QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Erzberg Rodeo Quady vyhrál Jernejšek

Text: Ollie Roučková | Foto: Ollie Roučková | Datum: 30.05.2016 | Zobrazeno: 3549×

Erzberg Rodeo Quady vyhrál Jernejšek Dvaadvacátý ročník Erzbergrodea odstartovali v Eisenerzu ve čtvrtek 26.května, v pátek a sobotu bojovalo na 1500 jezdců v Iron Road Prologue o postup do hlavní soutěže Red Bull Hare Scramble. Mezi absolutní světovou špičkou startovala i kategorie čtyřkolek, ve které dominoval Tomaž Jernejšek.


Kapitoly článku

  1. Závody
  2. Kompletní fotogalerie

Jedním z nejstarších závodů tohoto druhu na světě je bezesporu Erzberg Rodeo, které prověřil již po dvaadvacáté ty nejlepší jezdce a kde jinde si sáhnout až na absolutní dno, než při výjezdu na železnou horu.


Od středečního podvečera se pomalu zaplňovala depa, která se rozprostírají po celé hoře. Pěkně patro po patře se zaplňovalo, a to vám povím najít známé v tak velkém prostoru se neobešlo bez zběsilého telefonování. Jediným záchytným bodem bylo stanové městečko s velkým párty stanem a kompletním zázemím jak pro jezdce tak i pro doprovody.


Nedokážu vám zprostředkovat prostřednictvím písmen tu neopakovatelnou atmosféru, a je tomu opravdu tak jak mi bylo řečeno při odjezdu zkušenými matadory „kdo Erzberg Rodeo nezažije na vlastní kůži, nikdy to kouzlo nepochopí.“


Na čtyřkolky tak tradičně čekal prolog ve kterém si jezdci hrábli na samotné dno a dá se říct, že rozhodovali milisekundy, všech 26 jezdců bylo opravdu vyrovnaných. Nejostřejší souboj se jel o třetí a čtvrté místo, které od sebe dělilo pouhých 8 vteřin, když říkám pouhých tak to byl souboj s větrnými mlýny a těžký Polaris s pohonem 4x4 mohl stát vůbec poprvé na stupních vítězů mezi ryze sportovním náčiní s označením QUAD (kategorie čtyřkolek se nerozděluje dle kubatur ani pohonu kol). Ale bohužel se nepovedlo a Jürgen Mohr z Geiling/Mohr-Racing-Teamu tak zaparkoval na neoblíbeném bramborovém místě. Třetí tak dojel jezdec jedoucí na KTM 450 Daniel Affenzeller. ČR vlajku na Erzbergu nechal zavlát Michal Záděra, který vybojoval druhé místo, rakouský lom opět ovládl Tomaž Jernejšek na Hondě T5RX 450. Smůla potkala druhého z ČR jezdců - Vojtěch Koblenc, který svou KTM musel odstavit po zaváděcí jízdě, z motoru šly podivné zvuky, tak po poradě s mechaniky do startu prologu nenastoupil a tím dostal DNS.


O definitivním pořadí rozhodl start v prvním prologu, na druhý den se nad Erzberg sneslo peklo a přesně ve čtyři odpoledne, když už jezdci stáli napáskovaní před startem začalo lejt jako z konve, a aby se neřeklo tak se k dešti připojily kroupy. Což byl oproti prvnímu dni obrat o 360 stupňů, kdy se prášilo úplně všude. Pořadatelé se rozhodli druhý prolog pro čtyřkolky zrušit, přece jen se jednalo o extrémní výkyv počasí a i pod stany nikdo nebyl v bezpečí. Během pár hodin se depem valily řeky a nikdo si nebyl jisý jak vlastně bude vypadat start hlavního závodu - Red Bull Hare Scramble. Nakonec se počasí umoudřilo a Red Bull Hare Scramble vyhrál britský závodník Graham Jarvis.



V sobotu večer za absolutní průtrže mračen pokračoval noční život v hlavním párty stanu, kde se devátou večerní korunovali výherci kategorií Prologu. Napumpovaná atmosféra gradovala a kdo zná motorkářské mejdánky a umocní si je tak minimálně třikrát tak si rozhodně umí představit jak se pařilo v párty stanu. Trofeje jednotlivých jezdců kolovaly stanem a každý kdo se trofejí zmocnil cvakal jednu fotku za druhou se slovy to sem vyhrál já.



Pro ty, kteří neholdují oslavám bylo vyhraněné speciální depo - pro rodiny, které bylo dostatečně daleko od pařících míst, bylo celé uzavřené a dovnitř se dostali jen jezdci a jejich doprovody. Sociální zařízení bylo také tak trochu honosnější, namísto "tojek" zde stály buňky s klasickými toaletami.


Pro novináře tu byly vyhraněné Arctic Caty, které rozvážely novináře dle jejich přání. Ani vám nevím kolik strojů jsme měli k dispozici, ale nikdy se nestalo, že by někdo z novinářů neměl volný stroj s řidičem. Návštěvníci tu měli bohatý doprovodný program, kde se vyblbnuli i ti nejmenší. Prostě Erzberg Rodeo je město ve městě a nedá se s ničím srovnat a pořadatelé se každým rokem zdokonalují a jde vidět, že je jen tak něco nepřekvapí.






Kapitoly článku

  1. Závody
  2. Kompletní fotogalerie

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.00 Známkováno: 1x

Články šampionátu Erzberg rodeo

Erzberg je za dveřmi

26.05.2016, Závody
Extrémní enduro je stále oblíbenější disciplínou a vůbec není divu, jedná se o divácky velmi atraktivní závody. Jedním z...

Čtyřkolky Bavorov racing team úspěšní na Erzbergu

07.07.2015, Závody
Již pátým rokem se tento tým vydal z jihočeského Bavorova na závody do Rakouska, směr Eisenerz, na jeden z nejtěžších mo...

Erzbergrodeo 2014

05.06.2014, Závody
Pro některé to bylo již po několikáté, pro některé premiéra. Registrace a platba startovného probíhala přes internet a b...


Nepřehlédněte



English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:1.50s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce