QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


HandyCup 2014 - jaký byl letošní ročník a jaký bude ten příští

Text: Ollie Roučková | Zdroj: TZ | Datum: 19.12.2014 | Zobrazeno: 1808×

HandyCup 2014 - jaký byl letošní ročník a jaký bude ten příští Shrnutí čtvrtého ročníku seriálu offroadových závodů pro čtyřkolkáře a motorkáře. HandyCup je seriál závodů určený nejen jezdcům s handicapem. Jednotlivé závody jsou tedy vypisovány jak pro vozíčkáře, tak pro chodící z řad doprovodu nebo diváků. Seriál závodů HandyCup je výjimečný především tím, že se na trati stírají rozdíly mezi chodícími a nechodícími závodníky. Na čtyřkolkách jsou si skutečně všichni rovni!



HandyCup je příležitost si zajezdit zcela legálně na vhodných tratích. Vítáni jsou jezdci na pracovních i sportovních čtyřkolkách a rovněž i motorkáři. Vše se odehrává pod dohledem odborníků, kteří poradí a naučí jezdit i začátečníky. Na tratích jsou proškolení komisaři, kteří zajišťují bezpečnost jezdců i diváků. Samozřejmostí je zdravotní a protipožární zajištění. Registrace závodníků je možná na webových stránkách - www.handycup.cz/registrace nebo osobně v infostanu před závodem. Jednotlivé kategorie jsou rozlišeny na vozíčkáře a choďáky, čtyřkolky do 450ccm a nad 450ccm a motorky (za rok 2014 bez rozdílu kubatur). Každý závodník si může vybrat, zda se bude chtít zúčastnit jízdy pravidelnosti, časovky, sprintu na 15 minut nebo maratonu na 30 minut nebo i všech disciplín.

Pořadatel závodů zajišťuje rovněž časomíru, vede evidenci umístění závodníků, jejich příděl bodů a pořadí v tabulkách. Po každém závodu je vyhlášení vítězů a předání cen. Po finálovém závodu následuje vyhlášení vítězů jednotlivých disciplín celého ročníku a předání hlavních cen. Součástí závodů jsou rovněž doprovodné programy pro děti, maminky, tatínky i samotné závodníky. Páteční večer před závodem je obohacen o vystoupení rockových kapel, DJ’s, promítáním filmů a zábavou u ohně. Pro závodníky a diváky je vždy připraveno chutné a cenově dostupné občerstvení a hygienické zázemí. Letošní seriál začal pálením čarodějnic v Krupé. Prodloužený víkend, kdy byl již od středy připraven program pro vozíčkáře i chodící příznivce, zahrnoval možnost volných tréninků na upravené trati MX Krupá, výlety na čtyřkolkách do okolí, rybaření a v neposlední řadě i pořádný oheň na pálení čarodějnic. Slunečné počasí však v pátek před závodem vystřídal souvislý liják a sobotní závody se odehrály v bahenních lázních. Zvítězil každý, kdo se odvážil vyjet na trať.
Počasí letos nebylo zrovna našemu seriálu nakloněno. Vytrvalé deště ovlivnily i další závod v pískovně Dražetice. Tento areál je výjimečný tím, že tu lze jezdit i v zimě, déšť by za normálních podmínek neměl vadit, nicméně takový příval vody, co spadl z nebe v týdnu před závodem, ani místní nepamatují. Na trati vznikla dvě jezera, kde se dalo klidně plavat. Díky obětavosti majitelů, provozovatelů trati a jejich bagru se však mohlo závodit a trať byla způsobilá i pro handicapované jezdce. Nakonec v den závodu vykouklo i slunce a všichni, kdo přijeli, si závody parádně užili. Další akcí seriálu HandyCup byl dobročinný festival Rock Kodiaka v obci Sluhy, kde byla pro vozíčkáře na čtyřkolkách připravena cca 20km vyjížďka po okolí Mratínského potoka. Přijeli však jen tři vozíčkáři. Proto byla nakonec vyjížďka zrušena a místo toho jsme hrozili pod podiem kapelám Blek Defekt, Souboj s pamětí, Dodo Doležalovi a mnohým dalším. Po zkušenostech z minulých ročníků, kdy v období letních prázdnin probíhá celá řada nejrůznějších festivalů a akcí, jsme pro letošek místo pořádání těch vlastních, celkově spíše volili účast a podporu na již zavedených a oblíbených – Nepomucký trojúhelník, Keep Respekt a Handicap-tour.

Další závod na trati v Cítově, který měl proběhnout poslední srpnový víkend, byl z důvodů vytrvalého deště, a tudíž i nízké účasti přihlášených závodníků, zrušen. Vše se chystalo na závod v Kramolíně, kde již tradičně týden po mistrovství Evropy moto, side a quad závodí vozíčkáři. Letos však opět celý týden před závodem vytrvale pršelo a přesto, že celý realizační tým HandyCupu dělal maximum pro pořádání závodu, podmínky na trati byly z hlediska bezpečnosti nepřijatelné a závod musel být rovněž zrušen. Posledním letošním podnikem byla Svatováclavská Krupá, kde nám počasí konečně přálo. Pořadatelé připravili na páteční večer velký dobročinný koncert, kde vystoupili Scheufler Project, kapela Jouly a Klaudius Kryšpín. Diváci tak mohli živě spatřit další hudební projekty členů známých kapel (Krucipüsk, Pražský výběr, a dalších). Všichni co přijeli, se skvěle bavili a dávali najevo muzikantům, že takový nářez ještě Krupá nezažila. Catering nabízel grilované steaky i zeleninu, klobásy a párky šlo omluvit kombinací s čerstvými zeleninovými saláty a k tomu dobře ošetřená Plzeň, Bernard a Birell. Kdo se chtěl zahřát, měl možnost si dát svařené víno, teplou medovinu nebo grog. Bylo jasné, že v sobotu se začne závodit později. Sobotní mlhavé ráno rychle projasnily sluneční paprsky a v 11.00 odstartoval závod prvním kolem jízdy pravidelnosti. Následovalo první kolo časovky a poté druhé rozjížďky těchto disciplín. Pak následoval sprint a vyhlášení výsledků závodu i celého letošního seriálu. Důvod byl jasný – někteří z našich mistrů řídítek pospíchali do Sedlčan na další závody. Kdo zůstal, dal si maraton na 30 minut. Mezitím na trať dorazila skupina našich přátel ze sdružení Pankinson-Help, kteří měli zájem se blíže seznámit se čtyřkolkami. Pro naše handicapované závodníky je čtyřkolka prostředkem, jak se dostat do přírody, takže se hned našla řada ochotných jezdců, co nabídli svezení i vlastní zkušenosti. „Parkáči“ si užili veselé odpoledne a odnesli si spousty zážitků.
Letošní sezona skončila, je čas myslet na příští ročník. Napřesrok budeme chtít opět uspořádat již tradiční pálení čarodějnic a svatého Václava na trati v Krupé. Určitě se budeme chtít svézt v Dražeticích a určitě si budeme chtít vynahradit letošní zrušený Kramolín. Vedle toho bychom chtěli vyzkoušet i další tratě a závodit na Handicap-tour v srpnu v Bělé a na motoristické slavnosti Legendy v polovině června 2015. To znamená nejméně šest závodů v příštím ročníku. Vedle toho opět chystáme vyjížďky a výlety. Určitě budeme na Rocku Kodiaka a na Keep Respektu. Pro naše stávající i potenciální partnery připravujeme celou řadu možností prezentace. Celkový obraz příštího ročníku samozřejmě závisí i na finančním zajištění. Budeme rádi, když se nám podaří pro příští ročník připravit závodníkům i divákům atraktivní podívanou, kvalitní zázemí a perfektní servis. Všechny důležité informace budou včas na Facebooku a na webu handycup.cz. Zachovejte nám přízeň a buďte s námi i v příštím roce.


Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.00 Známkováno: 2x

Články šampionátu Amatérské závody čtyřkolek

Fotogalerie - Last Adventure

21.04.2017, Závody
Svou premiéru si Last Adventure odbila v Milovicích u Prahy, Procamping racing teame přináší fotogalerii z dění této cro...

Pískovna Dražetice hostila HandyCup

19.04.2016, Závody
Již tradičně se v jarních měsících objevuje seriál závodů pro vozíčkáře na čtyřkolkách na trati Pískovna Dražetice. Let...

Batti MX Cup první závod

08.04.2016, Závody
Sic je už Duben,ale vraťme se ke dni kdy odtartoval seriál Batti MX Cup prvním závodem ve Světci. I přes rychle se měníc...


Nepřehlédněte



English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.26s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce