V etapách ještě byly další záludnosti , za které jsem mohl dostat penalizaci. Bylo to dodržování rychlostního limitu ve vyznačených úsecích. Každý večer jsme vždy dostali data na následující etapu. Délka etap se stále zvyšovala, až poslední den se jelo celkem 684km. Speciálka byla poslední den nejdelší , byla dlouhá 420km. V průběhu etap jsem řešil jeden menší technický problém se spojkou a pouze jeden defekt zadní pneumatiky. Přední pneumatiky jsem taky někde píchl, ale na těch jsem vždycky dojel do bivaku. A velký rozdíl oproti závodům v republice je v rychlosti jakou se speciálky jedou. No to jsem si musel v první etapě zvyknout. A pak když už jedu docela rychle , tak se musí dávat velký pozor na terén před sebou, abych neudělal nějakou chybu, která by mě způsobila nějakou nehodu.
Jel jsem na IRC hlavně z důvodu, abych poznal tento typ závodů dálkové rally. Byl to pro mě první závod tohoto typu a jsem s ním velmi spokojen. V celkových výsledcích jsem po 6.etapě skončil na 18.místě z 42.posádek To si myslím, že je krásný výsledek. Pepa dojel v celkovém pořadí na krásném 4.místě.
V průběhu všech etap jsem viděl spoustu nádherných míst v Maroku. Je to skvělý zážitek. Jestli i letos v seriálu offroad maratonu bude hlavní cena pro čtyřkolkáře startovné na příští ročník IRC , tak určitě doporučuji vítězi, aby se tohoto závodu účastnil.
Na závěr bych chtěl pochválit organizátory závodu za hladký průběh organizace a samozřejmě i náš podpůrný tým Tomáše a Pavla a Pepu Macháčka, který mi předal pár dobrých zkušeností.

Kapitoly článku

  1. IRC 2016
  2. Kompletní fotogalerie

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.00 Známkováno: 2x

Články šampionátu Dálkové Rally

Ocenění sportovců DUKLY

16.10.2018, Závody
Do slavnostní síně národního památníku na pražském Vítkově mířila v pátek hvězdná plejáda nejlepších českých sportovců v...

"Ollie" Roučková – první Češka, která absolvovala Dakar na čtyřkolce

04.04.2018, Závody
V rámci pražské a brněnské výstavy mohli návštěvníci po celou dobu potkat členy týmu Moto Racing Group (MRG), kt...

Dakarská startovní čísla

08.11.2017, Závody
Dakarští jezdci mají svá startovní číslo. Včerejším dnem Dakar odtajnil startovní čísla jednotlivých jezdců z moto i qua...


Nepřehlédněte

Novinky





English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.44s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce